URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Ianuarie 2021, 09:39

Mă vaccinez mai iute dacă intru la-nchisoare!

Mă vaccinez mai iute dacă intru la-nchisoare! foto: cursdeguvernare.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A ajuns în Monitorul Oficial HG-ul care prevede că în etapa a treia de vaccinare vor fi prioritare persoanele private de libertate, alături de bancheri, casieri etc.

Cu infracțiunile mai mărunte, hai, treacă-meargă. Dar ca violatorii, tâlharii violenți și șoferii care băuți ori drogați au mutilat oameni nevinovați să aibă prioritate la vaccin înaintea victimelor lor, asta-i mai greu de ingurgitat. Sau i-o fi sictir Statului de procesele pe care le intentează unii deținuți pe tot feluri de rezonuri, în ideea că dacă nu se aleg cu niscaiva despăgubiri, măcar se bucură de plimbările pe la instanțe?

Nu-i noutate că-s aglomerate majoritatea spațiilor unde se ispășesc greșelile față de societate. Însă sunt și separeuri unde VIP-uri ajunse la "mititica" au mai puțini colegi decât au destui slujbași, la stat ori privat, în biroul de serviciu. Așa că e ușor să ne închipuim ce va fi în sufletul protestatarilor din 10 august 2018 când îl vor vedea pe dl. Dragnea vaccinându-se înaintea lor.

E adevărat: se cere reintegrarea în societate a tuturor persoanelor private de libertate. E absolut vital să nu-i considerăm paria ai societății și să nu fie lăsați dinadins la urmă. Dar de aici până la a fi prioritari față de cei a căror vină e că merg zi de zi la lucru și că nu încalcă legea penală, pare că ne întoarcem la filozofia guvernărilor Partidului Salvați Deținuții... Adică de ce să nu ne vaccinăm cot la cot, dacă tot milităm pentru integrare?

În fine, iată că și din rândul "liberilor" sunt unii care fură cum pot startul la vaccinare. De pildă, unii se înscriu la centre din te miri ce coclauri, unde încă nu s-a înțeles cu ce se mănâncă vaccinul. Măcar e bine că-s tot mai mulți cei care-și dau seama că nu-i prea productiv stilul de a-ți bate cuie-n cap doar ca să-ți enervezi frizerul.

Pe de altă parte, e bine și că se cârtește împotriva vaccinului. Fiindcă-i principiu general: doar cârtind pe bună dreptate, poți crea presiune să se îmbunătățească ceva.

Desigur, ideal ar fi un vaccin care să te imunizeze pe viață, eventual o singură înțepătură împotriva tuturor bolilor cunoscute și necunoscute. Și mai grozav ar fi ca nu doar să fie gratuit, ci să și primești bani fiindcă te vaccinezi. Iar cireașa de pe tort ar fi ca marii producători de vaccinuri să le facă moca, fără niciun profit care să apese pe bugetele publice.

Din păcate, însă, ONG-urile încă n-au reușit să facă, prin pur voluntariat, remedii medicale pe care Pfizer-ul le-a oferit deja lumii: Viagra, Xanax-ul, vaccinul anti-Covid...

Iar până să se atingă idealurile de mai sus, fiecăruia dintre noi nu-i rămâne decât să apeleze la vaccinul actual, chit că n-o fi perfecțiunea întruchipată, ori să se încreadă în imunitatea sau bafta personală...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON