Ziua Internaţională a Romilor a fost sărbătorită în avans, joi, în Tărian, la centrul after school pentru copiii de etnie romă, unde Asociaţia ASA şi primăria din localitate au organizat o întâlnire cu organziaţiile partenere şi câţiva beneficiari. La eveniment a participat şi Larisa Lakatos, o tânără romă care a prezentat istoria semenilor săi şi a ţinut un discurs de încurajare a educaţiei în rândul lor.
Educaţia e importantă
Întâlnirea, care a adunat circa 50 de persoane, a avut loc în centrul în care de mai bine 10 ani elevii romi din comuna Girişu de Criş se adună după şcoală, primesc o masă caldă, sunt ajutaţi să-şi facă temele şi sprijiniţi să-şi continue studiile.
În deschiderea evenimentului, managerul de proiecte de la Centrul Creştin Betania și Asociaţia ASA, Ioana Ghiurău, a invitat-o în faţa participanţilor pe Larisa Lakatos, fiica de 29 de ani a preşedintelui Partidei Romilor "Pro-Europa" filiala Bihor, Ioan Lakatos. Ea este secretară în cadrul aceleiaşi organizaţii şi absolventă de studii superioare.
"Provin dintr-o familie de romi maghiari şi mă mândresc cu asta. Cu toţii, cei care suntem romi, trebuie să ne mândrim cu asta, dar şi să ne dăm seama că avem oportunităţi. Eu am beneficiat mereu de locuri speciale pentru romi la liceu şi facultate şi am primit și o bursă de studii. Am avut norocul să trăiesc într-o familie care m-a sprijnit să continui studiile, iar eu încerc să fiu un exemplu pozitiv pentru restul tinerilor din comunitate. Învăţătura ne ajută să ajungem departe", le-a transmis Larisa (foto) părinţilor copiilor de etnie romă prezenţi.
O istorie zbuciumată
Tânăra a povestit despre originea romilor, cea mai răspândită teorie indicând India ca punct de pornire. "Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită pe 8 aprilie, celebrează cultura romani. Istoricii cred că romii au pornit spre Europa din cauza ciumei sau a discriminării castei lor. Prima atestare documentară a comunităţilor lor datează din anul 1068, în Imperiului Bizantin, de unde au pătruns în sud-estul şi centrul Europei şi în nordul Africii. Migraţia masivă a romilor în Europa a început însă în secolul XIV, odată cu cucerirea de către turci a portului grecesc Gallipoli", a spus ea.
Prezentarea ei a atins şi problema discriminării, a înrobirii şi a deportării romilor în secolul XX, în lagărele de exterminare din Polonia.
"La 20 februarie 1856, a fost adoptată Legiuirea pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia. 250.000 de romi şi-au câştigat statutul de oameni liberi. Mulţi au părăsit apoi ţara, plecând înspre ţările vecine, iar de acolo în vestul Europei şi în cele din urmă în America", a amintit ea.
(Credit foto: Andreea Martin)
Ajutor pentru comunitate
În continuare au vorbit mai mulţi parteneri, inclusiv preşedintele Dorcas Aid România, Daray Attila, preşedintele Centrului Creştin Betania, pastorul Tiberiu Bulzan, primarul comunei Girişu de Criş, Ioan Paşca și directoarea școlii din Tărian, Delia Bondar.
Cel dintâi a prezentat cele două mari proiecte finanţate în comună, centrul after school deschis încă din 2011 şi Centrul Shukar, un atelier unde femeile rome învaţă să lucreze la maşini de cusut şi să socializeze (video).
Povestea centrului, deschis în 2019, a fost prezentată de BIHOREANUL anul trecut, când reporterul a stat de vorbă acolo cu 7 femei din grupa avansatelor.
"Copiii noştri sunt manieraţi, ne ascultă şi ştiu să se comporte frumos la masă. Noi, mamele, la centru, am învăţat să fim unite, ne simţim ca într-o familie. Doamnele de la centru sunt atente cu noi, ne-au dus în vară la Zoo şi în excursie la Şuncuiuş. Vreau să mulţumesc, în numele comunităţii noastre, tuturor celor implicaţi care se ocupă de noi şi de copii", a povestit, în cadrul întâlnirii de joi, Daniela Ionele (foto), una dintre croitoresele pricepute de la atelier.
Spre final a vorbit şi Cristian Aştilean, tată a trei copii, toți beneficiari ai centrului after school. "Unul dintre ei este mare acum, este angajat, e pe picioarele lui, cu ajutorul şi sprijinul doamnei Ioana Ghiurău şi al cadrelor didactice. El a terminat liceul, are şi diplomă de 12 clase. Vă daţi seama, de când îs io nu mai văzusem diplomă d-aia!", a spus el, stârnind râsete în public.
După discursuri, toţi invitaţii au fost poftiţi şi la o porţie de bogracs, pregătit de femeile care frecventează Centrul Shukar. Nu oricum, ci cu pricepere, cu drag și... cu gust!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.