URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 05 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cum să aibă magistrații vreun respect pentru cetățenii țării, justițiabili sau doar contribuabili, când arată dispreț până și față de instituțiile ei și de aleșii lor? Joia trecută, membrii Consiliului Județean Bihor și cei ai Consiliului Local Oradea au fost nevoiți să accepte rezilierea unui parteneriat încheiat în decembrie 2022 cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea al cărui scop viza sprijinul celor două administrații locale pentru ca Procuratura să aibă, pe bani europeni, un nou sediu. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
03 Iulie 2024, 08:01

Le merge bine! Declarațiile de avere ale politicienilor confirmă că aceștia sunt tot mai bogați, de la un an la altul

Le merge bine! Declarațiile de avere ale politicienilor confirmă că aceștia sunt tot mai bogați, de la un an la altul CASĂ DE PIATRĂ, DAR... NU ÎN ORADEA. Primarul Oradiei, Florin Birta, s-a căsătorit pentru a doua oară anul trecut și, alături de soția sa, Patricia, a strâns la nuntă peste 110.000 euro. Edilul deține o casă și un teren, însă nu în Oradea, ci comuna vecină Sânmartin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salariul minim din România, care crește de la 1 iulie la 3.700 lei, reprezintă pentru politicienii bihoreni mărunțiș. Cele mai recente declarații de avere ale acestora demonstrează încă o dată că cel mai bun job este de șef la stat, directorii de instituții și demnitarii sporindu-și avutul și în ultimul an. 

BIHOREANUL vă prezintă ce averi au mai strâns politicienii care conduc principalele instituții locale, dar și cât le-au crescut salariile sau afacerile. 

Bani mulți pentru șefi 

Anul trecut, după trei săptămâni de grevă generală în care și-au strigat în stradă ofurile legate de salarizare, profesorii n-au obținut mare lucru. Guvernul le-a dat o mărire de aproape 20% din 2024 și le-a promis altele, eșalonate, până în 2026.

Pentru șefii profesorilor, situația e mai roz. Declarația de avere a inspectorului școlar general Horea Abrudan, proaspăt ales consilier județean din partea PNL, arată că în ultimul an a avut un salariu cu 30% mai mare, câștigând în medie 10.723 lei net/lună, față de 7.598 lei în 2022. Suplimentarea l-a ajutat să ramburseze anticipat un credit de 150.000 lei care îi era scadent în anul 2045, fără să împuțineze averea familiei, formată din patru terenuri, patru case și un apartament, în Oradea, Chișirid și Gurani. Salarii mai mari a primit și adjuncta lui, Kéry Hajnal: 9.975 lei/lună, față de 7.133 lei în anul precedent. Bunăstarea UDMR-istei se vede în conturile bancare, mai consistente decât până acum: 53.207 lei față de 34.000 lei, cât avea în 2022.

Salarii majorate sunt și la Finanțe, unde directorul Ioan Mihaiu a încasat un salariu mediu de 10.044 lei/lei (față de 9.553 lei în 2022). Mihaiu a încasat și 89.000 euro din vânzarea unui apartament, rămânând să locuiască într-un altul, deținut de soție. Cu ceva bani în conturi - 22.000 euro și 21.000 lei - directorul are și datorii pe măsură: patru împrumuturi luate de la două persoane fizice, totalizând 263.900 lei și 85.000 euro. Pe de altă parte, însă, și-a împrumutat cu 25.000 euro propriii copii.

I-a crescut casa! 

Creșteri salariale și mai mari, pe care profesorii și finanțiștii le-ar invidia, sunt la Administrația Bazinală de Apă Crișuri, unde directorul UDMR-ist Pásztor Sándor (foto) a câștigat anul trecut cu 40% mai mult decât în 2022: 124.278 lei din salarii, în medie 10.356 lei net/lună, echivalentul a peste 2.000 euro. La salarii se mai adaugă 70.000 lei încasați anul trecut ca indemnizații de la alte instituții publice (Administrația Națională Apele Române, Ministerul Mediului și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare). 

Pásztor - a cărui avere este notorie, chiar dacă toată viața a lucrat doar la stat - a trecut în urmă cu an printr-un divorț, dar n-a pierdut nici terenuri, nici imobile, nici bani din conturi. În schimb, i-a „crescut” casa! Conform declarației de avere, casa pe care o deține în Episcopia are acum o suprafață de 389 mp, față de 219 mp anul precedent. „Am făcut o extindere. Am construit un garaj și l-am conectat la casă, rezultând o cameră nouă”, spune Pásztor. O cameră cât o casă...

Anul trecut, UDMR-istul a vândut două terenuri din Oradea (în total, 1.200 mp, pentru care a primit 85.000 lei), dar tot mai deține șapte (inclusiv unul de peste 56.000 mp în Oradea), două case și alte trei imobile. Nu are nici mașină, nici bijuterii, dar nici datorii la bănci.

Dar de nuntă 

Dacă lui Pásztor divorțul nu i-a redus cu nimic bunăstarea, pentru primarul Oradiei, Florin Birta, averea a sporit datorită căsătoriei. Anul trecut, edilul s-a însurat pentru a doua oară, iar el și soția sa, Patricia, au primit în dar 80.000 euro și 150.000 lei.

Și leafa primarului a crescut, în 2023 câștigând lunar 15.900 lei (față de 13.451 lei/lună în 2022). Birta este proprietar pe o casă și două terenuri în Sânmartin, unde și locuiește. Declarația sa mai arată că soția sa și-a vândut apartamentul de 64 mp din Oradea, pentru suma de 355.300 lei, către sora și cumnatul ei. Edilul nu are bani în conturi, mașini sau bijuterii, în schimb datorează unei bănci peste jumătate de milion de lei, creditul fiind scadent în 2048. 

Și viceprimarii Oradiei o duc bine. Antonia Nica (foto) deține un teren în oraș și o casă moștenită împreună cu frații ei, un cont bancar cu 13.000 euro (care figurează pentru prima oară în declarația sa, deși susține că l-a deschis în 2015) și încasează un salariu mediu de 14.156 lei. Chiar dacă lucrează în mediul privat, la propria sa firmă, soțul viceprimăriței, Gabriel Trandafir, a câștigat și bani publici - 9.000 lei de la Termoficare SA, unde este membru în Consiliul de Administrație. 

Celălalt viceprimar, Marcel Dragoș, are un teren și două apartamente în Oradea (unul deținut doar pe sfert, în urma unei donații primite anul trecut), un cont bancar cu 10.000 euro și un credit de 25.000 lei scadent în 2026. Salariul său a fost similar cu al lui Nica: 14.137 lei.

Bolojan, fără datorii 

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a avut și el un salariu mai mare: 14.775 lei/lună (cu 1.000 lei peste cel din 2022), la care se adaugă și 24.000 lei din alte surse (indemnizație de la Ministerul Finanțelor, subvenții agricole și chirii), dar aceleași proprietăți din 2008 încoace: două terenuri în Vadu Crișului, o casă moștenită în aceeași comună, un apartament de 65 mp în Oradea și un Mercedes din 2017. În schimb, i-au crescut economiile, având în conturi aproape 200.000 lei, cu 130.000 lei mai mult decât în 2022. 

Secundul său, Mircea Mălan, are cu ce se lăuda: 12 terenuri în Oradea, Șinteu și în alte sate, două apartamente și un spațiu comercial în Oradea, două case în Șinteu și 50.000 lei în conturi. Mălan are și un credit de 50.000 euro, dar probabil nu-și face probleme privind ratele, având în vedere că are un salariu de 13.133 lei/lună. 

Tot atât câștigă și omologul său Călin Gal, care nici el nu stă rău nici la proprietăți, având cinci terenuri (dintre care trei moștenite anul trecut), două case (Sânmartin și Miheleu) și două apartamente în Oradea (casa din Sânmartin și unul dintre apartamente fiind obținute tot prin moștenire), două Mercedesuri, un cont bancar cu aproape 52.000 lei și nicio datorie. 

Salariu la minim, avere la maxim 

Managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp (foto), a dus-o bine de tot în ultimul an: și-a cumpărat un BMW X3 nou, și-a deschis două conturi bancare de câte 100.000 euro fiecare, completând economii de aproape 25.000 euro, iar în schimb datoriile sunt mărunte (5.000 euro și 15.000 lei).

Angajat la firma administrată de soție și prin care are contractul de management cu spitalul, Carp a fost plătit anul trecut de aceasta cu salariul minim (medie lunară 1.929 lei), dar a încasat din societate dividende de peste 241.000 lei. În plus, mai are și o pensie lunară de 8.300 lei.

Încă și mai bogat este chirurgul Florian Bodog, senator PSD și profesor la FMF Oradea: are în conturi aproape 700.000 lei și peste 66.000 euro, deține 5 terenuri, 2 apartamente și 3 case, un BMW și acțiuni de peste 2 milioane lei la mai multe firme. Generos, Bodog a împrumutat partidul cu 500.000 lei, iar cu peste un milion de lei a creditat firme pe care le patronează el și fiicele sale. Veniturile sale din bani publici sunt „babane”: a câștigat lunar salarii cumulate de 39.212 lei, din care 14.500 de la Spitalul Județean, 11.400 de la Senat și 9.500 de la Universitate. La acestea se adaugă dividende de aproape 100.000 lei, dobânzi și premii.

Șeful său de partid, Aurel Mohan, președinte interimar al PSD Bihor și, totodată, medic șef peste blocul operator al Spitalului Județean, are și el avere consistentă: 16 terenuri agricole în Nojorid și alte 8 intravilane în Oradea, Sântandrei, Nucet și Arieșeni, 4 apartamente și 2 case în Oradea, iar câte o casă și în Sântandrei și Vanvucești, județul Alba. Averea sa imobiliară se datorează și familiei sale, unele proprietăți fiindu-i donate. Neurochirurgul a strâns în conturi aproape 100.000 euro, iar pe de altă parte datorează băncilor 25.000 euro și 90.000 lei. Neglijabil, la salarii cumulate de aproape 27.000 lei/lună, de la spital, Universitate și o clinică privată.

În top

Nici politicienii UDMR nu se lasă mai prejos. Deputatul Szabó Ödön (foto), care în 2022 și-a cumpărat casa închiriată de la Primărie, mai deține un teren intravilan în Oradea și alte 5 terenuri agricole în Carastelec (Sălaj), o casă tot acolo, plus 3 mașini. Szabó a mai avut un teren în Oradea, de 2.000 mp, dar în urmă cu doi ani l-a vândut cu 150.000 euro unei firme din grupul Lotus. Drept urmare, îi sunt bogate și conturile, în care a strâns peste 115.000 euro și aproape 100.000 lei. Deputatul a împrumutat o persoană fizică cu 100.000 lei, nu are datorii, iar indemnizația lunară i-a fost de 12.700 lei. 

Deputata Biró Rozália, care în 2023 a ocupat locul 8 în topul celor mai bogați parlamentari, a avut ce scrie și anul acesta: împreună cu soțul, aceasta deține 13 terenuri în Bihor, Harghita și Mureș, 2 apartamente, o casă și un spațiu comercial în Oradea, o altă casă în Ungaria, un spațiu comercial în Harghita, 4 mașini, mobilă, bijuterii și tablouri de peste 220.000 lei, iar în conturi 30.000 lei. Biró a mai avut două terenuri, dar unul l-a donat fiicei, iar altul l-a vândut, tot fetei, pentru 60.000 euro. Deputata are și un credit de 72.500 lei, scadent anul acesta, și o indemnizație lunară de 11.803 lei. Altfel spus, la fel ca toți ceilalți politicieni, are din ce plăti...


RUȘINICĂ!
Nu vor transparență

Deși Legea 176/2010 obligă instituțiile publice să afișeze pe propriile site-uri declarațiile de avere și de interese, mulți încalcă această regulă. În Bihor, cea dintâi este Prefectura, pe site-ul căreia nu se află nicio declarație de avere, ci doar trimiteri către portalul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Aceeași lipsă de transparență o mai demonstrează și alte instituții, de exemplu Direcția Agricolă, DSVSA, RAR, Oficiul de Cadastru. 

Nici ANI nu stă bine la acest capitol: site-ul dedicat declarațiilor, unde ar trebui să poată fi citite toate aceste documente, nu funcționează de ceva timp și nici nu este clar când va fi reparat.

Până la finele săptămânii trecute, nici Consiliul Superior al Magistraturii nu a publicat declarațiile de avere pentru anul 2024 ale judecătorilor și procurorilor, iar aceștia nu le prezintă nici pe site-urile instanțelor și, respectiv, parchetelor unde activează.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mr Carp Onestul!
Cum dracu îi administrează nevasta firma, când ea e persoană cu dizabilități cu asistent personal ; până și aici având prioritate în fața cetățenilor de rând care se găsesc în aceeași situație; DASO Oradea refuzându-le multora încadrarea asistenților personali, motivând că nu au locuri cuprinse în organigramă. Ba mai mult au înțelegere și cu funcționarii de la DGASPC care insistă cu vehemență să nu cumva opteze pentru asistent personal că DASO nu face angajări. Deci pentru privilegiați se poate! Oare care este adevărul, cum administrează firma o persoană cu dizabilități cu asistent personal și cu atât mai mult nu-i este rușine să apeleze la acești bani, în detrimentul persoanelor care chiar au nevoie de acești bani, câtă vreme firma se scaldă în banii contribuabililor, oferindu- le dividende de sute de mii de lei. Domnilor ziariști, despre asta de ce nu scrieți și nu vă informați. Cereți situația de la DASO cu cei care si-au depus cereri pentru a avea asistent personal de ani de zile și veți vedea cum pentru ei nu au fost locuri dar pentru cei privilegiați cu milioane de lei în conturi s-au găsit. Poate că dacă veți scrie li se va face rușine, deși nu cred că dețin așa ceva la purtător. Acești indivizi ne conduc și mai au nesimțirea să ne țină prelegeri despre muncă și onestitate. Să le fie rușine!
Postat 04 Iulie 2024, 15:54 de iulia
Bun bun articolul. Trebuie urmărit ce fac.
Dar dacă e să fiu sincer, marea problemă nu sunt banii ce se fac cinstit sau averea, ci averea nejustificată și banii făcuți necinstit. O mare problemă în țara noastră săracă unde vedem atâtea mașini de mașini și averi fabuloase la oameni ce au lucrat doar la stat. Oameni care nu sunt condamnați niciodată, avere care nu e confiscată. De ce? Pe scurt puterile în țara noastră nu sunt separate, ci încrângate. Să luăm doar nesimțitul de Pásztor... Vă spun eu că trec zilnic pe lângă casa lui că nu a construit nici un garaj în ultimul an. Numai să-l fi făcut în spate și să nu fi fost nici un muncitor în față! Frumos că Pásztor nu are nici o mașină, în schimb are aceeași persoană ca șofer pe un Toyota land cruiser (număr BH__KZZ) pe care o avea și când era președinte de CJ. Îl duce la servici, la ABA. Mașina se poate vedea și parcată în față la ABA pe parcursul zilei când merge la lucru să dea cu subsemnatul. Fiind fan Toyota probabil, nu în urmă cu mult timp, a luat pe banii ABA o Toyota hillux nouă (număr bh__aba). Circulă mai des cu land cruiser decât cu hillux. Deși, vine acasă de multe ori cu acel hillux. Mașina e inclusiv echipată cu gură de intrare a aerului de sus, semn că e luată să treacă prin apă mare, deci aș putea spune, fără să greșesc, că nu e chiar modelul cel mai ieftin. Probabil merge la pescuit cu ea cel mai mult. În rest acea mașină se vede că nu a văzut off-road. Foarte curios nevoia unei astfel de "investiții". Mai vine și pleacă cu un vw Touareg pe acolo, dar mai rar. Mi se pare că în urmă cu câțiva ani, când a început să apară acel Touareg, avea numere de Ungaria. În ritmul ăsta prieteni, oricine se poate lăuda că nu are mașină, dar și-a mai făcut un garaj. Trebuia să mă fac jurnalist...
Postat 04 Iulie 2024, 08:55 de Vio_427
din ciclul: hotul de camioane și falsificatorul de bilete otl, absorbanții de fonduri europene
cine sunt paznicii paznicilor ? In numele orădenilor, sper că nu sunt tot niste absorbanți ... care știu ei cei mai bine pentru nivelul de trai al orădenilor ...
Postat 03 Iulie 2024, 16:51 de Nelu_Cornel_Pantis
No,
efectele umflației!
Postat 03 Iulie 2024, 14:55 de nealiniat
Ce să mai spui, în afară de a-ți face cruce.
Cu mici excepții, pe care îi știu de oameni avuți și financiar bine situați încă din vremea când s-a denonimat Leul, botezat atunci ca Ron, 80% dintre bugetarii ăștia nu aveau, în urmă cu 15-20 de ani, nici măcar mașină personală. Acum, fiind plătiți de contribuabilii care abia își trag sufletul de la o lună la alta, acești "nererminați" sunt la un nivel chiar peste mulți antrepenori locali onești și care au afaceri profitabile. Lăsând deoparte ideea că ar fi niște tâlhari bazați politic, e clar faptul că pierderea de vreme ca angajat public este ocupația cea mai bine renumerată din România cea eșuată moral, social, economic și politic.
Postat 03 Iulie 2024, 13:55 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6089 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON