Sărăcia României se vede foarte clar în vieţile copiilor: aproape 25% dintre copiii români cu vârste între 8 şi 12 ani sunt adesea sau tot timpul îngrijoraţi în legătură cu banii pe care îi are familia lor, iar 7% dintre ei se culcă flămânzi seara.
Rezultatele apar într-un studiu sociologic făcut de o echipă de cercetători și studenți de la Universitatea din Oradea, Școala Doctorală de Sociologie, coordonată de Sergiu Bălțătescu şi Claudia Bacter, în cadrul proiectului ”Bunăstarea copiilor din România”, finanțat de Fundația Botnar din Elveția. Studiul este rezultatul unor chestionare aplicate pentru un număr de 3.296 de copii cu vârste între 8 şi 12 ani din România.
Se mulţumesc cu puţin
Copiii foarte defavorizați, reprezentând aproximativ 10% din eșantion, nu au echipament pentru școală, nu au acces la internet sau bani de buzunar. Cu toate acestea, 75-80% sunt dintre ei sunt foarte mulțumiți de lucrurile pe care le au. De asemenea, peste 80% sunt foarte mulțumiți de timpul liber și de modul în care și-l petrec.
“De altfel, la satisfacția cu viața ca întreg sau cu diferite domenii stăm mult mai bine decât multe țări mai dezvoltate, unde se manifestă efectul presiunii părinților și sistemelor de educație foarte solicitante. Date recente culese în cadrul aceluiași proiect arată însă că aceste niveluri de satisfacție scad drastic în perioada pandemiei, de care copiii au fost foarte afectați”, a declarat pentru BIHOREANUL profesorul Sergiu Bălţătescu. Raportul pentru anul 2020 este încă în lucru.
Fără locuri de joacă
Cercetarea aferentă anului 2019 mai arată că şcoala este un punct nevralgic în viața copiilor români. Comparativ cu alte țări, copiii români suferă mai mult de victimizare de către colegi, iar uneori aceste fapte iau forme grave, precum bullyingul la școală. De asemenea, copiii români se plâng de lipsa spațiilor de joacă din zonele în care locuiesc.
Copiii romi, cei cu dizabilități, cei care trăiesc cu un părinte vitreg, cei lăsați în grija altor rude de părinții care au imigrat și cei cu lipsuri materiale în general au niveluri de bunăstare semnificativ mai scăzute decât ceilalți. „Statul și societatea civilă trebuie să se preocupe mai mult de protecția acestor categorii de copii vulnerabili”, a mai spus Bălţătescu.
În ansamblu, studiul cercetătorilor orădeni arată că e nevoie de mai multă conștientizare a nevoilor lor și de intensificare a preocupărilor privind îmbunătățirea calității vieții acestora.
Citeşte mai jos raportul complet pentru România:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.