URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2023, 15:55

Lansare „Familia” #11-12

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Redacția Revistei de cultură „Familia” invită orădenii la o nouă lansare de număr, care va avea loc vineri, 22 decembrie, începând cu ora 17, la Librăria Humanitas (str. Republicii nr. 11).

Gândit în jurul unui macro-grupaj poetic reunind optsprezece autori din generații diferite, acest număr dublu 11-12 conține o multitudine de articole de actualitate. Printre ele se numără cronica intitulată Restitutio in integrum a lui Dan-Liviu Boeriu la cartea-album a Cristinei Cioabă despre Monica Lovinescu (apropo centenar!), mini-retrospectiva poeziei anului curent (Mihók Tamás), amendamentele eseistului Alexandru Seres privind lucrarea lui Eugen Simion despre Cioran, de asemenea omagiul In memoriam adus de Adrian Gagiu lui Benjamin-Gunnar Cohrs (1965-2023), „unul dintre cei mai importanți muzicologi germani contemporani”. Cel mai probabil nu vor trece neobservate de către comunitatea de cititori nici texte din noul număr precum recenzia semnată de Andreea Pop la Kaddish – cel mai recent volum al poetului Radu Vancu, cronica literară a Amaliei Cotoi la Stela – noul roman al Simonei Goșu, proza emoționantă a lui George Moise intitulată La Chirpici, traducerile lui Dan Sociu din Wallace Stevens – important poet modernist american, ori tălmăcirile lui Andrei Dósa din Zalán Nagy – unul dintre cei mai promițători tineri poeți maghiari din Transilvania.

Dacă anul trecut grupajul „Box Office. Poezia” a adus laolaltă șaisprezece voci poetice eterogene, anul acesta numărul lor a sporit cu doi. Protagoniștii sunt: Vlad Alui Gheorghe, Constantin Buduleci, Toni Chira, Horia Corcheș, Diana Cornea, Ana Donțu, Gabriela Feceoru, Cătălina Matei, Ștefania Mihalache, Bogdan-Alexandru Petcu, Alexandru Potcoavă, Dan Sociu, Andrada Strugaru, Livia Ștefan, Răzvan Țupa, Gabriela Vieru, Anca Zaharia și Andrei Zbîrnea. Ultimul dintre ei semnează și o cronică muzicală despre trupa budapestană Deposed Kings. O altă piesă de rezistență din rubrica artelor o reprezintă Cinemascop-ul Irinei-Roxana Georgescu despre „Anatomia unei căderi” (regia: Justine Triet, 2023), peliculă ce scoate la iveală „scurtcircuitele unui cuplu izolat de lume, care trece printr-o traumă severă odată cu accidentul în care băiatul lor rămâne orb”. Numărul 11-12 este ilustrat cu imagini ale artistei fotograf orădene Laura Flora.

Evenimentul va fi completat de lecturi asigurate de actrița Oana Serena Secară și poetul Mihók Tamás (redactor „Familia”, îngrijitorul dosarului „Box Office. Poezia”).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON