URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 01 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2024, 11:05

Loteria Casa Verde

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vinerea trecută, în dimineaţa când Administraţia Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanţarea instalării de panouri fotovoltaice şi, în premieră, şi a dotării cu acumulatori, am simţit gustul frustrării. Nu al invidiei faţă de cei care le-au înregistrat în mai puţin de 2 minute (am prieteni care au reuşit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greşit.

Avizat că succesul depinde, de fapt, de iuţeala de mână (ca în vremurile western), am urmărit în prealabil tutoriale şi am făcut "antrenamente", am tot dat cu Alt+Tab şi Ctrl+C, Ctrl+V să exersez transferul de date dintr-un Excel dinainte pregătit pe site-ul AFM. Degeaba. La ora sorocită, am pierdut chiar startul: site-ul mi-a "îngheţat" şi am pierdut timp dând refresh. 

Dacă în ce mă priveşte, nu sunt un Minitehnicus, recunosc, mi-a fost cu neputinţă să înţeleg cum au eşuat doi apropiaţi, ambii IT-işti (unul chiar mare gamer), pe care i-am rugat să mă ajute tocmai fiindcă le merge mâna. Unul, în aceeaşi încăpere cu mine, a lucrat cu o viteză de Matrix, dar a dat-o în bară la final, la codurile Captcha, şi s-a trezit cu notificarea "sesiune expirată".

La fel, au ratat cu miile. Am văzut pe net comentarii atât din partea celor care au pierdut "blitz-krieg"-ul, cât şi a celor care au câştigat lupta cu cronometrul. Aceştia din urmă au exersat mai cu folos, cei dintâi au acuzat tot felul de şmecherii ale autorităţilor, poveşti conspiraţioniste pe care le socot aiureli. Pur şi simplu, alţii au fost mai rapizi şi, poate, mai norocoşi, cu o conexiune la internet mai bună, cu un procesor mai rapid la calculator...

Categoric, nu era cazul să se revină la depunerea fizică a cererilor, ca până acum doi ani, cu cozi la instituţii. Soluţia este, clar, online, iar principiul primul venit, primul venit este şi el absolut normal. Dar la fel de adevărat e că viteza de transmitere a datelor a ajuns să prevaleze tuturor celorlalte criterii, privind, de pildă, necesităţile şi posibilităţile, căci în logica de acum e mai îndreptăţit la panouri fotovoltaice un orăşean cu bani şi net bun decât cineva dintr-un cătun neelectrificat.

Încă şi mai evident este că AFM a complicat inutil procedura, impunând cetăţeanului acţiuni nu doar inutile (de pildă să introducă pe site în câmpuri separate numele şi prenumele, seria şi numărul buletinului - de ce nu într-unul singur?), ci şi redundante (după ce omul şi le-a trecut, i se cere şi copia buletinului!). Asta, ca să nu mai pomenesc că statul parcă promisese să nu mai ceară cetăţeanului informaţii pe care deja el, statul, le deţine (cum ar fi certificate fiscale, acte de proprietate).

Programele de acest fel ar trebui să aibă o logică, să ajute zone, familii şi persoane defavorizate, prost conectate, nu să aibă drept criteriu suprem viteza. Care ar putea fi o soluţie mai justă? Mărturisesc că nu ştiu, dar e obligaţia autorităţilor să îmbunătăţească procedurile dacă vor realmente ca programul să-şi atingă scopul cu cea mai mare eficienţă posibilă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Organizarea e ca pentru o cușcă cu lei.
Se aruncă ciosvârtele la voia întâmplării în incinta fiarelor flămânde, iar leii se bat care pe care ajunge primul la os. Culmea e că, așa după cum recunoaște și un secretar de stat de la "mediu" întrebat de eficiența acestor tehnologii care beneficiază de bani nerambursabili, panourile fotovoltaice și cele solare care se găsesc pe piața românească, sunt depășite cu două generații deja. Ba chiar și a precizat respectivul, că manualul tehnic indică capacității de 200 până la 380W/mp, la o rată nominală medie în funcționare de 27% eficacitate, în timp ce panourile de ultimă generație de pe alte meleaguri pot trece de 450W/mp cu o eficacitate nominală de peste 36%.
Postat 01 Octombrie 2024, 14:59 de KP
Ai luat plasa cu FSN-ul, Adi...
Am auzit de un caz in care omul a aplicat pe cont propriu, fara succes, dupa care, in anul urmator, si-a pus dosarul in mina unei firme "agreate", si a obtinut finantarea. Cel mai frumos aspect al programului este faptul ca se ajuta oameni napastuiti, in virf de munte, in zone inundate, cu multi copii care asteapta apa calda de o baie... Program liberal, atit de placut autorului...
Postat 01 Octombrie 2024, 11:36 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4451 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON