URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Septembrie 2024, 15:43

Locuitori din Podgoria și Oșorhei acuză Consiliul Județean Bihor: îi afectează oricare dintre cele trei variante posibile ale Inelului Metropolitan de Nord

Un grup de bihoreni care locuiesc în cartierul orădean Podgoria și în comuna Oșorhei, participanți la protestele desfășurate în campania pentru alegerile locale împotriva unui traseu al Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei care ar trece pe lângă casele lor, acuză Consiliul Județean Bihor că „toate cele trei variante de traseu anunțate oficial” de președintele Ilie Bolojan la finele lunii trecute îi „afectează în continuare”.

Oamenii chiar și-au înființat Asociația pentru Apărarea Dreptului de Proprietate Privată în eventualitatea unui proces cu administrația județeană.

„A existat în opțiunile CJ Bihor”

În numele Asociației pentru Apărarea Dreptului de Proprietate Privată, vicepreședinta Andras-Bacrău Larisa Monica a transmis redacției BIHOREANULUI o reacție provocată de știrea de vinerea trecută, 29 august, care relata că președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a prezentat trei variante de traseu ale viitorului Inel Rutier Metropolitan de Nord al Oradiei, rezultate în urma unui studiu de fezabilitate realizat de SC Term SRL și care au fost puse în consultare publică.

Potrivit informării, membrii Asociației sunt „cetățeni ai municipiului Oradea și ai comunei Oșorhei care au participat la protestele organizate în perioada aprilie - iunie 2024 în fața CJ Bihor și Primăriei Oradea” împotriva unei variante de traseu despre care, afirmau ei la acea vreme, urma să afecteze zona străzilor Kabos Endre, Teleki Mihaly și Gheorghe Doja.

„Traseul împotriva căruia s-au organizat protestele a existat în opțiunile CJ Bihor, având în vedere resursele investite de SC Term SRL pentru elaborarea studiului de fezabilitate”, susține vicepreședinta Asociației, referitor la faptul că în primăvară firma care întocmea SF-ul luase în considerare mai multe variante de traseu, inclusiv una împotriva căreia protestau, în condițiile în care aceasta nu se regăsește între cele trei variante prezentate de Bolojan.

Să fie dezbatere, nu consultare

Pe de altă parte, reprezentanta Asociației afirmă că și aceste trei variante anunțate de Bolojan vinerea trecută i-ar afecta pe locuitorii din Oșorhei și de pe dealurile Oradiei: „Toate cele trei variante de traseu anunțate oficial de CJ Bihor afectează în continuare protestatarii din comuna Oșorhei, zona Dealu Nou, strada Gheorghe Doja”.

Membrii ONG-ului se declară nemulțumiți că cele trei variante de traseu prezentate de președintele CJ Bihor au fost puse doar în consultare publică, nu și în dezbatere publică, diferența dintre acestea constând în faptul că procedura de consultare se face doar colectându-se propuneri trimise de cetățeni prin e-mail sau prin poștă, în baza Codului Administrativ, pe când procedura de dezbatere publică implică, în baza Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, organizarea unei întâlniri în format fizic, în cadrul căreia participanții să poată pună întrebări, iar reprezentanții autorităților să le răspundă.

„Sintagma ”consultare publică” nu se confundă cu dezbaterea publică. (...) Asociația a solicitat în scris organizarea unei dezbateri publice orale”, se arată în mesajul Asociației pentru Apărarea Dreptului de Proprietate Privată.

Se gândesc la proces

Potrivit vicepreședintei Andras-Bacrău Larisa Monica, „am înființat o ONG care militează pentru transparența decizională în administrația publică, pentru respectarea drepturilor și libertăților cetățenești și pentru a ne susține colectiv în eventualitatea vreunui litigiu cu administrația”, așadar membrii organizației iau în calcul să conteste și în justiție un traseu al Inelului Metropolitan de Nord pe care îl consideră deranjant.

De notat că, potrivit mesajului Asociației, sediul acesteia este într-un bloc din municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș, iar potrivit uneia dintre fondatoare, Ana Amzăr, aceasta a fost înființată de un număr de șapte persoane.

Reprezentanții Asociației susțin că, deși protestele lor s-au „suprapus temporal” cu campania electorală, se „delimitează de orice supoziții calomnioase de susținere a vreunui oponent politic al actualei administrații”, aluzie la faptul că reprezentanți ai USR și ai PSD s-au implicat și, respectiv, au susținut protestele.

Variantele prezentate de Bolojan  

Cele trei variante de traseu ale Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei rezultate din studiul de fezabilitate întocmit de SC Term SRL și prezentate de președintele CJ Bihor la finele săptămânii trecute au fost puse în consultare publică pe site-ul administrației județene, în secțiunea Informații publice - anunțuri.

O primă variantă, T1, cu o lungime de 17,1 km, ar porni din DN 1 din dreptul cartierului Tineretului, la intrarea în oraș dinspre Oșorhei, urmând să traverseze Crișul Repede în dreptul Uzinei de Apă, în aval de barajul existent în zonă, să urce dealul Podgoria și să continue pe la marginea pădurii, ocolind localitățile Săldăbagiu de Munte și Paleu, pentru a ajunge apoi în centura Biharia prin drumul de legătură cu Paleu (ambele aflate în lucru).

O altă variantă, T2, poate avea două opțiuni: T2A (16,4 km) ar porni de la intrarea în oraș dinspre Oșorhei și să ocolească zona locuită din această localitate, iar cealaltă, T2B (14,9 km), să pornească din intersecția DN 1 cu drumul comunal spre Fughiu. În oricare dintre aceste două subvariante, viitorul IRM de Nord ar urma să urce apoi spre Fughiu circa 100 de metri pe drumul comunal, după care să ocolească această localitate și să vireze spre Oradea, să traverseze Crișul Repede în amonte de baraj, apoi să treacă printr-o zonă nelocuită din cartierul Podgoria, spre pădure, să se suprapună cu o stradă neasfaltată pe circa 200 de metri, evitând intrarea pe un teren protejat ca sit Natura 2000, după care să ocolească localitățile Săldăbagiu și Paleu și să intre în centura Biharia.

Al treilea traseu, T3 (17,6 km) diferă de T2 prin conectarea sa directă cu DN1. În această variantă, șoseaua ar ocoli complet localitatea Fughiu, începând din zona benzinăriei Lukoil de la intrarea în Oșorhei dinspre Aleșd, ar traversa Crișul Repede și un canal de fugă, urcând apoi spre capătul estic al cartierului Podgoria, unde, a spus Bolojan, „s-ar suprapune puțin cu o stradă”, pentru ca apoi să urce spre centura Biharia ocolind localitățile Săldăbagiu și Paleu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Petitia comunitatilor impactate de IMN
Orice semnatura si distribuire ajuta: https://campaniamea.declic.ro/petitions/legea-e-clara-drumurile-ocolitoare-si-nationale-se-construiesc-in-extravilan
Postat 07 Septembrie 2024, 14:31 de ICBratianu
@Ceva nu miroase bine
Va multumim pentru complimente. Se pare ca oamenii educati cu pregatire sunt mai rari decat o cioara alba. Statutul a fost pregatit pro bono de catre un membru fondator al asociatiei care e jurist, suntem 7 membri fondatori, credeti ca nu am discutat si aspecte financiare? Ce nu intelege nimeni e ca pentru noi e prioritar mutarea drumului in extravilan, unde ii e locul. Iar de bani ce sa va zic, vreti un extras de cont? Ar fi fain sa avem sustinere, inclusiv financiara. Daca vreti sa cotizati ne-ar ajuta.
Postat 07 Septembrie 2024, 14:26 de ICBratianu
@icBratianu
Nu e vb de teorie a conspirației, dar, din experiența mea, pot să fac distincția între un comunicat dat de PR și unul oarecare. Un ONG trebuie susținut, cu bani. PR se face cu bani, consultanță cu avocatul cu bani. E vb de bani și că aici sunteți susținuți de cineva, că recunoașteți, că nu.
Postat 06 Septembrie 2024, 23:49 de Vio_427
@Penibil
Votul e pentru a acorda mandat de reprezentare pentru actiuni legale, nu pentru a gira incalcarea legilor. Nicio majoritate nu poate spune decidentilor: incalcati legile! Neuronii singuratici ai orasului, lobotomizatii veseli si multumiti va dau liber sa terfeliti legile si sa calcati pe altii in picioare!
Postat 06 Septembrie 2024, 23:13 de ICBratianu
@Ceva nu miroase bine
Confirm ca asociatia a luat fiinta cu ajutorul lui Kevin Costner... Domnule/doamna, este trist ca nu mai stim sa distingem raul de bine. E atat de rar sa vezi ca mai multe comunitati colaboreaza fructuos si au un tel comun pentru ca altfel le-ar fi amenintat scopul eforturilor lor de o viata(linistea si agoniseala pentru o casa sau teren) incat omul se gandeste la teorii conspirationiste. Va spun ca nu e cazul. Ii puteti aborda oricand pe membrii Asociatiei pentru Apararea Dreptului la Proprietate Privata si chiar sa aderati la ea.
Postat 06 Septembrie 2024, 23:03 de ICBratianu
Petre93 ... podgoria e mai mult lungă decât lată.
Așa i se spune întregului traseu ce urmărește linia de la zona nordică a orașului, de la strada Podgoriei, până aproape de drumul care leagă DN1 de Fughiu, prin spatele comunei Oșorhei. Empiric într-un fel, dar așa e cunoscută zona.
Postat 06 Septembrie 2024, 11:59 de KP
Daca
Dacă ar fi să plouă când vrea chir toată lumea, nu ar ploua niciodată.
Postat 05 Septembrie 2024, 18:17 de marginan
@roxana
Ce legatura are ce au votat cei din Podgoria cu Osorheiul? Podgoria e tot Oradea, e cartierd in Oradea.
Postat 05 Septembrie 2024, 17:17 de Petre93
Ceva nu miroase bine
Și-au făcut asociație. Și cu sediul în curtea de Argeș. De unde bani pt toate actele, funcționare? De unde bani pt avocați? Felul în care comunică clar nu este a unui cetățean simplu. E un cetățean educat și cu experiență în legislație și comunicare. Sunt curios cine sunt donatorii adevărați acestui ong. Clar e susținut de ceva actor mare în spate, ceva partid, organizație.
Postat 05 Septembrie 2024, 08:30 de Vio_427
Penibil
In 9 iunie au fost alegeri locale, la sectia de vot din cartierul Podgoria cine a iesit pe primul loc, in Osorhei cine? Pe cine au preferat locuitorii din zona Podgoria si cei din Osorhei? Majoritatea prin votul acordat au validat planurile de transformare a zonei, deci ciocu mic si lasa-ti galagia,
Postat 05 Septembrie 2024, 00:35 de roxana79
Hai mă lași?
Ce vă imaginați, că numai voi ați avut voie sa va faceți case acolo? Ce e Podgoria? Parc National, Zona Naturala Protejată unde numai tribul vostru poate locui fara deranj? S-au făcut drumuri și în Papua Noua Guinee sau in Pădurea Amazonului.
Postat 04 Septembrie 2024, 20:44 de 1
Locuitorii nemulțumiți exagerează și nu conștientizează ce se vrea de fapt.
Varianta T2B este cea mai firească, pentru a lega direct capătul centurii Oșorhei de inelul metropolitan către 1 Mai și Felix, respectiv către Săldăbagiu, Paleu și mai departe în conexiune cu A3 spre orice direcție. Celelalte, în afară de varianta T3 care însă fragmentează conceptul de centură cu continuitate, nici nu ar trebui luate în discuție. Plus că financiar este o soluție mai fezabilă T2 B față de oricare alta. Iar locuitorii să mai gândească la avantajele pentru toți orădenii, nu numai la liniștea lor care nici nu va fi afectată după finalizarea lucrărilor.
Postat 04 Septembrie 2024, 18:56 de KP
Varianta T3 e totusi minim invaziva
Nu doresc sa supar pe cineva sau ceva! Inteleg de asemenea ca e important respectul pt proprietatea privata si ca unii oameni vor fi afectati de acest traseu, dar totusi, varianta T3 e minim invaziva? Pe unde sa o duca? Prin Padurea Doja? Daca o taie in jumate printr-un drum iara vin altii si spun ca taie padurea. Sa faca tunel pe sub tot dealu la costuri de miliarde de EUR? Efectiv e o zona nasola in care relieful propriu zis nu iti ofera optiuni. SA VINA SI ASTIA DIN PODGORIA CU IDEI CARE SUNT REALIZABILE CA TIMP SI BANI si apoi se pote discuta. Asa, ei numa critica. DE CE NU AU FACUT O SIMULARE DESPRE CATE PROPRIETATI AFECTEAZA FIECARE VARIANTA? Cate case, cate terenuri, cate cladiri de alte tipuri etc?
Postat 04 Septembrie 2024, 17:12 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON