URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2021, 17:10

Licitația pentru centura Sânmartin, lansată de Consiliul Județean Bihor. Proiectul de aproape 34 milioane euro va fi executat din fonduri europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi executarea unui nou drum de legătură între Oradea şi Sânmartin, ce urmează să funcţioneze şi ca centură rutieră a comunei, anunţul privind licitaţia fiind publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

"Centura va ocoli localitatea Sânmartin şi staţiunea Băile Felix, asigurând o cale sigură şi rapidă pentru toate categoriile de autovehicule aflate în tranzit, traficul desfăşurându-se în prezent prin centrul localităţilor, pe DN76", arată un comunicat al CJ Bihor.

Noua şosea va avea o lungime de 5,7 kilometri, la care se adaugă bretele rutiere de legătură de peste 2 kilometri. Lăţimea drumului va fi de 10 metri, cu două benzi de circulaţie, câte una pe sens, iar de-a lungul acestuia este prevăzută şi o pistă pentru biciclişti cu o lăţime de 3 metri.

Traseul va porni din Oradea, din strada Iancu de Hunedoara (din zona intersecţiei cu centura municipiului), şi va ocoli atât localitatea Sânmartin, cât şi staţiunile Băile 1 Mai şi Băile Felix, făcând joncţiunea cu DN 76 Oradea – Deva în zona intersecţiei cu drumul spre Cordău.

Pe cei 5,7 kilometri vor fi realizate şi trei poduri, două pasaje supraterane, un viaduct şi trei intersecţii giratorii. Suplimentar, pentru a asigura conectarea dintre DN76 şi noua şosea de centură, este prevăzut şi un drum de legătură de aproximativ 900 de metri lungime, în dreptul giraţiei de la intrarea în localitatea Sânmartin, în zona "cartierului ANL". 

Firmele interesate să depună ofertele o pot face până în 17 februarie 2022, iar valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 154,516 milioane şi 169,967 milioane lei (echivalentul a până la 34 milioane euro).

Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar durata de realizare a centurii este de 17 luni, din care 3 luni proiectarea şi 14 luni execuţia.

Proiectul noii şosele a fost iniţiat de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, la începutul acestui an, în luna martie aleşii bihorenilor aprobând pentru construirea ei un parteneriat cu CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România).

Prin astfel de parteneriate, CJ Bihor va construi drumuri de legătură şi între Oradea şi alte comune din Zona Metropolitană - Oşorhei, Nojorid, Sântandrei, Biharia şi Paleu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON