URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 15 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2024, 13:31

Lupta pentru Primăria Săcueni continuă: independentul Boros David și AMT cer invalidarea mandatului primarului UDMR, pe care cetățenii îl vor demis prin referendum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După patru luni de la alegerile locale din 9 iunie, soldate la Săcueni inclusiv cu un protest de stradă, candidatul independent la Primăria orașului, Boros David, câștigător al scrutinului la prima numărătoare, dar dat perdant după o renumărare cu cântec cerută de candidatul UDMR Béres Csaba, așteaptă ca Judecătoria Marghita să invalideze mandatul acestuia.

Concomitent, la Tribunalul Bihor, Boros, susținut de AMT, cere Autorității Electorale Permanente să anuleze rezultatul alegerilor din 9 iunie pe care l-a consfințit Biroul Electoral Local, iar cetățenii orașului vor un referendum pentru demiterea edilului UDMR-ist în funcție.

Să-i invalideze mandatul!

„Așteptăm ca mâine (n.r. – miercuri) Judecătoria Marghita să se pronunțe într-o acțiune deschisă de dl. Boros și AMT pentru invalidarea mandatului dlui Béres Csaba de la UDMR. Noi am solicitat anularea a două hotărâri ale Biroului Electoral Local Săcueni prin care, după numărarea voturilor din cele 10 secții de votare din acest oraș, operațiune în urma căreia dl. Boros a fost declarat câștigător al alegerilor cu 8 voturi în fața dlui Béres, Biroul Electoral Local a admis o contestație făcută de acesta și de UDMR, hotărând renumărarea voturilor din toate cele 10 secții, la sediul Biroului Electoral Local, fără a asigura condițiile legale pentru această procedură”, a declarat BIHOREANULUI, marți, președintele AMT, Csomortányi István, făcând referire la faptul că în urma renumărării voturilor reprezentantul UDMR a fost dat câștigător cu un vot în fața independentului Boros.

Potrivit acestuia, Judecătoria Marghita urmează să se pronunțe în această speță miercuri, în cazul în care instanța va da dreptate petenților, adică lui Boros și AMT, consecința practică urmând să fie invalidarea mandatului de primar obținut de Béres.

Boros câștigător!

Csomortányi a precizat, pe de altă parte, că în paralel Boros David și AMT au deschis și la Tribunalul Bihor o acțiune împotriva Biroului Electoral Local Săcueni pentru anularea hotărârilor prin care acesta a dat curs contestației lui Béres și UDMR față de prima numărare a voturilor, ceea ce a dus la renumărarea voturilor, și respectiv prin care reprezentantul UDMR a fost declarat câștigător cu un vot.

„Noi am solicitat anularea celor două hotărâri ale Biroului Electoral Local Săcueni, dar între timp acesta a fost dizolvat, la fel ca și Biroul Electoral Județean, astfel că potrivit unei decizii a Curții de Apel Oradea în acțiune a fost chemată Autoritatea Electorală Permanentă. Dacă instanța va da câștig de cauză dlui Boros și AMT, vor fi anulate cele două hotărâri, ceea ce concret înseamnă că va fi menținută prima decizie, cea prin care dl. Boros fusese declarat câștigător cu 8 voturi diferență”, a mai spus liderul AMT.

„Scandalos”

Cu o zi înaintea termenului de judecată fixat la Judecătoria Marghita, AMT a emis și un comunicat de presă prin care reiterează, așa cum a făcut încă din 10 iunie, că „fraudarea alegerilor locale din Săcueni este unul dintre cazurile cele mai scandaloase din istoricul electoral postdecembrist în județul Bihor”.

AMT amintește că prima numărare a voturilor, în urma căreia independentul Boros David a ieșit câștigător cu 8 voturi în fața UDMR-istului Béres Csaba, nu a fost contestată de reprezentanții partidelor din birourile secțiilor de votare, Biroul Electoral Local dispunând cu toate acestea renumărarea la cererea primarului aflat în funcție, iar operațiunea nu s-a desfășurat în sediile celor 10 secții de votare, ci în cel al Biroului Local, „fără temei legal și în lipsa unor hotărâri ale birourilor electorale ale secțiilor de votare, cu încălcarea celor prevăzute de legea electorală”.

De altfel, din cauză că pe 11 iunie, după 20 de ore de renumărare, Biroul Electoral Local Săcueni l-a considerat câștigător pe Béres, sute de locuitori ai orașului au făcut un protest în fața clădirii unde funcționa atât Primăria, cât și Biroul Electoral Local.

Referendum contra lui Béres

Pe de altă parte, AMT arată în comunicatul dat publicității că locuitorii orașului Săcueni au inițiat și un referendum pentru demiterea primarului Béres Csaba, numărul acestora fiind mai mare decât numărul celor care l-au votat pe UDMR-ist.

„Cetățenii orașului Săcueni, până în prezent în număr de 2.600, au susținut cu propriile semnături inițierea unui referendum pentru demiterea primarului Beres Csaba”, a transmis AMT, adăugând că „nemulțumirea și indignarea localnicilor a făcut ca, fără existența unei campanii în acest sens, numărul semnatarilor pentru schimbarea primarului să depășească numărul acelora care l-au votat pe Boros David”.

Prin urmare, AMT conchide că „dacă va fi necesar, se va folosi și de această posibilitate pentru a asigura respectarea opțiunii electorale a cetățenilor din Săcueni”.  

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5501 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON