Copreşedinţii USL Bihor Cornel Popa şi Ioan Mang, alături de liderul PNL Oradea, Ilie Bolojan, au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că au depus la Prefectură o solicitare prin care îi cer prefectului Gavrilă Ghilea să aplice legea privitoare la pierderea calităţii de preşedinte al CJ a lui Radu Ţîrle, ca urmare a trecerii sale de la PNL, partidul în numele căruia a fost ales, la PDL, în numele căruia vrea să candideze acum pentru un nou mandat, imediat ce Ţîrle îşi va depune oficial candidatura la Biroul Electoral Judeţean.
Prin această lovitură, liderii USL afirmă că doresc respectarea legii, dar în acelaşi timp îl lasă pe Ţîrle fără şefia CJ taman în plină campanie electorală, deci şi fără posibilitatea de a folosi logistica instituţiei în scopuri electorale.
Ghilea, obligat prin lege să fie contra Ţîrle
Solicitarea USL se întemeiază pe Legea 340/2004 privind organizarea şi funcţionarea Instituţiei Prefectului, potrivit căreia "prefectul este garantul respectării legii la nivel local" şi "asigură respectarea Constituţiei, legilor, ordonanţelor şi hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, precum şi a ordinii publice".
Aşa fiind, se arată în cererea USL înregistrată la Prefectură cu numărul 4.228/26 aprilie 2012, "vă solicităm să constataţi că mandatul de preşedinte al CJ Bihor urmează a înceta de drept concomitent cu înregistrarea candidaturii domnului Radu Ţîrle la funcţia de preşedinte al CJ din partea PDL".
Semnată de preşedintele PNL Cornel Popa, dar explicată jurnaliştilor joi, într-o conferinţă de presă, de către avocatul Mircea Mălan, solicitarea invocă faptul că în 2008 Ţîrle a fost ales la şefia CJ în numele acestui partid, dar încă de la finele anului trecut a anunţat că va candida la un nou mandat sub faldurile PDL.
"Potrivit art. 15, alin. 2, lit g din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali, calitatea de preşedinte al CJ încetează de drept concomitent cu pierderea prin demisie a calităţii de membru al partidului pe a cărui listă a fost ales. Totodată, în conformitate cu art.8, alin. 2 din Legea 14/2003 privind partidele politice, înscrierea unei persoane într-un alt partid constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior. Ori, înregistrarea candidaturii domnului Radu Ţîrle la funcţia de preşedinte al CJ din partea PDL reprezintă dovada deplină a faptului că s-a înscris în acest partid, demisionând în felul acesta din PNL. În concluzie, având în vedere aceste împrejurări, vă solicităm ca ulterior înregistrării candidaturii domnului Radu Ţîrle la funcţia de preşedinte al CJ din partea PDL, în temeiul art. 16 din Legea 393/2004 să emiteţi, de îndată, un ordin prin care să constataţi încetarea mandatului său de preşedinte al CJ Bihor", se arată în solicitarea USL.
"Ecouri" pe culoarele puterii
"Domnul Radu Ţîrle s-ar fi cuvenit să renunţe la calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean de când a participat la conferinţele de presă şi acţiunile PDL. N-a făcut asta, profitând de munca şi de voturile colegilor noştri liberali din 2008", a spus şi preşedintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, cel care în urmă cu patru ani îl "tracta" pe Ţîrle pentru a-i transfera din simpatia de care se bucura el din partea orădenilor.
"Facem acest demers pentru că există posibilitatea ca, date fiind vitezele de reacţie cunoscute ale unor instituţii, să constatăm că se va auzi foarte greu de la Prefectură că domnul Ţîrle şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Judeţean (n.r. - care se află pe acelaşi etaj cu biroul prefectului) şi că, la cinci camere de sediul BEJ se va auzi despre această candidatură abia peste 20 de zile, adică taman când se termină campania. S-ar mai putea să constatăm şi că la Secretariatul Consiliului Judeţean se aude foarte târziu ecoul depunerii candidaturii domnului Ţîrle. De aceea, pentru a nu exista în niciun fel posibilitatea de a lungi în mod incorect şi ilegal această incompatibilitate, facem preventiv această sesizare", a mai spus Bolojan pe un ton ironic, făcând aluzie la relaţiile de prietenie dintre prefectul Gavrilă Ghilea şi preşedintele CJ Radu Ţîrle, dar şi la acelaşi tip de relaţie a lui Ţîrle cu secretarul CJ, Carmen Soltănel.
Aluzii la denunţ penal
Bolojan a explicat că mecanismul legal prin care se constată încetarea de drept a mandatului lui Ţîrle la şefia CJ este fie autosesizarea din oficiu a prefectului ("ceea ce nu ne îndoim că se va întâmpla cu celeritate, cunoscând afinităţile dintre domnul Ghilea şi PDL, el fiind desigur independent PDL"), fie prin sesizarea prefectului de către secretarul CJ, fie prin sesizarea tocmai depusă de USL.
Bolojan a mai amintit că, în alte situaţii, când un politician a trecut de la un partid la altul, prefecţii au emis rapid ordine privind încetarea calităţilor lor de aleşi locali, iar în cazul lui Sorin Frunzăverde, trecut de la PDL la PNL, acesta a renunţat chiar a doua zi la funcţia de preşedinte al CJ Caraş Severin.
În finalul conferinţei de presă, întrebaţi de jurnalişti ce pas vor face dacă prefectul va refuza sau va "uita" să aplice legea, liderii USL au spus, prin vocea senatorului Cornel Popa, că "vom încerca să folosim specialiştii, la fel ca acum", sugerând - astfel - că este posibil ca prefectul să facă obiectul unui denunţ penal, pentru abuz în funcţie contra intereselor publice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.