URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Aprilie 2013, 18:50

Lux pe mărunţiş: Petrolistul Attila Racz plăteşte Universităţii o chirie de batjocură pentru terenul de sub Hanul Pescarilor

Lux pe mărunţiş: Petrolistul Attila Racz plăteşte Universităţii o chirie de batjocură pentru terenul de sub Hanul Pescarilor CONTRACT PĂGUBOS. Hanul Pescarilor s-a tot extins până a ajuns un complex de lux, ce include un restaurant, o sală de nunţi, o pensiune, două crame, un bar, un teren de fotbal, o piscină şi o baltă de pescuit. Prosperitatea proprietarului, petrolistul Racz Attila (foto), a fost asigurată şi de chiria mică plătită "statului" pentru terenul de sub toate acestea...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2008, Universitatea a preluat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Oradea, lăsată după Revoluţie fără obiectul muncii, îmbogăţindu-şi astfel patrimoniul cu 60 de hectare de terenuri extrem de valoroase.

Din această suprafaţă, cu adevărat profitabili sunt doar 10.000 de metri pătraţi de teren, pe care se află celebrul Han al Pescarilor din Săldăbagiu de Munte, deţinut de petrolistul Attila Racz. Însă profitul e doar pentru afacerist, căci Universitatea, care i-a închiriat terenul, nu se alege cu mare lucru, contractul prevăzând ca Racz să-i achite o taxă lunară de doar 3.000 de lei. În plus, ca şi cum acest avantaj nu i-ar fi fost destul, contractul va expira abia în 2020, iar fostul rector Cornel Antal, care conducea Universitatea când aceasta a devenit stăpână pe teren, spune că n-a avut cum să îi ceară nici măcar un leu în plus afaceristului "înarmat" cu un contract făcut numai în folosul lui...

Cu bani din combustibili

Ridicat în 2006 pe o suprafaţă totală de 12 hectare, din care o parte în proprietatea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Oradea, Hanul Pescarilor din Săldăbagiu de Munte e unul din cele mai cunoscute locuri de recreaţie şi distracţie din împrejurimile oraşului. Dacă la început avea doar un restaurant şi lacul unde orice doritor putea pescui, acum a devenit un ansamblu complex, cu sală de nunţi, pensiune, două crame, bar select şi chiar teren de fotbal. Altfel spus, afacerea merge ca unsă.

Prosperitatea ei are însă la bază un contract dubios, făcut numai în avantajul firmei Nikita Studio, cea care administrează Hanul, deţinută de apropiaţi ai controversatului petrolist Racz Attila. Considerat unul din capii mafiei petrolului din zona de vest a ţării, Racz a fost trimis în judecată anul trecut pentru că a coordonat o grupare care a fraudat statul cu 16 milioane de euro prin contrabandă cu combustibil. Gruparea condusă de Racz şi din care făceau parte mai mulţi afacerişti din ţară e acuzată că a făcut tranzacţii ilicite cu combustibil printr-un antrepozit fiscal din Slobozia, beneficiind de protecţia fostului şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar. De asemenea, fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, a fost interceptat în timp ce intervenea pe lângă Blejnar în favoarea aceluiaşi Racz.

Deşi nu figurează printre asociaţii firmei Nikita Studio, petrolistul este totuşi "consultant senior", iar anchetatorii care l-au cercetat în privinţa fraudelor susţin că în investiţia de la Săldăbagiu Racz a spălat banii obţinuţi din afacerile ilegale cu combustibil.

Contract oneros

Contractul de închiriere a terenului a fost încheiat în 2005 între firma Nikita Studio şi directoarea Staţiunii Pomicole din acea vreme, Silvia Murg, pe o durată de 10 ani, deci până în 2015, chiria fiind stabilită la un nivel nesemnificativ, de doar 3.000 de lei pe lună, plus TVA. Altfel spus, 0,3 lei pentru un metru pătrat de teren şi pentru nişte clădiri pe care Racz le-a renovat. Pe motiv că afaceristul trebuia să-şi amortizeze investiţia făcută în clădirile Staţiunii, în ianuarie 2008 aceeaşi Silvia Murg a prelungit contractul Hanului până în 2020, păstrând cuantumul chiriei, adică fără să ceară niciun ban în plus.

În 2005, staţiunea era de sine stătătoare, dar în septembrie 2008 a trecut în subordinea Universităţii printr-o Hotărâre de Guvern care a stabilit "preluarea prin absorbţie" a Staţiunii de către Univeristate. Staţiunea a devenit astfel subunitate fără personalitate juridică, iar Universitatea a "moştenit" contractele acesteia, inclusiv cel pentru Hanul Pescarilor. Interesant e însă că înţelegerea n-a fost modificată de conducerea Universităţii, astfel încât să devină profitabilă şi pentru instituţie. În februarie 2009, fostul rector Cornel Antal a preluat contractul în numele Universităţii din Oradea, fără să schimbe clauzele din act.

Prelungire din pix

05 cornel antal_1.jpgÎntrebat de BIHOREANUL de ce n-a cerut mai mulţi bani chiriaşilor care se îmbogăţeau pe terenul Universităţii, Cornel Antal (foto) susţine acum că ar fi fost legat de mâini. "Numeroşi jurişti mi-au spus că nu avem cum să-l modificăm", pretinde Antal. Potrivit actului adiţional al înţelegerii făcute în 2008 de Murg, dacă Universitatea rezilia contractul ar fi trebuit să-i plătească lui Racz contravaloarea investiţiilor făcute şi neamortizate. Antal vede însă şi o parte plină a paharului: "Când contractul se încheie, toată investiţia revine Universităţii". Asta dacă firma petrolistului nu va găsi vreo altă propunere tot doar în avantajul său.

Colac peste pupăză, chiria mică şi prelungirea contractului nu sunt singurele detalii ce păgubesc Universitatea. De la bun început, Hanul Pescarilor a avut în "patrimoniu" şi un lac artificial de 8 hectare, care însă nu a fost inclus în contractul de închiriere. În 2003, Primăria Paleu se întăbulase abuziv pe el, iar Staţiunea Pomicolă n-a mişcat un deget pentru a-l recupera. Când a preluat staţiunea, Universitatea a deschis împotriva Primăriei un proces care s-a încheiat în octombrie 2012 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au stabilit că Universitatea este proprietarul legal peste 6 hectare din luciul de apă.

În timp ce instituţia a demarat abia acum procedura de întăbulare, Racz a profitat ani la rând de haos şi s-a folosit de lac fără să plătească vreun leu proprietarului, Staţiunii ori Universităţii. Asta în timp ce fiecare pescar care închiriază pentru o zi unul din cele 42 de pontoane plăteşte câte 25 de lei, toţi banii mergând în buzunarul petrolistului.

Negocieri eşuate

05 Marcela Prada.jpgActuala conducere a Universităţii recunoaşte că nu trage nici un folos real de pe urma contractului cu Hanul Pescarilor. "E un contract păgubos pentru noi", spune prorectorul Marcela Prada (foto), responsabilă cu patrimoniul instituţiei. Drept urmare, aceasta caută soluţii pentru a forţa modificarea înţelegerii, mai ales că Universitatea e pe jantă cu banii şi orice venit în plus ar fi binevenit. Însă, susţine şi Prada, contractul nu poate fi atacat.

O rezolvare ar fi ca firma lui Racz să plătească chirie măcar la preţul real pentru lacul de care se foloseşte. Dar, zic surse neoficiale, nu e exclus ca şefii Universităţii să impună o chirie chiar peste preţul pieţei, ca să-şi recupereze astfel "daunele" din chiria mică percepută pentru terenul folosit de Han.

Dacă acest lucru se va întâmpla rămâne de văzut, actualul rector Constantin Bungău afirmând că încă nu are o analiză clară a situaţiei. De negociat cu chiriaşii nici nu se pune problema. Deşi i-a invitat la o întâlnire, măcar pentru a-i cunoaşte, reprezentanţii Nikita Studio i-au zis pas lui Bungău, la fel cum nici cu reporterul BIHOREANULUI n-au vrut să stea de vorbă.

Nici nu-i greu de înţeles de ce nu vor să dea explicaţii nimănui, atâta vreme cât actele au fost făcute în folosul lor, iar afacerea le înfloreşte în ciuda sărăciei proprietarului pe ale cărui terenuri s-a dezvoltat...


STAŢIUNE CU PROBLEME
Renovată pentru studenţi

Înfiinţată în 1977, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Oradea avea menirea de a studia specii de pomi din nord-vestul ţării, inclusiv prin crearea de noi soiuri, mai productive şi mai rezistente. Numai că, îndeosebi după anul 2000, angajaţii staţiunii mai mult au scris articole ştiinţifice pe teme banale decât să facă şi lucrări practice.

Când Universitatea a preluat-o, Staţiunea avea aproape 700.000 de lei datorii la stat, dar şi numeroase procese pe rol cu diferiţi cetăţeni care pretindeau bucăţi din terenurile pe care le deţinea. În prezent, Staţiunea e administrată de Facultatea de Protecţia Mediului care, din fonduri proprii, vrea să reabiliteze clădirile, inclusiv sera, toate fiind într-o avansată stare de degradare, pentru a le putea folosi în munca de cercetare cu studenţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
tyty
de unde ungurii petrolisti ? daca si astia se dau specialisti in prelucrarea titeiului .. viitorul omennirii este asigurat... daca teler a descoperit bomba cu hidrogen ma rog.... nu inseamna ca o si au ,,, si la ce folos in cazul romaniei sau al ungariei /?
Postat 06 Mai 2013, 17:14 de tutu
Lux pe mărunţiş: Petrolistul Attila Racz plăteşte Universităţii o chirie de batjocură pentru terenul
asta pt cei care se dau pe linga racz,daca nu era el deja demult se investeau bani in acel lac(balta)ma rog cine ce io zice,deci nu scrieti ca era gunoi....SI STITI CE DECIT LA ACEEA CHIRIE MAI BINE LOC PT GUNOI!!!!!
Postat 01 Mai 2013, 16:24 de PIP
Management de ”Sorbonica”. Ep. ”Peştele de la cap se împute!” - încă o dovadă. (II)
I. ”Interesant e însă că înțelegerea n-a fost modificată de conducerea Universității, astfel încât să devină profitabilă şi pentru instituție. În februarie 2009, fostul rector Cornel Antal a preluat contractul în numele Universității din Oradea, fără să schimbe clauzele din act.” 1. Atunci ce te-au sfătuit numeroşii jurişti? Sau atunci, nu ţi-ai permis să îi consulţi?
Postat 26 Aprilie 2013, 08:49 de stefan
este o tampenie acest articol
este o tampenie ce scrie autoarea articolului,daca,sa presupunem ca Ratz nu ar fi facut investitia si terenul era acum neocupat ,gol,ca in 2006,pentru ca asa era la vremea acea,lacul neamenajat,pretul terenului era 0 la ora aceasta,si oricum nimeni nu l-ar fi inchiriat cu alti bani,fiind un teren agrigol,un ha de teren agricul se vinde la 3500eu/ha,nimeni nu da mai mult si atuci cat ar costa inchirierea. Fiti seriosi,toate aceste calcule facute de Antal si ceilalti sunt pentru ca au falimentat Universitatea si pentru ca vad ca se investeste mereu la Han,este nefiresc ceea ce fac,nu poti sa vii sa pretinzi mai mult daca vezi ce potential financiar are actualul chirias,astepti pana se termina contractul si atunci faci un altul mai bun,daca nu e de acord cu el il pui sa-si ia jucariile si sa plece,sa vezi ce va alege!
Postat 25 Aprilie 2013, 13:35 de quiltiman
Management de ”Sorbonica”. Ep. ”Peştele de la cap se împute!” - încă o dovadă.
”Numeroşi jurişti mi-au spus că nu avem cum să-l modificăm”, pretinde Antal. 1. Oare aşa o fi, ”George”? 2. Legat de cele prezentate în articol: Care ar fi punctul de vedere al fostului decan de la FPM, Bara Vasile, cel care a contribuit major la aducerea multor hectare şi imobile în patrimoniul U.O.?
Postat 24 Aprilie 2013, 04:59 de stefan
BOLNAV
CINE I BOLNAVUL ASTA MINTAL DE MAI JOS-MIHAI? CRETINULE,INFRACTORII AIA AU FACUT LOCUL ALA PRIN FRAUDAREA UNIVERSITATII ,ASISTENTII DE LA UNIVERSITATE AVIND 1200 LEI SALAR. DUTE MAI ****-MIHAI SI TRATEAZATE
Postat 24 Aprilie 2013, 00:13 de ALIN
IMI ESTE RUSINE IN CE TARA TRAIM
DA ESTE ADEVARAT DAR TRIST .ORCINE FACE CEVA IN TARA ASTA ESTE MAFIOT SINTEM UN NEAM DE INCULTI SA VA FIE RUSINE FRATI DIN PACATE ROMANI.DACA AR MURI TOT NEAMUL ASTA DE INVIDIOSI SI BOLNAVI MENTALI .PRIMARIA ORADEA NU A REUSIT SA FACA UN LOC DE AGREMENT CA ACESTA DAR PRIMARIA E CINSTITA BRAVO VOUA ROMANI SA VA INGHITA PAMINTUL LA CEI CE ATI SCRIS URIT DE ACEST LOC SI VA VETI DUCE ACOLO VREODATA MINCA_VAR MOARTEA DE JEGOSI BOLNAVI PSIHIC. MI_ GREATA
Postat 23 Aprilie 2013, 21:11 de Mihai
eDihoreanu
ce tare bomba ati gasit...ca racz plateste doar 3000 de lei pe luna chirie pe un teren....daca nu era racz,probabil ca pe terenul ala era o mizerie si nu se platea nici un ban
Postat 23 Aprilie 2013, 19:11 de eDihoreanu
Are o fiica Barbara?
Este cumva tatal Barbarei Racz? https://www.facebook.com/barbara.racz.50 :)
Postat 23 Aprilie 2013, 10:13 de Conteaza?
FOARTE BINE
Si daca nu exista nimeni care sa faca o investitie, ce mai castiga Universitatea ? Nici macar aia 3000 de lei, acuma dupa aceste investitii daca s-ar putea sa plece cel ce le-a facut si sa le lase la altii? ca asa-i romanul, nu e multumit niciodata. Pe restul de terenuri detinute de Universitate oare ce se incaseaza?
Postat 23 Aprilie 2013, 08:42 de europa
furt pe fata
Pt. fotografiere (mire&mireasa, familie, etc) se cere 200 de lei... Sistemul de irigare din statia pomicola s-a furat. 2 indivizi din Saldabagiu...pur si simplu au smuls din pamant si au vandut la fier vechi...sigur obtineti informatii de la localnici. Proprietarii livezilor s-au trezit cu pamanturile distruse dupa aceasta actiune...iar hotii s-au ingrosat conturile din incasari. Vreti si nume?
Postat 23 Aprilie 2013, 08:18 de furt pe fata
@petru
Regulă: înainte de "p" şi "b" se scrie "m" !!! Sânpetru, auzi? adică pentru tine "se-mpute" şi fix în lac îl doare pe petrolistul şef J.R. EWING !!! Ha, ha, ha
Postat 22 Aprilie 2013, 23:43 de ADINA
Pestele de la cap se-npute
Doamna prorector Marcela Prada, responsabilă cu patrimoniul instituţiei, ganditi ca doar nu sunteti planta. La hanul cu pricina, dupa care nu trageti nici un folos real, desi nu dumneavoastra trebuie sa trageti vreun folos real, ar fi suficient sa inchideti lacul, opriti pescuitul in lac si veti vedea ca o sa scada clientela hanului, loviti hanul si pe petrolistul sef acolo unde il doare si o sa va caute el urgent, nu alergati voi dupa el. Asta daca nu cumva si dumneavoastra va plac pestii, chefurile la han, spaga sau comisioanele. Felicitari celor care au semnat contractul, fara nici un folos real.
Postat 22 Aprilie 2013, 22:57 de petru
Mergeti
Mai mergeti in vara acolo sa platiti taxe aberante pt pescuit, pt vizitatori, pt mancare.......Nu e prost cine cere.....
Postat 22 Aprilie 2013, 19:51 de Jokeman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON