URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iulie 2023, 13:32

Localnicii din Oșorhei s-au întâlnit, iar, cu ursul! Ce măsuri ia Primăria

Localnicii din Oșorhei s-au întâlnit, iar, cu ursul! Ce măsuri ia Primăria (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai puțin de o săptămână de când, pentru prima oară în comuna lor, au fost avertizați să se ferească de un urs care le dă târcoale, mai mulți săteni din Felcheriu, comuna Oșorhei, au reclamat că au observat, din nou, sălbăticiunea.

De data aceasta, animalul a fost văzut luni dimineață. „Mi-au semnalat doi cetățeni că l-au văzut, la marginea pădurii. Nu s-au produs pagube, dar nici nu putem aștepta să se producă. Vom proceda așa cum prevede legea”, a declarat primarul Ioan Gligor, marți, pentru BIHOREANUL.

Concret, primarul a anunțat că va încheia un contract cu asociația care gestionează fondul de vânătoare, Pădurea Verde Sântelec, pentru a urma pașii prevăzuți de lege. „Oamenii sunt o prioritate și o să facem ce spune legea. Oricum, foarte greu se ajunge la împușcare. Întâi, trebuie să facem contractul cu asociația de vânătoare, apoi urmează gonirea lui și contract cu mediul veterinar, să-i punem microcip. Putem să-l eliminăm doar dacă este agresiv sau rănit grav”, a declarat primarul din Oșorhei.

Gligor ia în calcul și posibilitatea ca în zonă să fie mai mulți urși, pentru că reprezentanții fondului cinegetic i-au spus că au observat mai multe exemplare.

Așa că, printr-o postare pe Facebook, le-a cerut localnicilor să fie vigilenți.

Edilul a precizat că nu își dorește moartea animalului, ci doar ca oamenii din comuna vecină Oradiei să fie în siguranță.

„Nu privește nimeni cu bucurie situația asta, nici cei de la fondul cinegetic, pentru că le dispare alt vânat, mistreții. Și pentru cetățeni este o panică, nu știi dacă să mai mergi sau nu în pădure. Vreau ca oamenii din Oșorhei să trăiască liniștiți”, a mai spus Ioan Gligor.

Așa cum BIHOREANUL a scris într-un articol din această săptămână, în Bihor sunt inventariați oficial 78 de urși, din care doar 25 în Munții Apuseni. Specialiștii bănuiesc că urșii au fost relocați aici, clandestin, fie din zone în care au creat probleme, fie pentru a determina o presiune publică favorabilă vânătorii de urși.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Majoritatea are deja o opinie favorabila ca omul sa fie prioritar in fata ursilor
Asa ca destepti sunce cei care ar fi facut asta, si marsavi si destepti: bănuiesc că urșii au fost relocați aici, clandestin, fie din zone în care au creat probleme, fie pentru a determina o presiune publică favorabilă vânătorii de urs
Postat 11 Iulie 2023, 15:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON