Demarată de luni bune, colectarea selectivă este în continuare o enigmă pentru orădeni. În timp ce concetăţenii care locuiesc la case respectă simpla regulă de a strânge separat deşeurile care pot fi reciclate de cele menajere, cei care stau la blocuri parcă nici n-au băgat de seamă că au containere diferite pentru cele două tipuri de gunoaie.
Pentru că în acest ritm colectarea selectivă nu aduce mari beneficii oraşului, reprezentanţii operatorului de salubritate RER Ecologic Service şi cei ai administratorului staţiei de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, se vor întâlni pe rând cu orădenii care stau la bloc şi le vor explica importanţa sistemului.
Case versus blocuri
Pentru orădenii care locuiesc la case, RER a distribuit saci galbeni pentru colectarea hârtiei, pet-urilor şi dozelor din aluminiu, şi a făcut-o cu folos. "Aceştia sunt disciplinaţi. Ce strângem de la ei e în mare proporţie fracţie "curată", adică deşeurile nu sunt amestecate", spune directorul tehnic al firmei, Ionel Ban.
Orădenii care locuiesc la blocuri nu au saci, ci containere separate, cu capace galbene şi inscripţionate clar, cu mesajul că sunt destinate exclusiv pentru reciclabile. Fără rost, însă, pentru că aproape niciun bloc din Oradea nu respectă simpla regulă! "Deşeurile strânse de la asociaţiile de proprietari sunt amestecate, ceea ce compromite cantitatea de reciclabile, pentru că hârtia, de pildă, nu mai poate fi reciclată după ce a fost udată de deşeurile menajere", precizează Ban.
Ţinte îndepărtate
Iniţial, Eco Bihor, firma care a realizat şi administrează staţia de sortare a deşeurilor din Oradea, unde reciclabilele sunt pregătite pentru valorificare, a dat vina pe operatorul de salubritate, suspectându-l că ar colecta cele două tipuri cu aceleaşi utilaje. "Reprezentanţi ai firmei au mers pe traseu cu maşinile noastre şi s-au convins că nu este aşa", spune directorul tehnic al RER.
În acest context, însă, colectarea selectivă nu îşi atinge scopul, fiindcă nu reuşeşte să scadă cantitatea de deşeuri depusă în halda ecologică şi nici să valorifice reciclabile, aşa cum Uniunea Europeană ne cere. Implicit, nici staţia de sortare a Eco Bihor nu îşi dovedeşte utilitatea, dat fiind că e folosită abia la 5% din capacitate...
Campanie de informare
Ca să remedieze situaţia şi să-i facă pe oameni să înţeleagă rostul colectării selective, RER şi Eco Bihor au decis să se întâlnească cu membrii fiecărei asociaţii de proprietari din Oradea şi să le explice ce înseamnă sistemul şi ce beneficii aduce el. De asemenea, cetăţenii vor primi pliante informative, să poată distribui informaţiile vecinilor care ratează întâlnirile. "Lumea trebuie să înţeleagă că această colectare nu a fost implementată degeaba", spune Ban.
Orădenii vor fi informaţi de întâlniri prin afişe puse la scările de bloc. Rămâne de văzut dacă măcar la aceste adunări oamenii vor da dovadă de interes şi vor bifa prezenţa...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.