A fost îmbulzeală, miercuri, în primele ore ale zilei, la Arena Antonio Alexe. Mai mulţi bihoreni care îşi caută un loc de muncă au mers la târgul organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, unde peste 50 de firme din judeţ au prezentat o ofertă de 1.500 de locuri de muncă.
Primul târg post-pandemie
Târgul a început la ora 9, când zeci de persoane au stat la coadă în faţa cortului amenajat lângă Sala Sporturilor, unde s-au înregistrat pe liste care apoi intră în baza de date a AJOFM.
"Este primul eveniment după 2019, primul post-pandemie, unde există contact fizic între angajatori şi participanţi, desigur în deplină siguranţă. Avem peste 50 de angajatori astăzi, peste 1.500 de locuri de muncă şi cred că atât numărul expozanţilor, cât şi cel al locurilor de muncă ar fi putut fi mult mai mare dacă ne-ar fi permis condiţiile pandemice. Promitem să repetăm evenimentul în curând, dacă va avea succes", a spus Bekesi Csaba, şeful AJOFM Bihor.
Acesta a mai precizat că la târg sunt prezente firme medii şi mari care caută muncitori calificaţi şi necalificaţi. Printre acestea s-au numărat Plexus, Connectronics, Faist, Vernicolor, H. Essers, Vernicolor, Metro, Arabesque, Nidec sau Greencorp.
Zeci de candidaţi
Printre cele mai căutate firme a fost Valtryp, furnizoare de volane îmbrăcate în piele şi în lemn pentru producători auto de prestigiu internaţional, al cărei stand a fost vizitat, până la ora 11, de circa 50 de persoane.
"Compania se prezintă la târg cu 65 de locuri de muncă, dintre care majoritatea sunt direct în producţie. Pentru cei angajaţi în producţie, care nu au specializare, avem posibilitatea de a-i califica la locul de muncă. De asemenea, avem nevoie de un economist la serviciul contabilitate şi de încă un inginer pentru coordonarea producţiei. Sperăm să angajăm cât mai mulţi", a detaliat directorul companiei, prezent la târg, Valeriu Trip.
Mulţi candidaţi au fost şi la standul cunoscutei firme producătoare de electrocasnice De’Longhi (cu sediu la Mădăras) care caută 117 muncitori, cei mai mulţi pentru postul de montator electro-mecanic. "Căutăm îndeosebi persoane care să se ocupe de asamblarea produselor electrocasnice. Până acum la standul nostru au fost circa 30 de doritori, iar mulţi dintre şi-au lăsat şi CV-urile", a spus un reprezentant al companiei.
Pe lângă angajatori, au mai fost prezente şi firme care oferă cursuri de formare în construcţii sau în frumuseţe, printre ele fiind şi Profesional Academy, ale cărei reprezentante au făcut și o demonstraţie, coafând o femeie.
Români şi străini
Majoritatea participanţilor care au păşit în primele ore la târg au fost fie proaspăt absolvenţi de facultate care îşi caută un loc de muncă, fie persoane care au fost disponibilizate în timpul pandemiei de Covid-19.
"Nu ştiu încă exact ce vreau, ceva legat de organizare de evenimente. Am terminat la un profil de chimie-biologie şi îmi caut un loc de muncă de circa o jumătate de an. Aş vrea să lucrez într-un mediu cât mai prietenos, cu salariu de cel puţin 1.600 de lei", a spus Andreea Maţ (foto), o tânără din Oradea în vârstă de 21 de ani.
Un alt orădean a venit la târg pentru că în urmă cu trei zile şi-a pierdut locul de muncă.
"A fost greu în timpul pandemiei, am lucrat în domeniul juridic la un grup de firme, iar de o săptămână s-au făcut disponibilizări. Şi eu m-am numărat printre cei daţi afară. Sper să găsesc ceva în domeniul în care am lucrat", a povestit bărbatul.
Locuri de muncă şi-au căutat şi câţiva tineri străini care sunt beneficiari ai Centrului Regional de Integrare al Asociaţiei Filantropia din Oradea dedicat cetăţenilor non-europeni şi refugiaţilor.
"Pentru că sunt inginer mecanic, caut ceva în domeniul acesta. Vreau să lucrez pentru a fi mai activ şi pentru a îmbunătăţi nivelul la care vorbesc limba română. Pentru mine nu contează salariul, vreau doar să cunsoc oameni şi să muncesc", a spus Mustafa, un tânăr din Sudan.
Peste 300 de persoane, selectate pentru interviuri
Potrivit directorului AJOFM, Bekesi Csaba, până la ora 14, aproape 1.000 de bihoreni au vizitat târgul locurilor de muncă de la Arena Antonio Alexe. La cele circa 50 de standuri s-au desfăşurat 2.300 de interviuri iniţiale în urma cărora 378 de persoane au fost selectate pentru a susţine, ulterior, interviuri finale de angajare.
Participarea expozanţilor şi participanţilor la târg (care se încheie la ora 17) a fost gratuită, fiind impuse purtarea măştii de protecţie şi respectarea distanţării.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.