Drujbaşii se pregătesc să intre într-una dintre puţinele zone de luncă din Oradea rămase neatinse. La comanda Primăriei, mai mulţi copaci de pe malul drept al Crişului Repede, în aval de podul Dacia, vor ajunge lemn de foc, pentru o alee pietonală. Sacrificiu pe care ecologiştii orădeni îl consideră mult prea mare, dar primarul Florin Birta nu...
Plămânul oraşului
Între podurile Dacia şi Sf. Ladislau, malul drept al Crişului îmbie la relaxare şi contemplare. Lângă cursul apei aproape că nu se mai aude gălăgia oraşului, ci doar "muzica" naturii, spectacol în care râul joacă rolul principal. "Este o zonă sacră pentru orădeni. Sunt puţine oraşele, la nivel naţional, care să mai aibă tronsoane de râu intacte, literalmente", spune Andrei Togor (foto), liderul asociaţiei Aqua Crisius.
În timp ce pe malul stâng Primăria şi Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri au amenajat anii trecuţi o promenadă, malul drept l-au lăsat neatins. De altfel, a fost şi promisiunea autorităţilor locale în 2007, atunci când s-a dorit "regularizarea" malurilor, dar mai mulţi orădeni au protestat, punându-se în faţa buldozerelor şi cerând ferm ca râul Crişul Repede să rămână verde. "Este plămânul oraşului, aici sunt arbori seculari, foarte valoroşi din punct de vedere ecologic", mai spune Togor.
Planuri secrete
Anii au trecut, promisiunile s-au uitat, iar Primăria se pregăteşte să taie copaci din lunca Crişului. "S-a cerut aviz de tăiere pentru şapte arbori (trei sălcii, doi aceri, un prun şi un plop), cu scopul realizării lucrărilor de decolmatare şi amenajării unei piste pietonale", confirmă Dorina Radoveţ, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Cum municipalitatea a invocat utilitatea publică, anume dorinţa de a face o traversare pietonală pe sub pod, respectiv un acces pentru utilaje de decolmatare, APM a aprobat tăierile, chiar dacă arborii sunt sănătoşi.
Cât de curând, copacii vor fi puşi la pământ, fapt ce a stârnit deja nemulţumirea ecologiştilor orădeni. Mai cu seamă că intenţia Primăriei a fost ţinută la secret, planurile fiind deconspirate abia după ce arborii au fost marcaţi!
Nu tăiaţi!
Într-o scrisoare publică, şapte ONG-uri (Centrul Regional de Supraveghere Ecologică, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Aqua Crisius, Ecotop, Oradea Civică, Life Tineret şi Learning Communities) au cerut Primăriei şi ABA Crişuri să lase lunca verde.
"Avem astăzi porţiuni din Crişul Repede antropizate complet, dar şi mici porţiuni în care starea cursului de apă este cvasi-naturală. Planificarea unei piste de biciclete sau a unei alei de promenadă pe malul drept, între podul Dacia şi podul Ferdinand, într-o zonă bine conservată din punct de vedere natural, deşi este prezentată ca fiind infrastructură necesară şi care promovează transportul durabil, ar antropiza şi acest ultim petec de natură din centrul oraşului", se arată în scrisoare.
Ecologiştii cer autorităţilor nu doar să renunţe la idee, ci şi să pună pe hârtie o strategie pentru malurile Crişului. "Trebuie dezvoltat un concept de management al acestui curs de apă, adaptat la nevoile secolului XXI, care să răspundă celor mai importante nevoi ale comunităţii orădene, şi care să fie elaborat într-o manieră transparentă şi participativă, implicând societatea civilă şi cetăţenii interesaţi", transmit ecologiştii.
Birta nu cedează
Scrisoarea nu l-a impresionat însă pe primarul Florin Birta, care confirmă că arborii vor fi tăiaţi. "Este nevoie de un acces pietonal pentru mame cu cărucioare şi persoane cu dizabilităţi, dat fiind că în pasajul subteran de pe Magheru nu au acces. Niciun sacrificiu nu cred că este prea mare, în acest context".
La fel, primarul susţine că decolmatarea râului în zonă este necesară, iar utilajele care vor scoate aluviunile din râu au nevoie de o cale de acces. "Este singura intervenţie în zonă, în rest nu ne atingem de nimic", mai spune Birta. Un trotuar similar va amenaja Primăria şi sub podul Sf. Ladislau, tot pe malul drept, dar fără să taie copaci, zice edilul. Greu de crezut, însă, căci şi acolo sunt asemenea "obstacole" în calea dezvoltării...
Ecologiştii sunt convinşi că municipalitatea poate evita tăierea arborilor, fără probleme. "Nu văd sensul decolmatării, iar un traseu pietonal se poate amenaja chiar şi sinuos, printre arbori", spune Paul Iacobaş (foto), şeful CAPDD. "Ce rol şi ce rost are decolmatarea? Acele sedimente acumulate nu încurcă", zice şi Togor, pledând pentru un dialog între autorităţi şi societatea civilă. "Este nevoie de acces pietonal sub pod, dar trebuie să existe un dialog comun şi să se identifice soluţia optimă pentru natură, pentru biodiversitate, pentru sănătatea orădenilor", mai spune el.
Iubitorii de natură speră că autorităţile locale vor înţelege, totuşi, că râul Crişul Repede, cea mai importantă bogăţie naturală a Oradiei, nu merită "închis" între betoane...
Vocea străzii
Ar trebui Primăria să amenajeze lunca Crişului Repede din oraş sau, din contră, să o lase aşa cum este?
Trebuie doar să cureţe pomii existenţi de uscături, fără toaletare, să planteze puieţi, să sprijine copacii bătrâni. În rest, să păstreze tot.
Barabas Emese
Malul Crişului este frumos în special prin zona verde naturală, nu are nevoie de amenajări. În plus, este habitatul multor păsări.
Alexandra Pasca
Unde s-a băgat Primăria pe mal, a făcut pagubă. Amenajat ar trebui să însemne curăţenie, plantări şi iluminat, nu beton, defrişări.
Kovacs Levente
Îmi place mult zona lăsată mai sălbatică, cu pământ şi fără balustrade. Aş include bănci şi nişte coşuri de gunoi golite permanent.
Bea Lorincz
Zona sălbatică a luncii Crişului e un mic rai, aşa trebuie să rămână. Să nu uităm, e o promisiune veche că nu se intervine acolo.
Sebi
Trebuie reamenajată, dar cu păstrarea caracterului zonei. Corpuri de iluminat care să se încadreze în peisaj, alei pietruite şi spaţii de relaxare.
Raoul Băruţa
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.