Pentru al treilea an consecutiv, Oradea are parte de o amplă campanie de curăţenie de primăvară, din care nu va scăpa niciun colţ de oraş nemăturat.
Muncitorii RER Ecologic Service, angajaţi ai firmelor răspunzătoare de spaţiile verzi şi deţinuţi vor curăţa străzile şi parcurile, în timp ce orădenii au o lună la dispoziţie să arunce obiectele voluminoase de care nu mai au nevoie, urmând ca angajaţii RER să le ridice gratuit. Totul, cu scopul ca primăvara orădeană să fie una lună şi bec...
Curăţenie... selectivă
Campania de curăţenie de primăvară se desfăşoară între 12 martie şi 15 aprilie. La nivel de oraş, campania presupune salubrizarea străzilor, a spaţiilor verzi şi a locurilor publice, dar şi amenajarea zonelor verzi din oraş. La aceste activităţi vor participa, pe lângă angajaţii operatorului licenţiat de salubritate şi ai firmelor răspunzătoare de îngrijirea spaţiilor verzi, şi deţinuţi din Penitenciarul Oradea. Se va lucra, printre altele, pe strada Făcliei, unde se vor şi elimina buruienile, de-a lungul şoselei de centură, pe Dealul Ciuperca. RER Ecologic Service va folosi în toate aceste activităţi 14 utilaje.
Concomitent, Primăria îndeamnă toţi orădenii să se implice activ în curăţarea oraşului. Cei care stau la bloc trebuie să-şi întreţină spaţiile verzi din jurul clădirii, mai cu seamă să le cureţe de gunoaie. Ei nu trebuie să uite să colecteze selectiv inclusiv deşeurile strânse de pe străzi, mai precis să arunce ambalajele, PET-urile ori dozele de aluminiu în recipientele cu capac galben, destinate exclusiv fracţiei uscate, adică deşeurilor reciclabile.
Pe din două
Totodată, orădenii, indiferent că stau la casă sau la bloc, pot în această lună să scape de obiectele voluminoase de care nu mai au nevoie şi pe care în restul anului nu au unde să le arunce, cum sunt piesele de mobilier. Colectarea acestor deşeuri se va face gratuit de RER Ecologic Service, însă gunoaiele trebuie strânse în puncte anume stabilite.
Din 12 până pe 23 martie, vor fi strânse deşeurile în jumătatea de oraş situată pe malul drept al Crişului Repede. Punctele de colectare în această parte de oraş sunt la intersecţiile dintre străzile Ecaterina Teodoroiu şi Feleacului, Adevărului, Brătianu şi Olteniei, Depoului şi Nicolae Beldiceanu, Roman Ciorogariu cu Nicolae Iorga, Bârsei cu Cantacuzino, Ion Bogdan cu I.P. Pincio, Aluminei cu Fagului, Bernard Shaw cu Italiană, Crivăţului cu Apelor, respectiv Matei Corvin cu Nicolae Filimon. Puncte de colectare mai sunt stabilite şi în centrul Podgoriei (lângă staţia de autobuz) şi în Piaţa Creangă.
Puncte fixe
În perimetrul oraşului aflat pe malul stâng al Crişului se vor ridica deşeuri voluminoase între 26 martie şi 9 aprilie. Punctele de colectare sunt lângă Liceul Don Orione, pe străzile Matei Basarab (la stadionul Tineretului), Nicolae Olahus şi la intersecţiile Barcăului cu Zărandului, Xenopol cu Ştefan Octavian Iosif şi Fluieraşului, Barcăului cu Meşteşugarilor, Aviatorilor cu Nicolae Bolcaş, Bradului şi Cuza Vodă, Octavian Goga cu Abatorului, respectiv cu Calea Aradului, Tuberozelor cu Sulyok Istvan, Mihai Viteazul cu Kogălniceanu, Piaţa Cetăţii cu Sucevei, Sextil Puşcariu cu Beiuşului, Liszt Ferencz cu Leonardo da Vinci, Seleuşului cu Războieni, Muntele Găina cu Războieni, Almaşului cu Banatului, Ciobanilor cu Johann Gutenber, Maramureşului cu Rădăuţilor şi Dragoş Vodă cu Barierei.
Acelaşi ţel
Orădenii trebuie să ştie, însă, că din punctele de colectare nu se va ridica molozul ori alte deşeuri rezultate în urma renovărilor şi construcţiilor, nici echipamentele electrice, electronice şi electrocasnice, care se colectează separat, în fiecare primă zi de sâmbătă din lună.
De asemenea, e important ca cetăţenii să lase aceste gunoaie pe amplasamentele stabilite, cât mai aproape de bordura carosabilului, fără a împiedica circulaţia rutieră. După încheierea campaniei de curăţenie, depozitarea reziduurilor de orice fel pe domeniul public al municipiului Oradea este strict interzisă.
Administraţia locală vrea ca orădenii să se implice în număr cât mai mare în campania de curăţenie, mai cu seamă că dezideratul ei ar trebui să coincidă cu al fiecărui cetăţean: un oraş curat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.