Cea de-a patra licitaţie pentru reabilitarea reţelei de canalizare menajeră care subtraversează Crişul Repede în zona Podului Decebal a atras un ofertant.
La a patra licitaţie
Lucrările efective, pregătite de aproape doi ani, ar putea fi demarate în primăvara anului 2025. „Această investiţie, realizată în regim de urgenţă, are scopul de a preveni descărcarea apelor uzate menajere în Crişul Repede, contribuind astfel la protecţia mediului şi la creşterea siguranţei sanitare pentru locuitori", a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, Primăria Oradea.
Până la termenul limită din 16 decembrie, Primăria Oradea a primit o singură ofertă de preţ din partea firmei SOCOT, din Târgu Mureş. Compania, înfiinţată în 1975, este specializată în construcţii hidrotehnice de amenajări de baraje şi regularizări de râuri la îmbunătăţiri funciare.
„Am ajuns deja la a patra licitaţie pentru desemnarea unui constructor. De fiecare dată, din lipsă de ofertanţi, am fost obligaţi să majorăm preţul estimat al lucrărilor până am ajuns la aproape 3 milioane euro", a declarat, pentru BIHOREANUL, directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea.
Oferta depusă de firma SOCOT urmează să fie evaluată atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere financiar.
O lucrare complexă
Lucrările vizează refacerea şi înlocuirea reţelei de canalizare menajeră pornind de pe ambele maluri ale Crişului Repede.
„Lucrarea este destul de complexă. Printre altele, câştigătorul licitaţiei va trebui să reabiliteze vechea sifonare, o conductă din oţel acoperită cu beton, care subtraversează cursul Crişului Repede, şi să reabiliteze căminele de pe ambele maluri”, a explicat directorul Lucian Chindlea.
Cele două cămine de vizitare de pe malurile râului sunt surpate în parte, lucru care îngreunează degajarea canalizării menajere provenite din locuințele orădenilor.
În plus, căminele se înfundă periodic din cauza diferitelor obiecte aruncate de populație în canalizare, de la scutece la şerveţele umede.
În urma unei avarii apărute la rețea în primăvara anului 2023, angajaţii CAO au săpat o groapă pe malul Crişului Repede, în zona Podului Decebal, pentru a interveni la decolmatarea conductei de canalizare înainte ca aceasta să se înfunde şi să refuleze în Crişul Repede. De atunci, groapa, înconjurată cu gard, nu a mai fost acoperită la loc pentru ca, în cazul unei avarii, echipele de intervenţie să poată interveni cât mai rapid.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.