URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2012, 15:47

La un an de la închidere: Spitalul Ştei funcţionează ca centru de permanenţă, iar cel din Bratca sub forma unui cămin de bătrâni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele două unităţi spitaliceşti din Bihor desfiinţate cu un an în urmă de către Ministerul Sănătăţii funcţionează în prezent sub forma unui centru de permanenţă - cazul fostului Spital Orăşenesc din Ştei, respectiv a unui cămin de îngrijire pentru persoane vârstnice - cazul fostului Centru de îngrijiri din comuna Bratca. Primarul din Ştei, însă, a dat în judecată Ministerul Sănătăţii, pentru a anula ordinul de închidere dat de Cseke Attila. 

"Pe baza unor Hotărâri ale Consiliului Local şi cu avize de la Ministerul Sănătăţii, noi am transformat spitalul în centru de permanenţă deservit de medici de familie din zonă", a declarat luni pentru BIHOREANUL primarul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu.

Lucaciu a precizat, însă, că autorităţile locale sunt în proces cu Ministerul Sănătăţii, pentru anularea ordinului prin care cu un an în urmă fostul ministru Cseke Attila a dispus închiderea, la nivelul întregii ţări, a unui număr de 67 de spitale. "Ne judecăm la Curtea de Apel Oradea şi sperăm să câştigăm acest proces, pentru că oraşul a avut de pierdut prin închiderea spitalului", a spus primarul Ioan Lucaciu.

Pe de altă parte, acesta a adăugat că "în urmă cu două săptămâni am vorbit cu actualul ministru al Sănătăţii, Ritli Ladislau, care mi-a promis că va încerca să emită un act normativ prin care să se poată relua funcţionarea spitalului din Ştei într-un fel de regim de semi-privatizare".

Primarul a amintit că Spitalul Orăşenesc din Ştei avea compartimente de primire a urgenţelor, ginecologie, chirurgie, interne, neurologie, oftalmologie, ORL, imagistică şi laborator, deservind o populaţie de circa 30.000 de persoane într-o zonă cu relief muntos, greu accesibilă atât pe timp de iarnă, cât şi vara.

Cel mai apropiat spital de oraşul Ştei este Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş, municipiu aflat la 15 kilometri distanţă.

A doua unitate spitalicească din Bihor desfiinţată anul trecut, Centrul de îngrijiri din comuna Bratca, unde funcţiona o secţie de interne şi una de boli psihiatrice, a fost transformată în cămin pentru îngrijirea bătrânilor şi în centru de permanenţă medicală. "Căminul de bătrâni are 48 de locuri, iar centrul de permanenţă medicală este deservit de medici de familie", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul comunei Bratca, Ionel Micula.

Cel mai apropiat spital din zonă este Spitalul Orăşenesc din Aleşd, situat la circa 17 kilometri distanţă de comuna Bratca.

Ambele unităţi medicale cu paturi desfiinţate în Bihor au fost închise în baza unui Ordin al fostului ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, intrat în vigoare din 1 aprilie 2011, fundamentat pe memorandumul încheiat în 2009 între Guvern şi FMI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON