URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Mai 2011, 12:11

Lecţia de reciclare

Lecţia de reciclare INUTILE. Ţarcurile pentru containerele de colectare a deşeurilor menajere şi reciclabile de la blocuri se dovedesc inutile, atâta vreme cât orădenii le lasă deschise. Pe lângă că nici locatarii nu prea bagă de seamă unde aruncă sacii cu reciclabile, oamenii străzii pot cotrobăi liniştiţi prin gunoaie şi pot amesteca deşeurile menajere cu celelalte, compromiţând întreaga cantitate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demarată de luni bune, colectarea selectivă este în continuare o enigmă pentru orădeni. În timp ce concetăţenii care locuiesc la case respectă simpla regulă de a strânge separat deşeurile care pot fi reciclate de cele menajere, cei care stau la blocuri parcă nici n-au băgat de seamă că au containere diferite pentru cele două tipuri de gunoaie.

Pentru că în acest ritm colectarea selectivă nu aduce mari beneficii oraşului, reprezentanţii operatorului de salubritate RER Ecologic Service şi cei ai administratorului staţiei de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, se vor întâlni pe rând cu orădenii care stau la bloc şi le vor explica importanţa sistemului.

Case versus blocuri

Pentru orădenii care locuiesc la case, RER a distribuit saci galbeni pentru colectarea hârtiei, pet-urilor şi dozelor din aluminiu, şi a făcut-o cu folos. "Aceştia sunt disciplinaţi. Ce strângem de la ei e în mare proporţie fracţie "curată", adică deşeurile nu sunt amestecate", spune directorul tehnic al firmei, Ionel Ban.

Orădenii care locuiesc la blocuri nu au saci, ci containere separate, cu capace galbene şi inscripţionate clar, cu mesajul că sunt destinate exclusiv pentru reciclabile. Fără rost, însă, pentru că aproape niciun bloc din Oradea nu respectă simpla regulă! "Deşeurile strânse de la asociaţiile de proprietari sunt amestecate, ceea ce compromite cantitatea de reciclabile, pentru că hârtia, de pildă, nu mai poate fi reciclată după ce a fost udată de deşeurile menajere", precizează Ban.

Ţinte îndepărtate

Iniţial, Eco Bihor, firma care a realizat şi administrează staţia de sortare a deşeurilor din Oradea, unde reciclabilele sunt pregătite pentru valorificare, a dat vina pe operatorul de salubritate, suspectându-l că ar colecta cele două tipuri cu aceleaşi utilaje. "Reprezentanţi ai firmei au mers pe traseu cu maşinile noastre şi s-au convins că nu este aşa", spune directorul tehnic al RER.

În acest context, însă, colectarea selectivă nu îşi atinge scopul, fiindcă nu reuşeşte să scadă cantitatea de deşeuri depusă în halda ecologică şi nici să valorifice reciclabile, aşa cum Uniunea Europeană ne cere. Implicit, nici staţia de sortare a Eco Bihor nu îşi dovedeşte utilitatea, dat fiind că e folosită abia la 5% din capacitate...

Campanie de informare

Ca să remedieze situaţia şi să-i facă pe oameni să înţeleagă rostul colectării selective, RER şi Eco Bihor au decis să se întâlnească cu membrii fiecărei asociaţii de proprietari din Oradea şi să le explice ce înseamnă sistemul şi ce beneficii aduce el. De asemenea, cetăţenii vor primi pliante informative, să poată distribui informaţiile vecinilor care ratează întâlnirile. "Lumea trebuie să înţeleagă că această colectare nu a fost implementată degeaba", spune Ban.

Orădenii vor fi informaţi de întâlniri prin afişe puse la scările de bloc. Rămâne de văzut dacă măcar la aceste adunări oamenii vor da dovadă de interes şi vor bifa prezenţa...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON