URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 27 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am fost la deschiderea fabricii de anvelope Nokian Tyres, să văd cum arată o investiție de 650 milioane euro. Am vizitat linii de producție, unde se vede clar că gradul de automatizare este foarte ridicat. Fabrica are 10 hectare de clădiri și doar 500 de muncitori, adică 250 pe schimb. Practic, angajații au rolul de a supraveghea procesul de fabricație, iar o parte se ocupă de mentenanța instalațiilor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 August 2024, 14:57

Lucrări, din primăvară. Parcarea subterană cu 1.000 de locuri din zona colegiului Onisifor Ghibu din Oradea va costa 28 milioane euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcarea subterană cu o mie de locuri din zona Colegiului Naţional Onisifor Ghibu din Oradea, care va fi construită în cadrul proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul I, va costa 28 milioane euro.

Mega-parcarea de 28 milioane euro

Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de amenajare a viitoarei parcări subterane şi a viitorului parc care va fi amenajat deasupra ei în zona străzii Onisifor Ghibu.

Valoarea parcării, care va fi de două ori mai mare decât oricare alta din Oradea, a fost apreciată de proiectanți la 225 milioane lei, echivalentul a 45,2 milioane euro. Suma a crescut ameţitor ca urmare a noilor reglementări în domeniul proiectelor de investiţii.

"Toate studiile de fezabilitate din ultima perioadă trebuie să cuprindă indici – rezerve de implementare de 25% şi o marjă de buget care se ridică la vreo 48% din valoarea investiţiilor. Practic, scăzând aceste rezerve de implementare, estimăm valoarea investiţiei la 28 milioane euro", a explicat miercuri, primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Chiar dacă parcarea nu este eligibilă pentru finanţarea din fonduri europene primarul a spus că municipalitatea va încerca să acopere parte din costurile cu amenajarea parcului de deasupra, precum şi mobilarea ei cu staţii de încărcare electrice şi alte utilităţi.

Finanţările europene ar putea diminua costurile investiţiei cu aproape 4,5 milioane lei. "Estimez costurile pentru un loc de parcare la 20.000 euro", a spus Birta.

"Temerile nu se justifică"

Primarul Florin Birta a spus că amenajarea parcării nu va afecta siguranţa imobilelor din vecinătate. "Temerile că la construirea parcării va fi afectată structura blocului nu se justifică pentru că parcarea va fi la o distanţă suficient de mare iar tehnica de execuţie nu va afecta structura clădirilor din jur", a susţinut acesta.

Spre exemplu, parcarea va fi despărţită de cel mai apropiat bloc de o cale de acces cu două sensuri de mers, trotuare, pistă pentru biciclete şi un rând de locuri de parcare la sol (foto jos).

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul parkingului cu o mie de locuri dispuse pe trei nivele subterane a trezit temerile locuitorilor blocurilor turn. "Îi asigur pe locatarii din zonă că nu vor avea de suferit în momentul construcţiei parcării", a promis Birta.

Primarul a apreciat că construcţia parcării şi proiectul de regenerare urbană a cartierului Nufărul vor începe, în paralel, în prima parte a anului viitor. "Vom demara procedurile de licitaţie în cursul acestui an şi în primăvara anului viitor, cel târziu în vară, vrem să începem lucrările de execuţie la ceea ce înseamnă parcare şi regenerare urbană", a spus Birta.

"Am mers pe achiziţionare"

În pregătirea proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul municipalitatea orădeană a depus deja trei cereri de finanţare pe bani europeni, în valoare de 45 milioane euro. Proiectele vizează amenajarea de spaţii verzi, trotuare, piste pentru biciclete, locuri de joacă, drumuri şi parcări.

În plus, Primăria Oradea a achiziţionat ori expropriat toate terenurile şi imobilele din calea viitoarelor amenajări, pentru care va plăti 8,2 milioane lei, echivalentul a 1,6 milioane euro.

"În principal am mers pe achiziţionarea terenurilor şi construcţiilor şi am uzat de expropriere doar acolo unde diferite construcţii uşoare (n.r. garduri) au fost ridicate pe proprietatea municipiului sau a statului", a explicat Birta.

Printre altele, municipalitatea a cumpărat terenul şi clădirea unui ABC din strada Onisifor Ghibu 16, a preluat o suprafaţă de teren de la Transgex în schimbul amenajării clădirii care adăposteşte sonda de apă geotermală din Parcul IC Brătianu şi a expropriat un bar cu terasă în zona străzii Bumbacului.

Brutăria Gi&Ko se mută

Cea mai mare sumă va fi plătită de către bugetul local pentru achiziţionarea clădirii brutăriei Gi&Ko situată între blocuri, în strada Peneş Curcanul 24 A. Pe clădirea cu trei niveluri şi o suprafaţă de circa 230 metri pătraţi municipalitatea orădeană va plăti 440.000 euro fără TVA.

Deşi tranzacţia va opera încă de luna aceasta, spaţiul de panificaţie (foto jos) nu îşi va înceta activitatea.

Brutărie Gi&Ko Nufărul

"Pentru firmă nu se schimbă nimic. Brutăria va funcţiona pe acelaşi amplasament până la construirea unui nou sediu tot în cartierul Nufărul, în zona Kaufland. Am obţinut deja autorizaţia de construire, iar lucrările vor începe luna aceasta", a declarat pentru BIHOREANUL administratorul firmei Gi&Ko, Kocsis Emeric.

Clădirea cu un etaj va avea la parter magazie, spaţii de producţie de patiserie şi cofetărie, iar la etaj un spaţiu de vânzare cu terasă parţial acoperită, birouri, vestiare, laborator de cofetărie şi altele (foto jos). Termenul de execuţie a investiţiei va fi de un an şi jumătate.

Primarul Florin Birta este convins că eforturile municipalităţii, precum şi cele ale firmelor şi orădenilor afectaţi de lucrări, vor da rezultate.

"Când tot acest proiect va fi implementat, cu spaţii verzi, locuri de joacă, parcări, cartierul Nufărul 1 va fi un model de regenerare urbană pentru România şi cred că va fi unul dintre cele mai frumoase cartiere din ţară", a spus Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Baliverne de birt.
45 milioane Euro este suma corectă. Reglementările și estimările proiectanților nu mint. Din bugetul orădenilor. Alte fonduri nu vor fi. 28 milioane este numai partea de C+I.
Postat 02 August 2024, 06:48 de KP
dupa ce construim parcari la 28.000 euro ptr un loc, ar fi culmea prostilor sa le inchiriem la 150 lei PE AN.
Macar la finalizare sa inchirieze locurile de parcare la pretul adevarat al pietei libere. Vrei masina, bine, ai libertatea sa o ai. Nici nu vreau sa fie impozit pe masina, dar sa fie parcarea la pretul la care un dezvoltator sau un vecin ar inchiria cei 12mp de teren, pret real. Si uite astfel, cu metode libere, fara forta statului, multe masini ar disparea din oras si orasul ar fi mai verde, mai pietonal, mai multi pe tramvai.
Postat 02 August 2024, 02:27 de unu
Florea
Se face ot mașini, nu pt oile tale sovinule
Postat 01 August 2024, 21:33 de Sandu2100
sovinul fascist rasist anti-roman aka florea
Vad ca te mai lasa moderatorul sa-ti postezi ura, * imputzita.
Postat 01 August 2024, 21:08 de Riviera
doazes si opt de milioane?
adica 28000 de mii de euro ptr un loc de parcare ptr pulakeri cu rabla cu volan?ce regenerare urbana e asta mai schilozi?"pulimea"din blocurile de 35 -50mp patrati din zona primeste din banii tuturor oradenilor cadou loc de parcare,bihoreenii trebuie sa plateasca sute de mii de euro subventii ca "pulimea "din afara judetului sa poatta zbura la pret de shaorma cu avionul,mai e si anveloparea blocuriilor gratis acum,iar eu trebuie sa platesc cuuviincios taxele si impozitele catre aceasta administratie neocomunista,ca "pulimea" sa poata trai fara griji,ptr ca PNL@PSD@AUR au grija de viata acestor paraziti.IN RROMANIA NU EXISTA DEMOCRATIE,nu exista ptr ca ea a fost deturnata chiar de la inceputul acelei "victorioase" revolutii din '89.romanul nu e rasa carei sa-i placa competitivitatea,vorba lui e:"daca n-am eu sa n-aiba nici vecinul".
Postat 01 August 2024, 18:46 de florea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON