Inevitabilul s-a produs! Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, care este şi liderul organizaţiei judeţene UDMR, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA Oradea, fiind acuzat că ar fi încasat şpăgi de sute de mii de euro, pentru favorizarea firmelor Selina şi Keviep.
Ancheta complexă a procurorilor Serviciului Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuată cu sprijinul SRI, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, precum şi al autorităţilor judiciare din Ungaria, Germania şi Olanda, a explodat, joi, când Biroul de presă al DNA a anunţat începerea urmăririi penale împotriva lui Alexandru Kiss, acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi trei fapte de spălare a banilor.
Alături de liderul UDMR, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi împotriva unor cunoscuţi oameni de afaceri: administratorul grupului Lotus Market, Alexandru Mudura, (spălare de bani), asociatul său, Bojtor Vilmos (luare de mită şi spălare de bani), Gheorghe Roatiş, administratorul Martex Trans Oradea (spălare de bani), Beniamin Rus, administratorul grupului Selina (spălare de bani).
Totodată, au fost puşi sub urmărire penală şi doi cetăţeni maghiari, Miklossy Ferenc, administratorul Keviep Debreţin şi Miklossy Ferenc Laszlo, administrator al East Bau Construct SRL Oradea, ambii acuzaţi de spălare de bani. Miklossy Ferenc nu este defel un anonim, el fiind şi preşedintele Camerei de Comerţ din Debreţin.
Potrivit comunicatului făcut public de DNA, Kiss este acuzat că, în perioada 2003-2006, pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a primit în mod repetat mită pentru a facilita firmele Selina, Keviep şi East Bau Construct la obţinerea unor contracte publice.
Cea mai mare sumă (600.000 euro) a încasat-o, spun procurorii, în perioada 2005-2006, pentru a favoriza societatea Selina în cadrul unor proceduri derulate de Consiliul Judeţean Bihor pentru vânzarea unor terenuri din Oradea. Banii, spun procurorii, au ajuns la preşedintele CJ Bihor prin intermediul unui mecanism comercial artificial, care a implicat societăţi din România şi Statele Unite.
„Suspecţii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo şi Rus Beniamin au conceput şi pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăţile Selina SRL, Trameco SA şi Wasleys Worldwide LLC Washington prin intermediul căruia, în perioada 2005-2006 a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro", se arată în informarea DNA.
Din anchetă a reieşit că şpaga a fost mascată prin intermediul unor achiziţii de utilaje efectuate de firmele lui Rus. „Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii de către Selina SRL Oradea a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania şi Olanda, prin intermediul societăţii Wasleys Woeldwide LLC Washington, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deşi societăţile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani şi olandezi, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan Wasleys Worldwide LLC Washington la preţuri mult mai mari", se precizează în comunicatul DNA.
Conform procurorilor, prin favorizarea Selinei în cadrul procedurilor de achiziţie, Consiliul Judeţean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro.
Tot patronul Selinei ar fi achitat o şpagă de 100.000 euro în perioada 2003-2004, de astă dată lui Kiss Alexandru şi Alexandru Mudura pentru ca aceştia „să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor implicaţi în derularea unor proceduri de achiziţie publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina".
În acest caz, potrivit anchetatorilor, cei trei au conceput tranzacţii în lanţ prin intermediul unei alte firme patronate de Bojtor, Ariston Distribution Corporation. „Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plăţii de către Selina SRL a unor utilaje pe care Trameco SA Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societăţii Ariston Distribution Corporation.
„Deşi societăţile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziţia utilajelor a fost făcută prin intermediul societăţii paravan Ariston Distribution Corporation la preţuri cu circa 50% mai mari", se precizează în informare.
Aceeaşi firmă paravan din Londra apare şi în cazul unei mite de 300.000 euro pe care vicepreşedintele CJ Bihor şi fondatorul Lotus Market ar fi primit-o pentru a atribui contractul de parteneriat public-privat având ca obiect execuţia şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.
Potrivit anchetatorilor, şpaga a fost mascată tot sub forma unor tranzacţii comerciale în care au fost implicaţi, Bojtor Vilmos-Laszlo, Gheorghe Roatiş, cetăţenii maghiari Miklossy Ferenc şi Miklossy Ferenc-Laszlo şi societăţile Eco Bihor SRL, East Bau Construct, Martex Trans, Ariston Distribution Corporation Ltd Londra şi Keviep Kft Debreţin.
Afacerea, zic anchetatorii s-a derulat în perioada 2003-2004, iar spălarea banilor a fost realizată sub masca plăţii unor livrări de utilaje şi materiale pe care Keviep Debreţin le-a făcut către firma sa din România, East Bau Construct, folosind ca intermediari societăţile Ariston Distribution Corporation Ltd Londra, controlată de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans Oradea, administrată de suspectul Roatiş Gheorghe-Ioan.
Concret, firma din Debreţin a livrat către societatea londoneză utilaje şi materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societăţii East Bau Construct Oradea, la suprapreţ, plătind pentru ele peste 500.000 euro.
„Cei 300.000 euro, spălaţi prin intermediul operaţiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Miklossy Ferenc, în calitate de asociat majoritar şi administrator al societăţii Keviep Debreţin, le-a plătit suspecţilor Kiss Alexandru şi Mudura Alexandru pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, în vederea încheierii contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuţia şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea", se arată în informarea DNA.
Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:
Alexandru Mudura, despre dosarul DNA: Nu mă fac vinovat de nimic, e o acţiune politică!
Concert pe-o voce: Şi Keviep consideră că acuzaţile DNA au "motive politice"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.