Municipalitatea orădeană nu renunţă la preluările de imobile din intersecţia străzilor Plevnei cu Tudor Vladimirescu pentru a face loc unui sens giratoriu.
Exproprierea este mai ieftină...
Consiliul Local Oradea a aprobat joi, în ultima şedinţă din an, exproprierea a două imobile la un preţ de 1,68 milioane lei, echivalentul a 338.500 euro. Municipalitatea orădeană va plăti aproape 194.000 de euro pentru un apartament dispus pe mai multe niveluri, din strada Tudor Vladimirescu 39, şi chiar mai puţin, 146.500 euro, pentru o casă cu garaj, lipită de acesta, la numărul 37.
Hotărârea a fost luată cu votul reprezentanţilor PNL şi AUR.
După cum a recunoscut şi primarul Florin Birta într-o întâlnire cu jurnaliştii care a precedat şedinţa în plen, preţul reprezintă doar 65% din suma pe care Primăria Oradea ar fi fost dispusă să o plătească în luna octombrie pentru achiziţia imobilelor. Atunci tranzacţia nu a mai fost perfectată.
În plen, Birta le-a explicat consilierilor locali că diferenţa vine din modul de evaluare a clădirilor. Conform legii, în cazul achiziţiei de imobile, Primăria Oradea aplică preţul de piaţă, iar în cazul exproprierii foloseşte preţul din grila notarilor, care este mai redus.
"Când se încheie un contract de vânzare-cumpărare, vânzătorul nu mai poate contesta preţul. Semnarea contractului înseamnă că ne-am înţeles. În cazul de faţă, cu 13 proprietari (n.r. - dintre cei 15 care deţin imobile în zona care va fi afectată de amenajarea sensului giratoriu) ne-am înţeles, iar cu încă un proprietar am avut încheiată o ofertă fermă de vânzare, după care s-a răzgândit. Atunci am mers pe expropriere. Pentru cele două proprietăţi rămase (n.r. - cu cel de-al 15-lea proprietar Primăria era încă în discuții) s-a făcut o evaluare conform grilei notarilor. Cei expropriaţi vor contesta în instanţă valoarea primită la expropriere, iar dacă instanţa va decide, o să le dăm bani mai mulţi", le-a explicat consilierilor locali primarul de Oradea.
Birta a susținut că municipalitatea orădeană a apelat la expropriere ca o ultimă soluţie.
"Nu vrem să ne batem joc de oameni, de aceea am încercat să cumpărăm tot ce am putut, dar când intervin alte chestiuni trebuie să apelăm la ultima variantă pe care o avem", a spus Birta.
Nu vor expropriere!
După cum BIHOREANUL a mai scris, măsura demolării caselor din centrul istoric este intens contestată. Asociaţia Consiliul Consultativ Cetăţenesc (CCC) Bihor a anunţat încă din noiembrie că a contestat în instanță hotărârile de Consiliu Local care au stat la baza achiziţiei imobilelor de la intersecția străzilor Plevnei cu Tudor Vladimirescu.
Printre altele, aceasta a invocat lipsa unui PUZ care să prevadă lărgire străzii Tudor Vladimirescu, lipsa unui studiu de trafic care să recomande amenajarea unui sens giratoriu sau alte soluţii mai ieftine de fluidizare a traficului şi altele.
Mai mult, CCC Bihor, care a mai blocat în instanţă planurile Primăriei Oradea de lărgire a tramei stradale din zona străzilor Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi, a transmis prin e-mail miercuri, înaintea şedinţei în plen, către toţi consilierii locali, un memoriu prin care avertizează că exproprierea clădirilor este ilegală.
Contestatarii au susținut că, dată fiind importanţa centrului istoric, amenajarea investiția nu are toate avizele Ministerului Culturii.
Asociaţia a avertizat că "o plângere penală va fi înaintată imediat (n.r. - după votarea exproprierii), dat fiind faptul că cetăţenii din centrul vechi Oradea trăiesc din anul 2015 sub ameninţarea exproprierii şi pierderii locuinţei pentru lărgirea ilegală a tramei stradale sau amenajarea unor sensuri giratorii sau parcări auto pentru cetăţenii de la bloc".
Vezi mai jos poziția Consiliului Consultativ Cetățenesc
"Ne vom abţine!"
Poziţia contestatarilor a dat apă la moară opoziţiei. "Exproprieri se fac şi în Occident, diferenţa este însă că acolo preţul oferit este mult mai bun. Noi lucrăm cu Legea 255 din 2010 (n.r. - privind exproprierile pentru cauze de utilitate publică), care este de acum 14 ani!", a protestat liderul grupului UDMR, Szabó József.
UDMR-istul a spus că înţelege refuzul orădenilor de a-şi vinde casele. "Oamenii nu sunt mulţumiţi cu ce le-am oferit şi este dreptul lor să meargă în instanţă. Majoritatea au acele clădiri moştenire de la părinţi sau de la bunici...", a argumentat Szabó.
La rândul său, PSD-istul Adrian Madar a susţinut poziţia CCC Bihor. "Ansamblul pe care îl reprezintă centrul municipiului este un monument istoric. Ar fi fost nevoie de un aviz din partea Ministerului Culturii şi un act normativ de o putere mai mare, de lege, pentru a demara procedura de expropriere. Noi ne vom abţine de la vot", a spus acesta.
La limită de voturi
Primarul Florin Birta nu s-a lăsat înduplecat. "V-am spus, măsura exproprierii respectă legislaţia în vigoare", a susţinut el.
Edilul a arătat că Studiul de Fezabilitate care stă la baza viitoarelor lucrări de amenajare a giraţiei are toate avizele cerute de lege, inclusiv cel al Direcţia Judeţene de Cultură Bihor.
"Dacă clădirea (n.r. - pe care municipalitatea dorește să o exproprieze în vederea demolării) ar fi fost monument istoric şi era clasată ca atare, ați fi avut dreptate şi trebuia să urmăm acea procedură. Dar nu este o clădire monument istoric", a spus Birta.
În final, exproprierea celor două imobile a fost aprobată la limită, cu 19 voturi "pentru" din partea consilierilor locali PNL şi AUR prezenţi în sală, şi a încă doi liberali, Mihai Torjoc şi Dănuţ Dejeu, care au participat la şedinţă în regim online.
În loc de case, sens giratoriu...
Proiectul de amenajare a unui sens giratoriu în zona intersecţiei străzilor Plevnei şi Tudor Vladimirescu, undeva în dreptul Şcolii Gimnaziale Szacsvay Imre, a fost prezentat public de primarul Florin Birta în urmă cu trei luni.
Consiliul Local Oradea a aprobat pe 29 septembrie dezafectarea imobilelor situate la numerele 15, pe strada Plevnei, și 39 şi 37, pe strada Tudor Vladimirescu, pentru amenajarea unui sens giratoriu care ar creşte vizibilitatea în intersecţia Vladimirescu - Plevnei.
În plus, giraţia va constitui un debuşeu pentru şoferii care, venind dinspre Ioşia către zona centrală a Oradiei, prin viitorul pasaj subteran de la intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu cu Decebal, vor putea întoarce pentru a circula spre Podul Decebal.
Conform indicatorilor tehnico-economici ai lucrării, deja aprobaţi, costurile de amenajare sunt estimate în total la 12,7 milioane lei (incluzând demolările), iar termenul de execuţie a fost stabilit la trei luni.
Pentru a creşte siguranţa pietonilor, având în vedere proximitatea şcolii Szacsvay Imre, cu ocazia investiţiei, trotuarele din zonă vor fi lărgite la 3 metri şi vor fi despărţite de şosea prin spaţii verzi.
Vezi mai jos HCL-ul privind exproprierea celor două imobile din strada Tudor Vladimirescu
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.