URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2023, 17:23

Mai au 60%... Constructorii încearcă să termine refacerea halei din Piața Cetate până la sfârșitul anului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană încearcă să termine refacerea halei din Piața Cetate, care a fost distrusă în incendiul din vara anului 2020, până la sfârșitul anului, pentru a deconta lucrarea pe fonduri transfrontaliere.

N-au ajuns încă la jumătate...

Constructorii mai au de realizat în termen de circa o lună și jumătate mai bine de jumătate din lucrările asumate.

Ne dorim să finalizăm lucrările la primul corp până la finalul anului. Până în momentul de față acestea au ajuns la un stadiu fizic de realizare de 40%”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit acestuia, până în prezent constructorii au realizat, printre altele, radierul și fundația viitoarei hale, armăturile și cofrajele pentru pereții exteriori și stația de pompare pentru rezervorul de apă.

„Structura de beton a fost deja finalizată. Totodată, structura metalică a halei este deja realizată, echipa de muncitori ocupându-se acum de zidirea cu cărămidă a pereților exteriori”, a declarat Birta.

Blocați de proces

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul privind construcția unui centru de afaceri pe amplasamentul fostei Piețe Mari, pe fonduri europene, s-a împotmolit într-un proces prin care municipalitatea orădeană încerca să avizeze lucrările.

Distrusă în incendiul din vara anului 2020, vechea hală, care a fost monument istoric, avea în jur corpuri de clădiri ce trebuiau declasate înainte de a fi demolate.

Primăria a câștigat în primăvară, la Curtea de Apel București, procesul prin care a cerut Ministerului declasarea corpurilor demolate, dar acesta a făcut recurs.

Pentru a nu pierde finanțarea europeană, care trebuie implementată până la finalul anului 2022, conducerea municipalității a hotărât să reconstruiască hala pe fonduri comunitare, urmând ca restul Pieței Mari să fie reabilitat, anul viitor, pe fonduri de la bugetul local.

Va mai fi o etapă de lucrări...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, în cea de-a doua etapă a lucrărilor, care va fi demarată anul viitor, se va realiza o construcție nouă cu o parcare subterană de 161 de locuri și sectoare de legume-fructe (cu 504 mese), produse alimentare (34 de spații comerciale), produse nealimentare (152 de module comerciale) și de alimentație publică.

Viitorul centru de afaceri cu produse agro-alimentare, similar celui din cartierul Rogerius, va avea două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administrație. Proiectul mai prevede amenajarea de alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

Lucrările de execuție a celor două etape, în valoare totală de 77 milioane lei fără TVA, au fost atribuite prin licitație unei asocieri de firme conduse de Madlev Cons. 

Valoarea lucrărilor din prima etapă, în prezent în derulare, este de 15,3 milioane lei, diferența de circa 61,7 milioane lei urmând să fie pusă în operă în cea de-a doua etapă, care va începe anul viitor.

Termenul de execuție al fiecărei etape va fi de câte un an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se face, boss!
Acum cativa ani, cand birtinezul era birau, gasca penala a inchis prin 30 decembrie peste 20 de proiecte pt a nu pierde banii (unii zic parandaratul). Nici astazi nu sunt toate terminate, iar despre calitate, in nota obisnuita, mizerabila.
Postat 21 Noiembrie 2023, 18:17 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON