URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Ianuarie 2024, 18:11

Mai așteaptă bani: Oradea a încasat în 2023 doar 40% din finanțările europene bugetate. Vezi de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipiul Oradea a încasat în 2023 doar 40% din finanţările europene bugetate la începutul anului în cadrul proiectelor contractate.

"Sperăm să ni se întoarcă..."

Evidenţele municipalităţii orădene arată că bugetul local a încasat doar 172,3 milioane lei din fonduri europene din totalul programat de 426,3 milioane lei.

„Gradul de încasare a sumelor europene a fost undeva la 40%. Sperăm să ni se întoarcă aceşti bani în acest an şi să se regăsească pe bugetul pentru 2024", a declarat miercuri, în cadrul conferinţei de presă a Primăriei tema raportului de activitate a Direcţiei Economice pe anul 2023, şeful acesteia, Eduard Florea.

Potrivit directorului, diferenţa mare dintre suma prognozată şi cea încasată efectiv s-a datorat birocraţiei.

„Parte din cererile de rambursare a sumelor plătite de Primărie şi depuse spre decontare nu au fost încă onorate. De altfel, pentru sumele de 240 milioane lei plătite (n.r. - de Primărie constructorilor) în ultimele 5 zile din an nici nu aveau cum să fie făcute decontările în 2023", a explicat Florea.

Volumul de muncă a explodat la sfârşitul anului, când municipalitatea a fost obligată să încheie proiecte importante cofinanţate din fonduri europene, cum ar fi pasajele subterane din pieţele Cetăţii şi Gojdu ori parcarea din jurul catedralei ortodoxe din vecinătate, pentru a nu piede finanţările comunitare.

În ultima săptămână de lucru din 2023, angajaţii Primăriei au depus în Trezorerie circa 700 de ordine de plată pentru diferite lucrări.

Creşte datoria publică!

În ciuda derulării greoaie a mecanismelor financiare, municipalitatea orădeană şi-a finalizat toate proiectele europene asumate şi nu există riscul să piardă fondurile comunitare.

„Am încheiat anul 2023 fără a fi nevoiţi să achităm ceva din bugetul propriu, exceptând, desigur, cotele la care ne-am obligat prin specificul programelor de finanţare", a spus, în cadrul conferinţei de presă, viceprimarița Antonia Nica (foto jos).

Pentru a susţine lucrările până la recuperarea banilor de la finanţator, municipalitatea a contractat împrumuturi de la BRD, Banca Transilvania şi Banca Europeană de Investiţii, lucru care a dus la creşterea datoriei publice.

„Cele trei credite contractate au asigurat cea mai mare parte din investiţiile publice, peste 40%. La finele anului am ajuns cu un sold record al datoriei publice, de aproximativ 145 milioane de euro”, a explicat directorul economic Eduard Florea.

Astfel, gradul de îndatorare al oraşului a fost de 9,32%, sub pragul legat de 30% din valoarea veniturilor proprii.

Potrivit previziunilor Primăriei, însă, gradul de îndatorare al oraşului urmează să urce în 2024 la 29,6%, ca urmare a intrării în plată a unor credite mai vechi, după care va cunoaşte un trend descendent.

Având în vedere faptul că sumele au fost împrumutate pentru investiţii şi cofinanţarea de proiecte europene, creşterea îndatorării nu a influenţat ratingului oraşului acordat de agenţia Fitch Rating. Oradea se bucură în continuare de un calificativ de "grad investiţional - cea mai ridicată credibilitate".

Pe fondul proiectelor numeroase, anul trecut veniturile proprii ale oraşului au fost în valoare de 1,9 miliarde lei, cu 57% peste suma de 938,4 milioane lei din 2022. La fel, investițiile orașului au fost în valoare de 918,3 milioane lei, cu 74% peste nivelul din anul anterior.

 

Vezi mai jos raportul de activitate al Direcției Economice!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Viceprimar Antonia Nica, altă panaramă fin zodia habarniștilor.
Auzi la ea trăznaie ... "cotele la care ne-am obligat prin specificul programelor de finanţare". Se numește cofinanțare locală sau proprie. Aceasta poate ajunge, în funcție de "specificul" instrumentelor structurale, până la 50% în medie, care se cheltuie în avans. Că de la aceste cofinanțări pe proiecte s-a ajuns la o datorie publică, care înseamnă banii contribuabililor orădeni ... de 145.000.000 Euro în acest mandat de autentici liberali bihoreni și care, după cum recunoaște și finanțistul șef al municipaliății, va ajunge în perioada următorului an calendaristic la cca. 450.000.000 Euro. Oare realizează edilii și consilierii locali în ce "gaură bugetară" ne-au băgat pe toți, prin abordările lor aiuristice? Pricep acești "neterminați" că ratingul acordat de orice agenție internațională de profil are doar rolul de a ne face pe veci datori la bănci? Conștientizează orădenii că 450.000.000 x 5 = 2.250.000.000 RON, ceea ce însumează veniturile proprii ale orașului, din taxe și impozite locale, pe minim 4 ani? Luând în calcul că orașul trebuie administrat pe mai departe, aspect ce presupune cheltuieli constante, înseamnă că fără a mai face nicio lucrare nouă de acum înainte și totul să meargă pe întreținerea a ce există ... Oradea va putea scăpa de datorii peste aproape 30 de ani doar. Cu alte cuvinte, orădenii ar mai putea răsufla cu decență abia după ce toți edilii ăștia, ignoranți și aroganți, vor alege cum să fie mai apoi de viața lor ... îngropați, incinerați sau conservați pentru posteritate.
Postat 18 Ianuarie 2024, 09:04 de KP
Lucrările pe 2023 însumează cheltuieli în sumă totală de peste 85.000.000 Euro.
Deconturile efectuate până în prezent la aceste proiecte, fără a mai include cofinanțările obligatorii locale, sunt de cca. 35.000.000 Euro. Până în iunie din acest an vor mai fi decontate pe fondurile europene mult trâmbițate, cca. 20.000.000 Euro. Vor rămâne vreo 30.000.000 Euro ce se vor acoperi din bugetul local. Practic, în acest moment există o diferență de aprox. 50.000.000 Euro, care reprezintă sume împrumutate și cele de investiții prevăzute în bugetul pe 2023, la care se adaugă dobânzile bancare de vreo 2.000.000 Euro, posibil de acoperit din actualizarea taxelor, impozitelor și tarifelor locale. Problema esențială este că municipalitatea va intra într-un blocaj major din 2025 încolo, pentru că cele 30.000.000 Euro ce rămân neacoperite vor trebui restituite la bănci, iar banii de investiții din 2024 până în 2028 se vor duce pe amortismentele de cel puțin 5.000.000 Euro anual. Așa încât, finanțistul mediocru Florea care îl secondează pe habarnistul amator Birta, au reușit sub oblăduirea primului papagal liberal al Bihorului, Bolojan pe numele lui, să bage bani altora în tot felul de proiecte inutile, de la șanțuri betonate la stadion nou și de la zboruri europene la sediu nou al județului. Pe frontispiciul clădirii municipalității se poate începe reabilitarea denumirii, amplasând pe fațadă un banner pe care să scrie ... "Oradea - municipiu falimentar".
Postat 18 Ianuarie 2024, 08:39 de KP
No problem
Restul de 60% pot fi acoperiti din buzunarul oradenilor, doar Bolojan a spus ca primaria se conduce ca un SRL, epe profit, si e simplu cand ai monopol si poti taxa cat vrei populatia ca nu au incotro. Nu asa se fac bani la o firma adevarata la un SRL, se atrag clienti, nu cu forta. Si ne miram de ce a dat faliment Bolojan cu ABC-ul din Alesd.
Postat 17 Ianuarie 2024, 18:56 de AlexandraCiucle
Din 2024 incepem sa ne SIMTEM cu adevarat bine
Full throttle. Vom fi iarasi ce-am fost si chiar mai mult decit atit...
Postat 17 Ianuarie 2024, 18:32 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON