URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Mai 2024, 16:01

Magneziu de Budureasa. Ei cu banii, noi cu poluarea...

Magneziu de Budureasa. Ei cu banii, noi cu poluarea... Depozit de brucit în zona Budureasa (foto: Verde Magnesium)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.

Din păcate, mina respectivă va asigura bihorenilor doar privilegiul de a băga oamenii în șut și de a-i îmbolnăvi de silicoză. Bunurile subsolului au fost înstrăinate de mulți ani, iar acum sunt în posesia unei firme care a preluat activele de la preacinstiții afaceriști Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca. Redevențele primite de stat sunt infinit mai mici decât dacă acesta gestiona zăcământul ca proprietar.

Este incredibil cum absolut toate domeniile strategice ale României au fost scoase la mezat. Care n-au fost vândute au fost lăsate de izbeliște, în speranța că până la urmă tot se va găsi un mușteriu care să pună gheara pe ele.

Nu mai avem un gram de petrol în patrimoniul țării, gazele încă neextrase deja sunt arvunite, avem o companie aviatică în faliment de 30 de ani care trăiește din mila publică, CFR-ul, „cea de-a doua armată a țării”, este în faliment nedeclarat. Povestea cu Roșia Montană a demonstrat că Statul Român este incapabil să deruleze o afacere, în schimb e oaia de muls pentru toate companiile dubioase.

În județul Bihor, pe la Băița, în zona folclorică a Beiușului, solul e plin de minerale extrem de prețioase. Pentru asta trebuie să mulțumim nu doar lui Dumnezeu, ci și rușilor, că n-au apucat să le fure pe toate. Mergeți acolo să vedeți dacă statul mai gestionează un gram din valoroasele elemente. Fel de fel de firme cu încrengături în serviciile secrete au intrat în posesia bogățiilor subsolului într-un mod netransparent și păgubos pentru România.

În schimb, dacă resursele minerale nu ne mai aparțin, ne bucurăm de ”binefacerile” poluării produse prin extragerea lor. Adică alții cu mineralele și banii la teșcherea, iar noi cu batalurile și iazurile pline de cianuri, pe care trebuie să le asanăm, ați ghicit, pe banii românilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Dar daca...
...mai era sub tutela CJB, in speta, cel mai iubit dintr noi, totul din toate astea nu mai era valabil. Adica, nu aveai ce scrie.
Postat 06 Mai 2024, 16:52 de joel
Păi da până la urmă, dacă noi nu putem...
Nu e normal să o facă cine poate? E trist că 35 de ani se la revoluție și încă nu știm organiza o instituție a statului fără a o căpușa, dar e normal să o facă altcineva. Politica românească așa este. Și văzând PNL+ PSD = Love, ce să mai ne mirăm de ce fac, când îi clară foamea de bani.
Postat 06 Mai 2024, 09:45 de Vio_427
Nelu_Cornel
Cel mai corect comentariu!
Postat 06 Mai 2024, 09:02 de Maikeltroll
după cum știți, nimic nu e gratis, nici articolele vechi ale lui bihorel
Nu mai sunteți mulțumit de fondurile europene turnate în oradea pentru "dezvoltare" ?
Postat 06 Mai 2024, 01:54 de Nelu_Cornel_Pantis
nu inteleg logica domnului Chiria aici
exemple de firme de stat, care au privilegii de monopol pe cele mai bune sloturi pe Otopeni, pe caile ferate publice romane, Tarom si CFR in datorii si cu pierderi, asa ca... recomandam ca si extractia de resurse sa fie facuta tot de baietii destepti in contracte cu statul, de angajati in companii publice ce sa mearga in pierdere, pe care din taxe sa le iertam datoriile, sa extraga minereul si totusi sa ne bage mai rau in datorii?
Postat 05 Mai 2024, 21:10 de unu
S-a trezit Bihorel, sau deficitul bugetar al neamului îl face să întoarcă armele ?!?
Acum ar fi bună politica suveranistă a lui Dragnea, băgat la pușcărie pentru plata nelegală a două secretare, în timp ce "regimul liberal" al lui Johannis a permis colinizarea și ocuparea politică, economică și militară a României, continuator al "regimului social-democrat" Iliescu+Năstase, care a dat undă verde intrării NATO și UE în România !?! Slugile care conduc astăzi țara spun invers, că România a intrat în NATO și UE. Minciuni propagandistice de altfel, de peste 16 ani încoace.
Postat 05 Mai 2024, 21:02 de KP
@CivisUlpianum
"Că tot vin alegerile, ia vedeți care partid are în program stoparea jafului național.." Fac eu o proba poate nimeresc, haur?
Postat 05 Mai 2024, 20:46 de Biggie
Traim intr-o lume globala si asta nu e o noutate
Inca din cele mai vechi timpuri imperiile au incercat acelasi lucru, globalizarea. Extinderea dominatiei pe o suprafata cat mai mare. Uniunea Europeana este altceva. Este o uniune de state care au aderat benevol la blocul comunitar. Una este sa fii o tara de marime medie ca si Romania sau Polonia si alta e sa fii un mastodont ca si China, SUA, India si chiar Rusia, in zona noastra geografica.. Vrand nevrand cazi in zona de influenta a uneia sau a alteia. Uniunea Europeana incearca sa-si protejeze si ea popultia, interesele economic si politice. Cu armata sta mai rau dar se fac pasi si in aceasta directie. Este necesara si o forta de aparare europeana. O forta de descurajare a eventualilor agresori.
Postat 05 Mai 2024, 19:19 de Timi
Uniunea Europeana pompeaza o gramada de bani in Romania
Rusia doar sa fure din Romania, iar China este ca o uriasa lacusta.
Postat 05 Mai 2024, 18:40 de Riviera
Cum au acaparat oligarhii Kremlinului aluminiul, otelul, rafinarii, banci, petrol inclusiv prin interpusi din occident
Combustibili rusificati, monopol rusesc pe aluminiul romanesc, au acaparat si mare parte din otel. Alte investitii rusesti s-au materializat prin falimentarea unor uzine si fabrici, ulterior taiate si vandute la fier vechi. In 1989 Romania era una dintre cele mai industrializate tari din fostul pact de la Varsovia. Pe langa faptul ca Romania reprezenta o concurenta pt ei pe piata europeana, Rusia a dorit si doreste sa patrunda pe piata UE, sa-si formeze parghii care actionate pot raspunde intereselor ei. De tezaurul nostru nici nu vor sa auda. Ei spun ca nu exista niciun tezaur al Romaniei in Rusia! Dupa cel de-al doile razboi mondia, vreo douzeci de auni au jefuit tot ce se pute jefui. Resurse naturale, produse agricole, etc. Politicienii care au distrus idustria, agricultura si au instrainat resursele tarii trebui sa raspunda penal!
Postat 05 Mai 2024, 18:28 de Riviera
Întâmplările postdecembriste
Aceste întâmplări, decăderea „economiei” socialiste, au la bază doua caracteristici românești. Primul este faptul că această „economie” nu a fost concepută pe principii economice, ci politice. A doua caracteristică a societății românești este faptul că economia țării nu a avut un managment competent, promovarea în funcțiile de conducere la toate nivelele economice a fost făcută pe principiul obedienței față de partidul stat. Când a fost pusă economia țării in situația de a evolua pe piața liberă concurențială, mamagerii români au dus-o la un eșec răsunător. Câns s-a trecut la privatizarea intreprinderilor socialiste, presa a început o capanie hiperpopulistă împotriva acestui lucru, eu afirmând atunci că imi este indiferent cum se privatizeaza intreprinderile, fraudulos sau nu, important era ca noul proprietar să facă să funcționeze societatea, să producă profit și să mențină locurile de muncă. S-a dovedit că noii manageri au avut „competența” managerială de a duce societățile comerciale la faliment. În România nu a existat tradiție industrială concurențială, după 1938, anul de maximă eficiență economică românească, a venit războiul, iar după el a venit ciuma sovietică ce a distrus, ca nicăieri în țările socialiste, valorile manageriale si intelectuale existente la începutul comunizării României.
Postat 05 Mai 2024, 18:13 de marginan
aplauze,un editorial perfect punctat!
Dle Chirila, ceea ce ati expus arata ca aveti curaj acum,nu mai sunteti ca acu-s 5-6 ani cand erati zombi-ul administratiei pnl-iste si aplaudati in orice articol ca pe vremea comunistilor orice realizare a lor.imi doresc ca bihorean ,si oradean sa gasim solutiile cele mai bune si in plan financiar,social protectia mediului care sa aduca cele mai multe beneficii urmasilor nostri! felicitari ptr acest articol direct,incisiv!
Postat 05 Mai 2024, 17:38 de florea
Dacă votați tot PCR-ul
Adică Partidul Comasat Român....Că tot vin alegerile, ia vedeți care partid are în program stoparea jafului național....
Postat 05 Mai 2024, 17:35 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON