URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2013, 09:33

Lupta cu inerţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ciudată foaită suntem noi, bihorenii, iar orădenii în mod special! Mereu clevetim că "nu se face" niciodată nimic (aşa, impersonal), că oraşul e mort, dar şi când "se întâmplă" câte ceva ne doare fix în cot.

Aşa a fost şi sâmbăta trecută, când a avut loc cea mai frumoasă aniversare a intrării Armatei Române în Oradea eliberată în aprilie 1919 de sub regimul bolşevicii lui Kun Bela. Organizatorii s-au gândit cam la toate detaliile, invitând istorici care să evoce faptele, mobilizând militari şi găzduind voluntari sosiţi din Capitală cu uniforme de epocă.

Muzicanţii fanfarei pe cale de dispariţie a Şcolii de Agenţi ai Poliţiei de Frontieră s-au prezentat şi ei, chit că sunt cu toţii pensionari, actorii Teatrului Regina Maria au pus în scenă o reconstituire a evenimentelor de acum 94 de ani, rostind discursurile Generalului Traian Moşoiu, primarului Rimler Karoly şi dr. Aurel Lazăr, membrii Ansamblului Folcloric Crişana au oferit un spectacol reuşit, iar elevii a două colegii (jos pălăria pentru profesorii de la Aurel Lazăr şi Gojdu!) au adus flori pentru a le lăsa la monumentele româneşti.

Doar orădenii au lipsit pentru ca sărbătoarea să fie deplină. Aceiaşi orădeni care, însă, de 15 martie îi invidiază mereu pe concitadinii lor maghiari că se adună de ziua lor cum ei n-o fac de 1 Decembrie.

Dar apatia orădenilor nu e o excepţie, ci deja o tradiţie. Dacă vă amintiţi, nici măcar la concertele în aer liber cu acces gratuit oferite în ultimele două decenii de nume sonore (Goran Bregovici, Iris, Alphaville, Uriah Heep, Phoenix) orădenii nu au ocupat măcar pe jumătate platoul de lângă Palatul Vulturul Negru. Aceeaşi amorţeală persistă şi la alt gen de spectacole (managerul Filarmonicii se tot întreabă pe unde or fi profesorii şi studenţii de la Muzică de-i sala mereu goală), la evenimente sportive (oraşul e plin de microbişti, dar stadionul e pustiu) sau de interes social (deşi părinţii se văicăresc că au probleme cu grădiniţele, au tras chiulul la dezbaterea pe temă). Culmea, nici măcar la proteste nu se adună mai mult de 50-200 de orădeni, de parcă pe ceilalţi nu i-ar atinge nici riscurile exploatării gazelor de şist, nici cele ale regionalizării heirupiste. De "voluntariat" în folosul oraşului chiar nu are rost să mai amintesc.

Mi-ar plăcea să cred că indiferenţa la tot şi la toate a orădenilor e reversul atâtor decenii în care, ca toţi românii, erau obligaţi să defileze de 23 august şi să participe la culesul porumbului, dar tare mi-e teamă că de fapt au uitat şi acele vremuri. Întrebarea e, aşadar, dacă avem în acest oraş 180.000 de cetăţeni într-o comunitate sau o simplă aglomeraţie de 180.000 de indivizi interesaţi doar de fâţâiala prin mall-uri şi raitele prin Ocsko Piac? Ah, da, şi de Festivalul Vinului, că doar suntem, nu-i aşa, în Târgul Pălincarilor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
Criş Informatorul !?!
Inerţia nu vine de la Inert !?!
Postat 26 Aprilie 2013, 22:36 de Carp III
nesimtire pe fata
ANUNT - Inspectorul Scolar General Bihor, Negrean are un post rezervat de "administrator financiar" la Liceul de Arte Oradea, potrivit spuselor Inspectporului Adjunct, acolo unde doamna director proaspat Mihaela Bondor isi permite sa nu lase la depunerea dosarelor pentru inscriere la concurs. Sa vedem ce masuri vor lua cei din conducerea MEC, de altfel proaspat instiintati de aceste metehne.
Postat 25 Aprilie 2013, 15:00 de cetatean
De ce oare ?
Avem acum ce s-a semanat sub domnia viguroasa a clanurilor Maghiar, Mang, et. comp. Indiferenta, prostie, incultura, demagogie, impostura. Universitatea sa traiasca ! Acest focar de "cultura" in "blanda" noastra urbe !
Postat 25 Aprilie 2013, 11:03 de Oradeanul scarbit
Lupta cu franele unguresti...
Jos separatismul ! Jos enclavizarea ungurimii !
Postat 25 Aprilie 2013, 06:30 de Gyorgy
ungurii migratori
se stie... hotii de pamanturi, de ape si de recolte bogate iar gunoaiele iredentiste, revizioniste ar trebui alungate din tara !
Postat 25 Aprilie 2013, 02:25 de via Asia
astfel stau lucrurile
prea putina publicitate. nu s-a facut publicitate evenimentului. ca de fiecare data se scrie mult dupa. inainte deloc sau aproape deloc. intr-o alta ordine de idei, ungurii se aduna, pt ca udemeristii si tokesistii le promit de fiecare data izolationism si separatism. asta voteaza ungurii si pe ideea asta defileaza gruparile separatiste unguresti (udmr, ppmt, etc). oameni si oamenii. unii nu reusesc sa tina pasul cu prezentul si sa priveasca in viitor. ar trage tot ca racii, inapoi, intr-un trecut urat, blamabil, condamnabil. cu alte cuvinte, frane unguresti.
Postat 25 Aprilie 2013, 02:19 de book
Inertia, provincialismul, lenea si orgoliul
Suntem inerti, lenesi, provinciali (ca sa nu zic tarani) dar si extrem de orgoliosi. Adevarul e ca nu prea se intampla multe lucruri in Oradea. Si daca se intampla ceva, fie nu e anuntat fie nu exista target pentru asa ceva. In schimb, la fel ca in filmele lui Kusturica, credem ca toata lumea graviteaza in jurul nostru iar de "lupta" noastra cu ungurii, depinde insasi soarta universului.
Postat 24 Aprilie 2013, 19:57 de fanfara
Bihoreanule, nu mai scrie prostii
" ... Muzicanţii fanfarei pe cale de dispariţie a Şcolii de Agenţi ai Poliţiei de Frontieră s-au prezentat şi ei, chit că sunt cu toţii pensionari... ", prietene Adrian Criş, se vede treaba că ai vrut să scrii un articol interesant şi să scoţi în evidenţă anumite părţi pozitive. Fără intenţie ai dat cu mucii în fasole. În primul rând muzicanţii fanfarei nu sunt pe cale de dispariţie şi nu sunt toţi pensionari. Sunt cadre active ale Ministerului Afacerilor Interne şi fac parte dintr-un compartiment al Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" Oradea, şi mai au mulţi, mulţi ani până la pensionare. Iar pensionarii, cei care participă la astfel de activităţi organizate, sunt vreo 3-4, o fac din plăcere, fără să fie remuneraţi.
Postat 24 Aprilie 2013, 10:09 de Mădălin
după
cu părere de rău am aflat din presă că a fost !
Postat 23 Aprilie 2013, 19:44 de bacos
oradenii si mondenitatile
Se pot spune cateva lucruri in legatura cu subiectul articolului . Am sa ma marginesc la unul singur : multi dintre noi sunt foarte ocupati , alergam toata ziua pt tot felul de probleme , serviciu, etc ( de fapt pt ....supravietuire ) .Cu toate astea ne-am dori sa participam la un concert , manifestare sau alt tip de eveniment. Problema este informatia . Eu de multe ori mi-as fi facut cumva programul ca sa pot participa , dar am aflat a doua zi din presa despre eveniment . De foarte multe ori massmedia comenteaza ,,dupa" si nu se oboseste sa ne si informeze inainte .
Postat 23 Aprilie 2013, 16:53 de Suparatu
@doggy
Cuvantul oradenii se scrie cu \"o\" mic, asa ca un analfabet nu poate caracteriza un popor. Oradenii culti se mai duc si la teatru sau la un concert de muzica clasica nu numai la meciurile de baschet.Oricum in mod sigur tu nu faci parte din exceptiile de care vorbesti si afirmand ca baschetul este singurul loc unde se aduna lumea si ca tu stii cati din sala vorbesc limba maghiara demonstreaza ca esti si cam idiot.
Postat 23 Aprilie 2013, 15:41 de Raul
Realitatea...
Domnu' Cris, cata dreptate aveti! Din pacate, nu suntem interesati nici de serbarile "gratuite". Cred ca neimplicarea si neparticiparea au devenit la noi un cult, poate ca raspuns tardiv la cultul personalitatii care scotea, de voie-de nevoie, masele in strada, pe vremea raposatului... Dar totusi, generatiile tinere (din care fac si eu parte) nu sunt interesate de cultura, sport, socializare la scara mai mare? Ne-am indobitocit cu totii lipiti de computere sau uitati de vreme prin localuri nocturne, duhnind a alcool si a tigari? Sub aspectul manifestarilor publice, orasul prinde viata tot mai mult in ultimii ani, dar noi preferam, din diverse motive, sa stam undeva la marginea acestei vieti, intr-un orizont limitat. Dragi oradeni, haideti sa gustam si noi din viata diurna culturala/sportiva a acestui oras!
Postat 23 Aprilie 2013, 14:52 de Gabriela
sarbatoare
IOBAGII
Postat 23 Aprilie 2013, 14:20 de doru
.
Adevarul doare de multe ori Oamenii cred ca prefera manele in schimb, la meciurile de baschet e singurul loc unde se mai strange lumea si chiar si acolo aproape jumate vorbesc intre ei in limba maghiara. Suntem in general un popor de puturosi si prost crescut cu cateva exceptii bineinteles
Postat 23 Aprilie 2013, 13:08 de doggy_c
@aaa cum sarbatoresc migradorii
Gresit. Intre rromi (tzigani) si unguri exista multe asemanari: ceaunul (specific nomazilor), cortul (specific nomazilor), calul (specific nomazilor), costumele populare,cizmele,dansurile populare,laudatul cu ce nu-i a lor, vorba multa....faptul ca si unii si ceilalti au ramas migratori.
Postat 23 Aprilie 2013, 12:43 de ha ha ha
bravo
Super articol . Ziaristul are perfecta dreptate . Jos palaria . Concitadini treziti-va !!!
Postat 23 Aprilie 2013, 12:21 de io
cum sarbatoresc r(r)omanii
Intre sarbatorile rromilor si rromanilor mare diferenta nu exista... bataie dupa ciolan, si dupa o felie de paine. multi de aceea se duc la evenimentele ecestea fiindca primesc ceva gratuit, aici nu s-a dat ciolan si fasole deci nu e de mirare ca nu erau rromani pe acolo.... doar cum e poporul asa e si sarbatoarea lor.
Postat 23 Aprilie 2013, 12:01 de aaa
@zzz
Auzi măi Ocsi, nu e inventat nimic, sunt evenimente istorice care v-au marcat pt totdeauna destinul european. Sau vrei să spui că Bela Kun a fost un personaj pozitiv..... care nu a vrut să se "integreze" în uniunea sovietică cu a sa republică sovietică ungurească ce includea Ardealul ?!?..... Toata sleahta de asimilaţi huni, e conştientă că de la Mohacs încoace, a început declinul ireversibil al hoardei de nepoţi ai lui otilio. Sfârşitul aventurii hunilor tâlhari şi ucigaşi în România şi în Europa e aproape. De abia atunci lumea va putea fi un loc mai bun..... ....În schimb, s-a găsit obezul de Abrudan să ne tragă din nou de răspundere şi să ne facă sedentari, fiindcă nu participăm la ce vrea el. O să mergem la ce vrem noi, cînd vrem noi...... Şi nu la ce vrea redactorul şef al unui ziar, care face advertoriale penibile, pe bandă rulantă pt hilton, gazprom sau alte murdării caghebiste. Tu, cu muierea ta hunlandeză cu tot.......
Postat 23 Aprilie 2013, 11:46 de @zzz
Tupeu de migrator
Si ce-ai vrea sa sarbatoresca toti locuitorii, 15 martie sau 15 noiembrie. Sau poate vrei sa sarbatoreasca romanii ceva neinventat,sigur si bine stiut, ca de ex.sosirea celor trei triburi migratoare asiatice din 896 in Europa,pagane,murdere,innapoiate si venite la furat orice inclusiv teritorii ???
Postat 23 Aprilie 2013, 11:16 de Roman
SEDENTARI
Aveti mare dreptate! Oradenii sunt extrem de comozi, parca nu-i intereseaza nimic. Nu au simt civic deloc. SLOGANUL - Treaca azi sa vina maine! De aceea fac ce vor politicienii, autoritatile locale, etc.Chiar si presa este intr-o stare de hibernare continua! Las\' ca vine vara, poate ne mai dezmortim!
Postat 23 Aprilie 2013, 10:38 de europa
stiu adevarul
Oare nu cumva, majoritatea isi da seama, ca prin aceste sarbatori, se aniverseaza niste lucruri inventate? Un teritoriu, dat ca si cadou, pentru politica cu doua fete, nu prea cred ca merita sarbatoare...Daca s-ar sarbatori lucruri intr-adevar reale, mai ales care ar fi un prilej de a sarbatori cu totti, nu numai o parte a locuitorilor (sa nu spuna cineva, un maghiar poate sarbatori aceste zile cu mare bucurie), poate ar iesi mai multa lume....
Postat 23 Aprilie 2013, 10:34 de zzz
Crish'ule
Mai Adriane, se vede ca nu ai fost la un meci de baschet in ultimul an....
Postat 23 Aprilie 2013, 10:04 de IOI
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON