URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 12 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vestea a fost dată de primarul Timișoarei. Media pe cap de locuitor a impozitului pe venitul global este, la nivel național, de 2.000 lei, iar Guvernul a decis că pentru tot ce depășește această limită va lua un impozit suplimentar de 15% pentru bugetul statului. Timișoara pierde la faza asta 13 milioane euro, Oradea 1,2 milioane.
Zic şi eu
Adrian Cris
În pline constrângeri bugetare, la care am ajuns după deficite adunate an de an și din cauza cărora plătim împrumuturi la dobânzi tot mai ridicate, ceea ce ne obligă să reducem orice cheltuială evitabilă, Bihorul are șansa să continue proiecte de investiții considerabile, nu doar cu fonduri de la UE, ci și din bugetul statutului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2022, 14:12

Le-a pierit pofta de delicatese: Patru tineri din Bihor s-au ales cu dosare penale după ce s-au filmat pescuind raci protejaţi

Le-a pierit pofta de delicatese: Patru tineri din Bihor s-au ales cu dosare penale după ce s-au filmat pescuind raci protejaţi foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii care au participat la "vânătoarea" de raci pe Valea Iadei, în satul de vacanţă de la Coada Lacului, postând apoi o înregistrare video pe TikTok şi mai multe fotografii pe Facebook cu capturile au fost găsiţi, vineri, de comisarii Gărzii de Mediu şi de poliţişti.

Este vorba despre un grup de patru prieteni din Cociuba Mare care, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, apar într-un filmuleţ postat, luni, chiar de unul dintre ei. În comentarii acesta explica faptul că a pescuit cu piept de pui şi își anunţa un prieten interesat să participe la o nouă partidă că se va întoarce în zonă şi în zilele următoare. 

Acelaşi tânăr s-a lăudat apoi şi pe Facebook, făcând publice fotografii din timpul unei partide de pescuit, dar şi în timp ce prăjea crustaceele pe grătar.

După apariţia articolului, tânărul a şters înregistrările şi fotografiile, însă degeaba.

"Vineri dimineaţă, o echipă de comisari de Mediu, însoţiţi de poliţiştii din Cociuba Mare, i-au găsit pe tineri. Sunt patru băieţi, între care şi un minor de 16 ani, care au fost conduşi la declaraţii. Au recunoscut că au prins peste 100 de raci pe Valea Iadei, în mai puţin de două ore. Au pretins că nu au ştiut că e vorba de crustacee protejate, deşi există panouri de informare că zona este Sit Natura 2000, o arie specială de conservare, pe care se menţionează explicit care sunt speciile protejate din areal, şi anume racul de ponoare şi liliacul carpatin", a explicat, vineri, pentru BIHOREANUL, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Cei patru tineri s-au ales acum cu dosare penale, căci capturarea racilor de ponoare constituie infracţiune, pedepsită cu închisoare între 3 luni şi 1 an sau cu amendă penală, mai spune sursa citată, arătând că amatorii de crustacee pot să pescuiască doar în cursurile inferioare ale Crişului Repede şi Crişul Negru, unde nu există habitate ale speciilor protejate, ci doar ale racilor de râu.

"Şi acolo, însă, pescuitul racilor este interzis în perioada de reproducere a acestora. În acest an, perioada de prohibiţie a fost 9 aprilie - 7 iunie inclusiv", a mai precizat Şerbănescu. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Raci craci draci
Cu un avocat bun scapa f usor.nu toți racii sunt protejati.in plus panourile mai mult lipsesc.
Postat 20 August 2022, 15:53 de Jancsy
raci
Nici raci nu se mai pot pescui.......
Postat 19 August 2022, 14:27 de cosmin5z
Mentalitate de țăran
In alt sat, țăranii au prins un Bursuc si au făcut untură din el pe motiv ca e afrodiziac.
Postat 19 August 2022, 14:21 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8244 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON