URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2024, 09:57

Lecțiile descentralizării

Lecțiile descentralizării captură video / Youtube Marin Marian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară).

„Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.

Baza drumului de legătură dintre centură și autostradă a fost pusă în 2016. La vremea respectivă a fost „un pionierat”, zicea Bolojan vineri, când șantierul ajuns la final a fost inspectat de actualul și de fostul premier Nicolae Ciucă. Atunci, cu 8 ani în urmă, a fost semnat primul protocol de colaborare dintre CNAIR și o administrație locală din România, Primăria Oradea, pentru implementarea unui proiect de mare anvergură. Municipalitatea a rezolvat studiul de fezabilitate, exproprierile, avizele și finanțarea, caznele care consumă cel mai mult timp, apoi a transferat documentația, pe tavă, Companiei de Drumuri.

La fel ca atunci, când își începea ultimul mandat de primar, Bolojan a procedat și la debutul mandatului de la Județ, în 2020: a scos de la naftalină proiecte uitate, centurile Aleșd și Beiuș, și a inițiat altele, centurile din Zona Metropolitană Oradea, DX Oradea - Arad. Administrația județeană și cea municipală s-au asociat cu cele din Arad, au iscălit parteneriatul cu CNAIR și i-au livrat SF-ul, culoarul de expropriere, avizele.

Concluzia e limpede: descentralizate, chiar și marile proiecte pot deveni realitate, mult mai repede decât dacă ar fi fost lăsate pe seama unui colos de la centru cum este CNAIR. Iar explicația e simplă: totdeauna un edil se mișcă mai cu talent decât birocrații sau tehnocrații de la centru. 

La fel s-a întâmplat și după descentralizarea spitalelor pe vremea lui Cseke Attila: odată eliberate din strânsoarea Guvernului, toate s-au modernizat. Unele mai mult, altele mai puțin, dar toate au progresat. 

La fel trebuie să se întâmple și în sistemul de educație, iar în Oradea chiar avem un început în învățământul dual, unde nu se va mai aplica programa anacronică a Ministerului, ci una pliată pe nevoile pieței locale a muncii. Și da, la fel trebuie să se întâmple și în Cultură, căci Ministerul de resort n-a restaurat niciun monument, dar autoritățile locale o mulțime. Și, de fapt, în orice alt domeniu unde este posibil; instituțiile centrale ar trebui să-și păstreze în atribuții doar elaborarea de strategii și exercitarea controlului.

Rezultatele deja obținute în urma descentralizării demonstrează cu prisosință că ea trebuie accelerată. Noile șosele, spitalele, școlile adaptate vremurilor nu vor fi niciodată mai puțin naționale din cauză că au fost dezvoltate prin inițiative locale. E încă o temă de reflecție pentru după alegeri. Desigur, dacă vrem ca progresul să continue.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Unde-s doi puterea creste
Pt a realiza un astfel de parteneriat ai nevoie atat de autoritati locale care vor sa faca treaba, cat si de cei de la centru care sa-i ajute pe problema de finantare asa cum s-a si intamplat. Este un exemplu de succes. Administratia locala condusa de Ilie Bolojan are meritul ca a scos de la naftalina niste proiecte de care unii le-au "uitat" (posibil nepasarea, sau chiar rea intentie ca si in cazul aeroportului).
Postat 26 Martie 2024, 18:39 de Riviera
Da.
Mai trebuie sa invatam si sa organizam santiere, sa comunicam cu oamenii despre ce se petrece altfel ne frustram chiar si atunci cand se construieste. Pe Grindeanu intr-un interviu acum cateva saptamani l-a luat rasul cand a pomenit de dex-ul Oradea-Arad ca fiind intocmit de autoritatile locale ca si cum cei de aici sunt fraieri ca s-au incapatanat sa se ocupe ei.
Postat 26 Martie 2024, 15:39 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON