În urmă cu nouă ani, Sorin Pârcălab, împreună cu doi prieteni, cucereau juriul şi publicul de la "Românii au talent" cu un show de pantomimă inedit, cu toţii visând să ajungă printre cei mai buni comedianţi din ţară.
Acum, la cei 37 de ani, bihoreanul şi-a împinit visul: locuieşte în Bucureşti, are o familie fericită şi în fiecare săptămână se întâlneşte cu colegii săi, Toma, Cristi şi Sergiu, pentru a aduce zâmbete pe buzele spectatorilor, fie în clubul lor de comedie, fie în turnee de stand-up comedy care de multe ori sunt sold out.
Talent moştenit
Originar din Marghita, Sorin Pârcălab spune că a moştenit spiritul şugubăţ de la tatăl şi de la bunicul său, care l-au învăţat încă de când era mic că, dacă ai umor, toate lucrurile îţi par mai frumoase.
La 20 de ani a plecat la Timişoara, devenind student la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Politehnicii, cu gândul să se facă inginer. Acolo nu a stat departe de arta comediei: după un an de studenţie făcea parte din OZN, grupul de comedie al Casei de Cultură din Timişoara. "La un moment dat, însă, am avut de optat. Ştiam că, dacă voi urma ingineria, în scurt timp nu voi mai avea timp pentru comedie. Am ales să îmi urmez pasiunea, să îmi câştig banii făcându-i pe oameni să uite de problemele lor prin râs", spune bihoreanul.
Nu s-a temut o clipă că inspiraţia pentru discursuri comice îl va lăsa vreodată. Asta pentru că, după cum spune el, comedianţii au un simţ al observaţiei foarte dezvoltat. "Dacă aud pe stradă doi oameni mai interesanţi, pot uşor adapta dialogul şi să-l includ în stand-up. Lucrurile care ni se întâmplă în fiecare zi sunt sâmburi pentru creaţia noastră".
Românii au talent
În 2011, la 29 de ani, Sorin s-a înscris împreună cu prietenii săi Flavius Kocsis şi Gigi Roşu la preselecţia din Timişoara a emisiunii-concurs "Românii au talent", aflate atunci la prima ediţie. Au reuşit să-i cucerească pe juraţii Mihai Petre, Andra şi Andi Moisescu, dar şi publicul, cu un show inedit de pantomimă muzicală, replicile lor fiind de fapt fragmente din melodii naţionale şi internaţionale.
Sorin interpreta rolul unui hoţ care încerca să-i fure poşeta unei femei, fiind mai apoi "vânat" de un poliţist care îşi face intrarea pe "Bad Boys" a lui Inner Circle şi îi spune marghiteanului că o să îl ia cu el pe melodia "Ţi-am promis" de la Akcent. Hoţul scapă şi cântă fericit "Break free" de la Queen, se duelează cu poliţistul, însă la final mor toţi trei.
Chemarea Capitalei
La scurt timp, Sorin şi-a dat seama că trebuie să se mute la Bucureşti. "În Timişoara erau mai multe dezavantaje. Acolo nu era un club de comedie şi pentru a-mi câştiga banii trebuia să merg mereu prin turnee, prin ţară". Aşa că şi-a "împachetat" talentul şi a plecat în Capitală.
S-a integrat rapid acolo, pentru că stilul său de a povesti întâmplări simple de zi cu zi într-un mod amuzant prinde uşor. Asta se vede şi din primele sale show-uri de pe YouTube, în care Sorin făcea glume pe seama şoferilor de Dacii 1310 care "aruncă apa cu flaconul ca să vadă ceva şi îşi închid geamul cu şurubelniţa", dar şi pe seama capului Bisericii. "Patriarhul se alege dintr-un călugăr sau un preot căruia i-a murit soţia. Ce înţelegem de aici? Că preafericirea vine odată cu lipsa femeii, dar fără femei am fi şi prea-de-bani", spunea comediantul în acelaşi show.
Aah-eee-iii...
În apariţiile sale mai noi, Sorin încearcă să facă publicul să râdă povestind şi evenimente din viaţa sa de zi cu zi. "Câinele meu e aşa de prost încât mănâncă pereţi. Nu e metaforă. Deja a trecut de glet băiatu`", spune într-un stand-up care a avut loc la Sala Palatului.
În acelaşi spectacol el explică şi cum să vorbească bărbaţii când ajung acasă beţi, iar soţia le pune întrebări. "Te întreabă «Cum a fost?», zici «Aah». «Au fost mulţi?» - «Eee». «Cum a ieşit? » - «Iii». Nu te bagi în consoane. Cum ai băgat consoane, se duce limba".
"La început veneau vreo 200 de oameni, erau constanţi. Apoi au început să vină şi alţii. A fost un mare pas când Cătălin Bordea (un alt comediant cunoscut - n.r.) a fost chemat la show-ul televizat al lui Dan Capatos, pentru că aşa am fost şi noi descoperiţi. Apoi emisiunea iUmor, de la Antena 1, a atras şi mai mulţi iubitori de stand-up. Acestea au fost rampele noastre de lansare prin ţară", spune comediantul.
De succes
În prezent, în Bucureşti există trei cluburi dedicate exclusiv show-urilor de comedie. Cel mai cunoscut este Comics Club, înfiinţat în toamna anului 2018 la ideea lui Sorin Pârcălab, Toma Alexandru, Cristi Popesco şi Sergiu Floroaia, care până atunci susţineau show-uri la celelalte două - The Fool şi la Club99.
Cei patru pleacă deseori prin turnee în ţară, dar susţin spectacole şi în alte locuri din Capitală şi chiar în străinătate, până acum fiind invitaţi în Danemarca şi Marea Britanie. Ultimul cel mai mare spectacol al lor a fost în octombrie, la Sala Palatului, unde au adunat peste 4.000 de oameni.
Comedianţii şi-au făcut şi un canal de YouTube - "Ceva Mărunt" - în care postează zeci de clipuri şi vloguri haioase ce au diverse tematici sau rubrici: show-urile de stand-up comedy din deplasări (în care comediantul apare în faţa publicului şi povesteşte mai multe întâmplări amuzante), rubrica "Una Scurtă" (în care mai mulţi comedianţi primesc o frază pe care trebuie să o completeze), cele mai vizionate fiind însă "Roast-urile" (în care cei patru prieteni, alături de alţi comedianţi invitaţi, fac glume pe seama unor persoane cu notorietate aflate în faţa lor). Până acum, subiecţi au fost Alex Velea şi celebrul poliţist Mihai Godină.
Băieţii de la Comics Club se mai pot lăuda şi cu o emisiune la postul Comedy Central care a avut trei sezoane şi s-a încheiat în 2019, însă iubitorii de comedie mai pot vedea episoadele online, pe YouTube.
Iubiţi de orădeni
În 22 ianuarie, Sorin şi prietenii săi vor ajunge şi la Oradea, unde va avea loc, de la ora 20, spectacolul de stand-up comedy "Ceva mărunt", programat la Filarmonică. Cu toate că preţul unui bilet a fost de 80 lei, destul de piperat, locurile s-au vândut rapid, iar cererea a fost mare în continuare.
Drept urmare, cei patru au ales să mai susţină un spectacol, în aceeaşi seară, de la 21.30, în localul Bavaria Undergorund, de pe strada Mihail Kogălniceanu. La sfârşitul săptămânii trecute, pentru al doilea show mai erau disponibile încă destule bilete, la preţul de 50 lei.
"Publicul din Oradea a fost mereu călduros, îmi place să vin aici", recunoaşte Sorin. Până la urmă - nu-i aşa? - nicăieri nu-i ca acasă. Iar asta nu e deloc o glumă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.