URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2024, 21:21

Louis Vuitton vs. ia românească. Celebra casă de modă, acuzată că s-a inspirat din portul popular din România, „fără a indica sursa designului” (VIDEO)

Louis Vuitton vs. ia românească. Celebra casă de modă, acuzată că s-a inspirat din portul popular din România, „fără a indica sursa designului” (VIDEO) sursa foto: louisvuitton.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Dior a comercializat un obiect vestimentar copiat practic după cojocul de Beiuș, și celebra casă de modă Louis Vuitton s-a inspirat din creațiile tradiționale din România, pentru colecția de vară, fără a le preciza cumpărătorilor de unde provine modelul folosit.

Comunitatea „La Blouse Roumaine” a atras atenția asupra acestui fapt, cerând totodată casei Louis Vuitton să elimine respectivele piese din colecție „până la obținerea acordului pentru utilizarea designului cultural”.

Reprezentanții comunității „La Blouse Roumaine” - înființată tocmai pentru promovarea și protejarea creațiilor tradiționale - arată că o serie de piese din colecția numită „LV by the Pool 2024” poartă modele asemănătoare iei din regiunea Mărginimea Sibiului.

„Vă rugăm să acordați credit și respect comunităților din Transilvania, Oltenia și Muntenia din România care și-au păstrat identitatea și patrimoniul cultural prin costumul tradițional unic, mărturie a trecerii lor prin istorie din generație în generație. Unele piese din colecția «LV by the Pool» 2024 sunt inspirate de ia românească specifică regiunii Mărginimea Sibiului, fără a indica sursa designului. Considerăm că modul în care motivele, croiul și structura iei tradiționale românești sunt utilizate în colecția LV, fără a recunoaște originea și identitatea, încalcă drepturile culturale ale comunităților din regiunile menționate mai sus. Prin urmare, vă rugăm respectuos să eliminați din colecție toate piesele de inspirație românească până la obținerea acordului pentru utilizarea designului cultural, cu menționarea creditului cuvenit. Vă mulțumim!”, se arată pe paginile „La Blouse Roumaine”. 

sursa foto: Facebook / La Blouse Roumaine

Ulterior, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a transmis: „În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului”. Ea a adăugat, însă, că „această situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc”.

sursa foto: louisvuitton.com

Sunt și voci care spun că situația nu ar fi atât de clară. De pildă, Maurice Munteanu, fashion editor al revistei Elle, consideră că este vorba despre „un patrimoniu universal”. „Pot să înțeleg faptul că te poți simți lezat, dar vorbim de un patrimoniu universal, iar atunci lucrurile stau puțin diferit. Gândește-te ce ar trebui să facă japonezii, dacă ne gândim doar la istoria kimonoului?! Dacă ne gândim la case de modă care încă din anii ‘60 sau ‘70 au deconstruit sub toate formele kimonoul, ba chiar a fost prezentat și în forme originale. Gândește-te ce ar trebui să facă ucrainenii sau ungurii sau rușii. Pentru că treaba asta cu ia românească e cumva foarte, foarte relativă”, a spus Maurice Munteanu pentru Hotnews.ro. 

Amintim că, în 2017, în mediul online s-a răspândit campania „This is Bihor, not Dior!”, după ce cunoscuta casă de modă franțuzească a folosit, tot fără a menționa proveniența, modelul cojocului din Ţara Beiuşului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vaaaaaiiii...,
tuuuu..., ne baga si pe noi oarecine in sama!!
Postat 06 Iunie 2024, 09:07 de AnaConda
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5603 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON