URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2024, 14:44

Locuitorii din Sânmartin trebuie să încheie contracte cu firma de salubritate RER Vest

Locuitorii din Sânmartin trebuie să încheie contracte cu firma de salubritate RER Vest (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Sânmartin a schimbat regulile de salubritate din comună. De la 1 ianuarie 2025, localnicii nu vor mai plăti taxa de gunoi către administrația locală, ci vor trebui să încheie un contract direct cu firma RER Vest.

Printr-o Hotărârea Consiliului Local Sânmartin 657 din 26 septembrie 2024, Primăria comunei a delegat contractarea serviciului de salubrizare către RER Vest. Drept urmare, operatorul de salubritate declanșează o campanie de contractare în Sânmartin.

„Pentru eficiență și rapiditate, din 14 octombrie, agenții de contractare RER Vest vor merge prin toate satele comunei și vor încheia contracte de salubrizare tuturor proprietarilor pe care îi vor găsi acasă”, se arată într-un comunicat transmis vineri de operatorul de salubritate.

Cât va fi factura de gunoi

Documentele necesare pentru încheierea contractului de salubrizare cu RER Vest sunt cartea de identitate și un act de proprietate, iar semnarea actelor se va face digital, pe tabletă, urmând ca fiecare client să primească ulterior contractul prin e-mail sau să-l ridice de la birourile companiei.

În momentul semnării contractului, bihorenii vor trebui să le arate angajaților RER Vest pubela în care colectează deșeurile reziduale (pubela neagră), care va fi dotată cu un microcip cu număr unic. Microcipul este necesar pentru a contabiliza numărul de goliri din fiecare lună și valoarea facturii.

„Sistemul de tarifare este unul de tip „abonament” și depinde de pubela neagră (pentru deșeuri reziduale) pe care clientul a prezentat-o la încheierea contractului. Fiecare abonament lunar are inclusă o colectare de deșeuri reziduale și colectarea tuturor deșeurilor reciclabile”, a transmis RER Vest.

Tarifele sunt cele aprobate de ADI Ecolect, entitatea care reglementează salubritatea în Bihor, pentru Zona Metropolitană Oradea, adică un abonament de 23,82 lei (cu TVA) pentru clienții care au pubele de 60 de litri, de 27,31 lei pentru pubelele de 120 de litri, respectiv 34,29 lei pentru pubelele de 240 de litri. Ridicări suplimentare costă 3,49 lei (pubela de 60 litri), 6,98 lei (pubela de 120 de litri) și 13,97 (pubela de 240 de litri), toate tarifele incluzând TVA.

Nu ai contract, riști amendă!

Operatorul de salubritate a transmis și că persoanele fizice din Sânmartin care au nevoie de o pubelă de alt volum decât cea pe care o dețin pot încheia contracte de salubrizare doar la Biroul Relații cu Clienții RER Vest de pe strada Moliere nr. 21 din Oradea, unde trebuie să predea și pubela veche.

„Locuitorii din Sânmartin pot încheia noile contracte până cel târziu la finalul anului 2024. În conformitate cu Hotărârea Consiliul Local Sânmartin, nr. 657/26.09.2024, din 1 ianuarie 2025, colectarea deșeurilor de la generatorii din comună se va face doar în baza contractelor individuale încheiate de localnici direct cu RER Vest”, a mai transmis compania.

Bihorenii care refuză să încheie un contract de salubritate cu operatorul autorizat pentru colectarea deșeurilor riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei, prevăzute de Legea 101/2006.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
In sfarsit!
Era si timpul ca parvenitii ce locuiau la case sa plateasca pemtru gunoi.. Pana acum a fost boierie: il carau cu masina la tarcurile dintre blocuri.. mai mare rusinea..
Postat 13 Octombrie 2024, 12:34 de oradeanbihor
Așa se spală pe mâini Primăria ...
... de obligațiile pe care legislația în domeniu i le-a impus. La fel se întâmplă în aproape toate comunele Bihorului. Excepțiile întăresc regula "mafiei gunoaielor". Colectarea poate fi delegată unui operator, fiind ceva normal, dar nu și răspunderea administrației publice.
Postat 12 Octombrie 2024, 19:38 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON