URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Mai 2013, 14:20

Liceenii orădeni s-au întrecut în teatru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La iniţiativa Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, liceenii de la 8 şcoli din Bihor s-au întrecut în scenete de teatru. Actorii amatori care au participat la festivalul-concurs "Teatru pentru liceeni" învaţă la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, Liceul Baptist Emanuel, Liceul de Artă, Colegiul Tehnic Traian Vuia, Colegiul Naţional Octavian Goga din Marghita.

Juriul, format din regizoarea Maria Mierluţ, scenografa Oana Cernea şi directorul Teatrului Arcadia, Florian Silaghi, a stabilit la final că cei mai buni liceeni-actori sunt cei de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, care au pus în scenă "Chiriţa în provincie". Echipa a fost formată din Rodonia Sur, Dayana Toader, Camelia Cociuba, Bianca Jurca, Mihele Raul, Traian Manolache, Andreea Cătălinoiu, Denis Şerb, Iulia Centea. Coordonarea artistică a fost asigurată de Ionuţ Şerban, iar profesor coordonator al elevilor eminescieni a fost Veronica Marton.

Pe locul doi s-a clasat echipa Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu", care a jucat "Pact cu Diavolul" şi a fost formată din Ghiţă Dan, Răducanu Matei, Morgovan Larisa, Horj Liana, Cevei Iulia, Lincar Alexandra. Coordonatoarea pe partea artistică a fost Luana Sîrca, iar profesor coordonator Gelu Şerea.

Locul trei a revenit Liceului de Artă, adică echipei formate din Alexandra Dudaş, Ivana Farc, Darius Paşca, Roxana Pop, Carmen Sabou, Răzvan Lipovan, Raul Gligan, Janos Vura, coordonată artistic de Samuel Pop şi îndrumată de profesoara Augusta Fatol.

Premiul pentru cel mai bun rol principal a fost câştigat de Rodonia Sur, de la "Mihai Eminescu", iar pentru cel mai bun rol secundar de Matei Răducanu, de la "Emanuil Gojdu". De asemenea, cea mai bună coordonare artistică a fost cea a elevului Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu", Weinberger Alexandru. Premiile pentru tinerii actori au constat în cărţi, dvd-uri, vouchere şi bilete la teatru.

Proiectul "Teatru pentru liceeni" a fost organizat de Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, în parteneriat cu Fundaţia Ruhama, Filarmonica din Oradea, Oradea Shopping City, High School in America, Teatrul de Stat Regina Maria, Teatrul Arcadia, Aqua President, Gabriela Olaru şi finanţat prin programul YouthBank Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON