URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2020, 20:44

Lecţie de arhitectură, în aer liber: Zece elevi orădeni au exersat în pasajul Vulturul Negru (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au trecut miercuri la prânz prin Pasajul Vulturul Negru au urmărit curioşi zece elevi care îşi exersau abilităţile de arhitecţi pe şevalete.

Centrul de tineret "The Spot" a organizat un curs de vară de orientare în carieră pentru adolescenţii care vor să devină arhitecţi, iar specialişti ai domeniului le-au arătat tinerilor ce presupune această meserie. "Am creat acest curs împreună cu Ordinul Arhitecţilor Bihor, pentru a-i ajuta pe elevii care îşi doresc să devină arhitecţi", a explicat directoarea centrului, Delia Mela.

Cursul se întinde pe durata acestei săptămâni, iar lecţiile sunt ţinute de arhitectul orădean Dan Panait şi de Mădălina Blaje, proaspăt absolventă a "The Bartlett School of Architecture" din Londra. "Este un program de cinci zile, în care elevii învaţă diverse tehnici pe care le folosesc arhitecţii", a spus Panait pentru BIHOREANUL.

Miercuri, elevii au mers anume în Pasajul Vulturul Negru, pentru a desena pe mici panouri de plexiglas, puse pe şevalete, imaginea pe care o vedeau în faţa lor. "Ei exersează perspectiva la un punct de fugă, dar nu ştiu încă asta", a explicat arhitectul.

În primele zile de curs, elevii au mai învăţat despre iluzii optice în arhitectură, exerciţii de haşură, dar şi despre importanţa proporţiilor. "Am construit cuiburi de păsări cu lemnele din curte, ca să înţeleagă proporţiile, azi avem exerciţiul de perspectivă, iar mâine (n.r. joi) vom face machetare. În ultima zi vor învăţa editare digitală", a relatat Blaje.

Cursanţii se declară încântaţi de cursul la care participă. "Mi se pare foarte fain. Sunt elev la Arhitectură, voi fi clasa a X-a şi am vrut să aprofundez. La şcoală nu se predă aşa, mai multă teorie", a spus Alex Găvruţa. Pe Catinca Popa şi Maria Rusneac, două eleve de clasa a VII-a, respectiv a VI-a, cursul le-a convins că vor să devină arhitecţi. "M-am înscris la curs pentru că am vrut să văd dacă îmi place această meserie. Şi îmi place", a spus Catinca.

Săptămâna viitoare, centrul "The Spot" va organiza o nouă activitate, "Teme zâmbăreţe", în cadrul căreia absolvenţi de pedagogie îi vor ajuta pe elevi să facă teme la diferite materii şi să aprofundeze lecţiile predate în al doilea semestru din anul şcolar recent încheiat, care aproape în întregime s-au ţinut online, din cauza pandemiei de Covid-19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON