URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Decembrie 2021, 10:42

Lucrările pentru construirea centrelor medicale de urgență din Padiș și Stâna de Vale au ajuns la faza de acoperișuri (FOTO)

Lucrările pentru construirea centrelor medicale de urgență din Padiș și Stâna de Vale au ajuns la faza de acoperișuri (FOTO) foto Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările pentru construirea pe bani europeni a centrelor medicale de urgență din Munții Apuseni, în Padiș și în Stâna de Vale, avansează rapid. Începute în luna mai a acestui an, clădirile au fost ridicate și au fost montate acoperișurile: atât șarpanta, care este elementul de rezistență a acoperișului, cât și învelitoarea de tablă, care constituie elementul de protecție al acoperișului, a transmis Consiliul Județean Bihor.

Potrivit unui comunicat al instituției, la centrul medical de urgență din Padiș (foto jos) a fost realizată inclusiv tâmplăria exterioară și cea interioară, constructorii montând ușile și geamurile în vederea protejării în sezonul rece.

Acestea urmează să fie montate și la centrul medical din Stâna de Vale (imagine principală) în curând.

Construirea celor două centre medicale de urgență din Padiș și Stâna de Vale, zone frecvent vizitate de turiști, fac parte din proiectul transfrontalier Ro-Hu „Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervențiilor medicale în situații de urgență”, finanțat cu fonduri europene și în care CJ Bihor este partener cu primăriile Oradea, Marghita, Salonta, Aleșd și Beiuș, cu Universitatea Oradea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana Bihor și Serviciul Salvamont al județului, precum și cu  Autoguvernarea Locală și cu Spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu (Ungaria).

Fiecare centru de urgență va avea o suprafață utilă de 163 de metri pătrați, cu parter și mansardă. Accesul va fi realizat printr-o terasă acoperită, dotată cu o rampă pentru accesul cu targa. La parter va fi un cabinet medical, o sală de ședințe, o zonă de depozitare și un grup sanitar, iar la mansardă vor fi amenajate două dormitoare pentru angajați, cu 2 și respectiv 3 paturi.

Centrele de urgență vor fi dotate cu echipamente de căutare și salvare performante, interconectate cu sistemul de telemedicină folosit și de spitalele din județ. Cele două noi amplasamente și dotările aferente vor facilita acțiunile de salvare în zonele greu accesibile. Totodată, interconectarea la sistemul de telemedicină va face posibilă și intervenția promptă în situațiile grave.

Executantul proiectului este asocierea firmelor Vutan Instalații SRL și Cofido SRL, valoarea contractului pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor fiind de 1.739.000 lei (fără TVA), iar termenul de execuție de 12 luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor.

Proiectul finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria 2014-2020 prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), completat de co-finanțarea națională a celor două state membre, România și Ungaria, are un buget total în valoare de 9,717 milioane euro, din care 7,987 milioane euro de la FEDR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON