URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 04 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
02 Iulie 2024, 10:05

Li se rupe!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? 
Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 

Concret, CJ Bihor a pus la dispoziție un teren de 5.000 mp pentru acesta, în zona Vlădeasa, iar Primăria s-a angajat să achite studiul de fezabilitate, în timp ce Parchetul trebuia să scrie proiectul pentru fondurile nerambursabile. După doar un an și jumătate de la semnarea înțelegerii, surpriză: Parchetul Curții a anunțat municipalitatea și județul că vrea rezilierea acordului, transmițând, sec, că „unele structuri de parchet nu consideră necesară, posibilă și oportună relocarea activității într-un alt sediu comun”.

Purtătoarea de cuvânt a instituției a explicat BIHOREANULUI că suceala se datorează faptului că procurorii DNA Oradea, DIICOT Oradea și ai structurii locale a Parchetului Militar „consideră că au în prezent propriile lor sedii corespunzătoare”. Magistrații anticorupție ocupă un spațiu recent renovat într-un palat din strada Republicii, anchetatorii anti-mafia (ăsta e jargonul cu care se descriu ei) stau în chirie la Primărie, iar procurorii militari lâncezesc în Casa Armatei. 

În schimb, ceilalți procurori, de la parchetele de pe lângă Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor și Curtea de Apel, sunt înghesuiți în sediul de pe strada Aurel Lazăr, lipit de Penitenciar, unde stau ca sardinele până și în mansardă.

Nu știu cum a reacționat Ilie Bolojan când a văzut motivația, pot doar bănui că o fi scăpat o sudalmă. Răzgândeala este, însă, o nesimțire. Să spui la un moment dat că vrei un sediu nou, iar apoi că nu-l mai consideri „necesar, posibil și oportun” nu poate fi apreciat decât ca neseriozitate și nerușinare. O batjocură și la adresa banilor publici aruncați pe chirii, și la cea a funcționarilor care au lucrat la planuri, dar a căror muncă a ajuns la gunoi. 

De ce au procedat procurorii așa? E de presupus că nu le convine să fie mutați din buricul târgului, deși la noul sediu ar fi avut condiții mai bune de lucru, inclusiv locuri de parcare. Dar, mai ales, șefii instituției nu au chef să-și bată capul cu un proiect, să umble după avize și aprobări, să organizeze licitații, să urmărească și să recepționeze lucrări. 

Pentru orădeni și bihoreni e încă un semn că nu au a se aștepta la nimic bun de la actuala clasă de magistrați. Când procurorii micționează cu boltă pe alți slujbași ai statului, este clar că nu dau doi bani nici pe oamenii de rând, cei care, culmea, le plătesc salariile și, după vreo 45 de „primăveri”, și pensiile, pe cât de juvenile pe tot atât de nesimțite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Explicatie
Procurorilor le este interzis primeasca foloase de orice natura, de la persoanele fizice sau juridice pe care le ancheteaza ! Tic-tac, ilie-puscarie !
Postat 02 Iulie 2024, 15:31 de Silver_Cat
Domnilor avocati, special pt dl Ursuta care are o rubrica aici:
Invitatia e valabila si pt judecatori si pt procurori. Ce facem, domnilor,cu aberatia asta de oug 84/28.06.2024? Ne lasa militistii fara permis daca refuzam sa le ,,acreditam" p*rcariile si cerem testarea DOAR prin recoltarea de probe biologice? Motive sa refuzi testarea in trafic sunt. In 2023, din 3.009 analize, in cazul a 1.111 s-a dovedit ca drugtestele au indicat in mod gresit prezenta in organism a substantelor interzise! Prin abrogare art.22 indice 1 ajungem la o loterie, profesionistii stiu ce spun. Va rog, o opinie!
Postat 02 Iulie 2024, 11:57 de ili3
Altu' cred ca-i baiul!
Se impartise prada, se dadusera ,,dӑrile” cat si cui trebuia, dar ce sa vezi? Parchetarii nu si nu! Mare deranj si prilej de galceava in famiglie.... Din poveste mult mai este!
Postat 02 Iulie 2024, 10:18 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6264 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON