URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2012, 07:28

La mâna turnătorilor: O judecătoare dovedită că a colaborat cu Securitatea rămâne în funcţie la Curtea de Apel Oradea

La mâna turnătorilor: O judecătoare dovedită că a colaborat cu Securitatea rămâne în funcţie la Curtea de Apel Oradea SPERJURĂ. În timp ce îi judecă pe alţii, Maria Galeş a declarat în fals că n-a făcut poliţie politică, sperând că ruşinosu-i trecut nu va fi aflat niciodată. Pe ea, însă, cine o judecă?
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă amintiţi de judecătoarea Maria Galeş, de la Curtea de Apel Oradea, cea dovedită de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii că a colaborat cu fosta poliţie politică? Ei bine, recent a primit o sentinţă definitivă şi irevocabilă care atestă că aşa este.

Culmea, după ce timp de 9 ani şi-a încondeiat cunoscuţii cu turnătorii grave, care s-au lăsat cu urmări, Consiliul Superior al Magistraturii susţine că nu are cum s-o sancţioneze! Chit că femeia a semnat pe propria răspundere că n-a colaborat.

"Bârfe" grele

Originară din Vatra Dornei şi nevastă de procuror militar, judecătoarea Maria Galeş, acum în vârstă de 56 de ani, a ajuns la Oradea în 1987. Fostă juristă la întreprinderea Drum Nou, a intrat în magistratură în 1997, iar din 2005 e judecătoare la Curtea de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă locală. În atenţia publică a ajuns anul trecut, după ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a descoperit că a colaborat cu fosta Securitate, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis o sentinţă care atesta acest lucru.

BIHOREANUL i-a prezentat atunci pe larg povestea. Potrivit CNSAS, Galeş, născută Popanton, a fost recrutată în 1978, la Satu Mare "pentru încadrarea informativă a cadrelor militare din cadrul unităţii MApN în care activa soţul său, precum şi a membrilor familiilor acestora". Pe 21 martie 1978 a semnat un angajament prin care se obliga să depună "eforturi pentru căutarea de informaţii ce interesează securitatea statului".

"Bârfe locale"

Documentele din dosar dezvăluie însă că femeia a povestit mult pe lângă, edificatoare fiind, între altele, turnătoriile despre un profesor cu iniţialele K.K. În 16 noiembrie 1979, tânăra de atunci povestea amănunţit cum bărbatul "se lăuda că face acasă chefuri grozave, că se distrează cu tot felul de prieteni şi fete, că dansează dezbrăcaţi, că se culcă de multe ori cu femei din acestea de la seratele lui, pe care nici nu ştie cum le cheamă". Mai grav, Galeş relata cum se lăuda omul că va fugi în străinătate, criticile pe care acesta le aducea regimului comunist, cât şi vizitele la "prieteni neconformişti" sau "multe manifestări de şovinism".

Pe baza dezvăluirilor CNSAS, Curtea de Apel Bucureşti a concluzionat anul trecut că informaţiile furnizate de Galeş au afectat vieţile celor "turnaţi", îngrădindu-le atât dreptul la viaţa privată, cât şi la libera exprimare. Cu toate că în apărarea sa judecătoarea a încercat să bagatelizeze conţinutul notelor informative, susţinând că datele furnizate de ea nu puteau fi luate în seamă de Securitate, fiind simple "bârfe locale", magistraţii i-au demontat argumentele. "Informaţiile furnizate de pârâtă se refereau la activităţi sau atitudini potrivnice regimului comunist, nu erau simple "bârfe locale". Menţinerea pârâtei ca informator o lungă perioadă de timp, între 1978-1987, contrazice susţinerea acesteia că a furnizat doar informaţii nerelevante", subliniază sentinţa.

Tăcere

Sperând că va găsi mai multă înţelegere la colegii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Maria Galeş a atacat decizia, dar fără succes. Pe 26 iunie 2012, instanţa supremă i-a respins recursul "ca nefondat" şi, cu toate că decizia nu a fost încă motivată, cert e că rămâne irevocabilă.

BIHOREANUL a încercat să o contacteze din nou pe judecătoarea care nici anul trecut nu a vrut să se explice, promiţând însă că va accepta o discuţie la momentul unei soluţii definitive. Dar, fără succes. Cum la instanţă nu a fost de găsit, dată fiind vacanţa judecătorească, reporterul a încercat în repetate rânduri să o caute prin fiica ei, contabilă la Tribunal, dar aceasta nici nu a vrut să audă.

Lustrată sau nu?

Deşi turnătoriile i-au fost grave, soluţia n-o va afecta prea mult în carieră. Căci, deşi legea lustraţiei a fost gândită tocmai pentru a elimina din funcţii colaboratorii fostei poliţii politice, în cazul magistraţilor ea este inoperantă. Practic, singura sancţiune aplicabilă turnătorilor ajunşi judecători sau procurori e că nu mai pot fi numiţi în funcţii de conducere. În lipsa unei legislaţii clare, Consiliul Superior al Magistraturii susţine că nu are cum să sancţioneze un magistrat turnător, şi nici conducerea Curţii de Apel Oradea nu are ce să-i facă.

Totuşi, pentru că judecătorii sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere, sub incidenţa legii penale, că nu au colaborat în niciun fel cu fosta poliţie politică, iar a ei s-a dovedit o minciună, Galeş s-ar putea alege cu dosar penal pentru fals în declaraţii. Abia atunci ar putea fi dată afară, pentru că un magistrat condamnat pentru o infacţiune nu mai poate rămâne în sistem. Demersul e însă complicat, şi nicăieri în ţară niciun magistrat aflat în această situaţie nu a fost pedepsit. Poate doar dacă se va lipi ruşinea de judecătoarea noastră, să îşi dea - aşa cum ar fi drept - demisia de onoare. Dacă are...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cine-a tras in noi dupa 22? sau Salem in versiunea romaneasca
Dupa 23 DE ANI de la revolutie e de-a dreptul jenant de hilar sa mai vad dezbatandu-se asemenea subiecte, dar... in ziua de azi se pare ca nu trebuie sa ne mai mire nimic. Ma gandesc cu amaraciune ca ne meritam soarta si batjocura strainilor, daca dupa atatia ani stam infipti cu dintii in trecut si lasam prezentul sa ne gaseasca turnandu-ne cenusa in cap tot din cauza trecutului. Nu vom putea sa evoluam vreodata daca ne uitam doar in trecut, cu spatele la viitor, iar prezentul trece pe langa noi ca acceleratul. Daca pana si domnisoara care a scris articolul dar n-a trait in acea vreme e macinata de asemenea probleme inseamna ca suntem o natiune pierduta. N-am cuvinte... Iar ca ultim aspect, un exercitiu de gandire, atat pentru domnisoara nostalgica, precum si pentru restul invrajbitilor: domnilor si doamnelor, dupa 23 DE ANI fiti siguri ca dosarele adevaratilor informatori sunt mai albe ca zapada nepoluata, iar dosarele proaspat aparute din neant sunt doar praf in ochi pentru cei avizi de stiri \"fierbinti\". Articolul de fata pare a fi un scenariu autohton al unui film despre vanatoarea vrajitoarelor din Salem. Patetic si dezamagitor.
Postat 08 Septembrie 2012, 03:34 de AH
curva politica
Vrem pedepsirea curvelor politice
Postat 07 Septembrie 2012, 22:01 de doggy_c
Si cu Felix cum fu, Raluco ?! Sau cu Ghise ?!
Sau despre astia n-ai auzit ?! Sau ti-e frica sa nu te zboare bihoreii ?!
Postat 07 Septembrie 2012, 09:42 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON