URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Februarie 2020, 14:52

Maestră la război: Unul dintre puţinii meşteri tradiţionali din Oradea, Ida Pázmán ne învață să țesem, să croşetăm sau să facem mărgele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obiceiurile strămoşilor nu le putem lepăda, oricât de departe ne-am muta de locurile natale. Este convingerea Idei Pázmán, unul dintre puţinii meşteri orădeni care mai ştiu să folosească războiul de ţesut şi să realizeze covoare ori ştergare cu motive bihorene.

În micuţul ei atelier din Cetatea Oradiei, femeia îi învaţă pe toţi amatorii tainele acestor meşteşuguri, iar săptămânal găzduieşte şi o şezătoare urbană. Pentru ca tradiţia să nu piară...

Dragoste la prima vedere

Ida Pázmán (51 ani) a ajuns meşter popular aproape din întâmplare. "În anii ’90 aveam o prietenă care mergea la cursurile Şcolii Populare de Arte din Oradea şi îmi tot spunea cât de fain e acolo. M-a convins să mă duc şi eu", povesteşte femeia. Când a intrat în sala de clasă în care era un război de ţesut, a simţit că acolo e locul ei. "A fost dragoste la prima vedere. Pur şi simplu am ştiut că vreau să ţes", zice orădeanca.

În copilărie îşi văzuse bunica ţesând la război, dar nu i-a învăţat secretele. "Bunica mi-a spus un singur lucru: că dacă mă apuc de ţesut, n-o să mă mai pot lăsa". Şi a avut dreptate...

Trei ani de zile a urmat cursurile de ţesătorie în clasa profesorului Holló Barna, iar de când a deprins meşteşugul, Ida îşi câştigă existenţa din asta. Văzându-i pasiunea pentru ţesătorie, familia i-a făcut un cadou: războiul făcut în 1862 pentru mătuşa stră-străbunicii ei. "E sculptat în lemnul lui anul şi numele satului Sălacea, unde locuia", zice Ida cu mândrie.

Poncho de Bihor 

Câte covoare a ţesut la război, nu ştie să spună. Cu siguranţă, însă, au fost mii, chit că o astfel de piesă nu se confecţionează uşor. "Un covor de doi metri îl fac în şapte-opt zile. Dacă trebuie să torc eu lâna şi să o vopsesc, durează mai mult", zice artizana.

Motivele pe care le foloseşte sunt cele specifice Bihorului, româneşti şi ungureşti deopotrivă, pe care le-a învăţat studiindu-le cu atenţie în colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor.

Cum clienţii dornici de covoare ţesute par tot mai puţini, Ida şi-a "upgradat" meşteşugul, iar acum ţese la război şi piese de vestimentaţie. De pildă, face poncho-uri (foto), la cerere chiar cu motive de Bihor. "Trebuie să adaptăm meşteşugul tradiţional la cererea clientului", explică ea.

Folclor în sânge

De peste două decenii, Ida îşi etalează produsele la târgurile meşterilor populari din toată ţara, inclusiv, desigur, la cel local, de la Oradea. Pe lângă covoare, ştergare şi poncho-uri, femeia face şi bijuterii, mai precis zgărzi din mărgele (foto), tot cu motive tradiţionale. "Vecina mea e Florica Zaha şi are o colecţie impresionantă de costume bihorene şi de zgărzi. La ea am învăţat multe modele de Bihor", spune Ida.

Orădeanca se bucură când vede că tinerii sunt atraşi de motivele folclorice şi cumpără produse astfel decorate. "Sunt convinsă că aceste motive care au decorat casele şi hainele strămoşilor noştri sunt şi în ADN-ul nostru".

Teoria i s-a confirmat în urmă cu câţiva ani, când a întâlnit o tânără din Franţa care purta la gât o zgardă cu motive de Beiuş. "O cumpărase dintr-un magazin din Cluj, dar fără să ştie de unde e originar motivul. Când i-am spus, s-a emoţionat, pentru că părinţii ei sunt din Beiuş, iar până când a avut ea un an, au locuit acolo. Instinctiv, a ales zgarda originară din zona ei de baştină", zice orădeanca.

Şezătoare urbană

În timp ce meşterii tradiţionali devin o specie pe cale de dispariţie, Ida se străduieşte să păstreze vie pasiunea pentru această muncă. Din 2016 are în Cetate un atelier, Casa Meşteşugărească, unde ţine lecţii de lucru manual - ţesut, croşetat, brodat ori confecţionare de bijuterii - pentru toţi curioşii, mici sau mari. De asemenea, a făcut şi un caiet de artă populară, unde se regăsesc motivele tradiţionale bihoreneşti, astfel încât doritorii să le poată reproduce.

Totodată, în fiecare miercuri, de la ora 17, în Casa Meşteşugărească, Ida găzduieşte o "şezătoare urbană". Femei de toate vârstele, dar uneori şi bărbaţi, se adună şi croşetează, brodează, fac goblenuri ori macrameuri. "Fiecare îşi confecţionează ce vrea, pentru uz propriu. Dar ne adunăm ca să împărtăşim idei, modele, tehnici", explică ea. Aşa cum făceau odinioară toate mamele, mătuşile şi bunicile, la şezători…

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON