URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
26 Iunie 2024, 09:15

Low-cost și fast-food

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, o companie românească a anunţat, la Oradea, că îşi amână lansarea zborurilor dinspre şi către Bucureşti, vestită iniţial, acum o lună, pentru toamna acestui an, aşa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacţie, că "Gata cu AnimaWings la Oradea! I-aţi crezut? Campania s-a terminat!". Mesajul omului, creditat cu prezumţia de profesionist, era, pe româneşte, că luna trecută firma doar a aruncat o petardă electorală. Cum ar veni, a ajutat, vezi Doamne, nişte politicieni locali să culeagă voturi, după care, alegerile fiind încheiate, dispare în zare.

Un răspuns la "radio-şanţul" de pe net l-au dat, însă, chiar proprietarii companiei, veniţi la Oradea: nu doar zborurile ce urmau să ne lege pe noi de Capitală se amână pentru primăvara anului viitor, ci şi Bucureşti - Cluj şi Bucureşti - Iaşi, ba chiar şi zborurile din Bucureşti spre Paris şi Stockholm. Metropole unde, ce să vezi, n-a candidat niciun politician român, cu atât mai puţin din Oradea. Iar cauza amânării e pur tehnică: compania nu a primit la timp aeronavele cu care plănuia să acopere atât noile rute, cât şi unele dintre cele pe care deja le operează, al căror preţ de listă este de 91,5 milioane dolari. Nu este, deci, o companie care să fie bănuită că ar băga un munte de bani pe proiecte motivate politic, ci pentru un interes comercial legitim, de a amortiza investiţia şi a face profit.

Viitoarele ei curse Bucureşti - Oradea (pentru care, nota bene, nu capătă nicio subvenţie), se vor adăuga celor subvenţionate ale HiSky spre Bucureşti şi spre Londra, din toamnă, şi celor deja operate de LOT, cu escală la Varşovia, către Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia. Plus, să nu uităm, curselor Tarom.

Pe aeroportul orădean va fi, aşadar, o concurenţă ascuţită. Trei firme româneşti pentru ruta de Bucureşti, între care una poloneză şi una autohtonă pentru zborurile externe cu escală, căci şi AnimaWings vrea să ducă bihoreni în Capitală şi de acolo spre destinaţii internaţionale. Polonezii se vor bate, probabil, pentru cele din Occident, unde se află Diaspora, dar mai ales afacerile; compania românească mizează pe cele spre Est, începând cu Grecia.

Efectul predictibil al competiţiei - nu trebuie să fii mare economist ca să pricepi - va fi dublu: scăderea preţurilor şi creşterea calităţii. Întrebarea este dacă noii jucători vor izbuti să schimbe obiceiurile de consum ale bihorenilor, deprinşi cu low-cost, nu cu smart-travel. Altfel spus, dacă potenţialii clienţi vor înţelege, sau nu, că ies în avantaj dacă dau "un ban în plus" şi pleacă (cu bagaje) din oraşul lor, nu din altele, şi ajung pe aeroporturi principale, nu pe unele mărginaşe, cu costuri suplimentare pe care nici nu le pun la socoteală. Dacă cei mai mulţi am renunţat la tenişii de Drăgăşani pentru adidaşi şi la fast-food pentru hrana sănătoasă, de ce n-am face un pas înainte şi când călătorim? 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON