URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2023, 16:42

La așa dascăli, așa elevi...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.

Totuși, 42% dintre copii de 15 ani să nu poată înțelege un text este de-a dreptul îngrijorător. Mi-e teamă că dacă acest test s-ar da și profesorilor, am constata că nici acolo nu stăm mai bine. Sau credeți că cei care iau media 1,3 la examenul de titularizare or fi niște intelectuali de elită?

Iar dacă hai să zicem că la citire nu ne pricepem, pentru că româna e o limbă grea, mai ales dacă ai deprins-o de pe TikTok sau din textele manelelor, nici la aritmetică nu suntem mai breji. Adică acolo unde ne lăudăm cu olimpicii noștri, bieții de ei, copii dotați, dar care nu vor aduce nicio primăvară în jalnicul nostru sistem educațional.

Profitând de conjunctura ce putea duce la anularea examenelor de Bacalaureat, profesorii au făcut o grevă prin care au obținut creșteri salariale de 40%. Acum guvernanții le dau doar 20%, gândindu-se probabil că și dascălii, la fel ca elevii pe care-i școlesc, sunt la fel de clei la socotire.

După măririle date anul acesta, s-au deșteptat cumva elevii? Dascălii sunt mai bine pregătiți? Au dispărut meditațiile? Păi ferească Dumnezeu să dispară meditațiile, pentru că atunci am fi nu pe penultimul loc din UE, ci pe ultimul din Europa. Meditațiile sunt făcute cu efortul părinților, care practic plătesc de două ori același serviciu - o dată, din impozitele lor, susțin școala și, apoi, mai dau bani profesorilor să-i învețe pe copii ceea ce trebuiau să deprindă la școală.

Marea problemă a României nu este că avem profesori puțini sau medici puțini, ci că avem profesori slabi și medici nepricepuți. Nu banii lipsesc neapărat, ci risipa uriașă de resurse. Printr-o reorganizare administrativă a țării s-ar rezolva de la sine o grămadă de probleme din Educație. Decât să plătim un suplinitor ca să școlească concomitent trei elevi din clasa a doua și doi din clasa a patra, mai bine îi aducem la școli mai mari, unde sunt dascăli adevărați.

Constat că există deja cadre didactice care consideră că testul PISA este nerelevant pentru România. Au dreptate, singurul test relevant este greva dascălilor pentru mărirea salariilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
::::))))))
No, o venit PSD amu si o promis ca le dă prin gura la profesori, din 40% o sa primească 10% profesorii, restul prin guriță :::::))))
Postat 12 Decembrie 2023, 01:23 de Sandu2100
@piranda
Esti chiar tu unul din ei, distrusule sovin. Arati cine esti esti a n+1 oara. Esti cuprins de disperare ca ai imbatrinit (mult ai avut putin ti-a mai ramas), si nu ai putut sa opresti mersul inainte al romanilor si al Romaniei. Acum imprastii cu cacat pe aici. Esti un sovin prost (pleonasm, haha), frustrat, ratat.
Postat 11 Decembrie 2023, 21:33 de Timi
@Timi sarac amarit
Bla -bla alaturi de subiectul! Subiectul nu este Despre unguri, istorie..... Subiectul este nivelul slab a scolii romanesti. Si dumneavoastra cu sarabia dumneavoastra o bovediti.
Postat 11 Decembrie 2023, 20:20 de Piranda
@oradeanul23
Sinteti multumit de ce a ajuns scoala romana? Inainte scoala romineasca a dat oamenii Care s-au afirmat in multe tari in lume. Va face bine sa va comparati cu ce este mai rau, asa sinteti si dumneavoastra cineva, asa chiorul intre orbi este imparat.
Postat 11 Decembrie 2023, 13:34 de Piranda
Tipic românesc
Nenea ziaristu' înainte de scrie acest articol ai avut ocazia să ieși din țară și să trăiești printre muritorii de rând din oricare altă țară?!?! Sau scrii doar la comandă? În 2005, în Spania, copii de 10-11 ani îl întrebau pe fratele meu dacă în România avem lună pe cer. În 2009 , în Anglia, adolescenți de 12-13 ani mă întrebau dacă România e în Europa sau în Asia. Deci nea' Mircea stai liniștit că nici alții nu stau mai grozav.
Postat 11 Decembrie 2023, 12:21 de Oradeanul23
@Riivera
Stii ce zic distrusii despre care scrii "pretenarii", cand elevii romani castiga olimpiadele internationale ? Dupa auzul stirii, trei zile si trei nopti baga pe distonocalm in ei. Pe urma scriu ca olimpiadele internationale sunt concursuri inutile! Cu astfel de distrusi ai de-a face :))
Postat 11 Decembrie 2023, 10:29 de Timi
Clarificare
Durerea ratatilor frustrati ("prietenii" romanilor) e ca arpox 70% dintre elevii romani au competente de nivel mediu si peste mediu.
Postat 11 Decembrie 2023, 09:32 de Riviera
Minciuni caracteristice de ratati frustrati
In primul rand ca nu e vorba de toata Europa. E vorba de Uniunea Europeana, unde conform acestui clasament facut de nu stiu cine, de nu stiu de unde bulgarii sunt sub noi. Asta e un prilej pt toti ratatii "prieteni" ai romanilor sa-si imprastie mizeria urii la adresa a tot ceea ce roman si romanesc. Are dreptate politicianul Hatos cand spune ca scorul mai mic este datorat elevilor din medii mai defavorizate din punc de vedere social. Acum, ce sa zica si ratatii de fata ? Hop cu mizeria caracteristica a urii ce dospeste in ei. In fine, nu mor caii cand vor cainii ratati. In alta ordine de idei 70 din elevii romani au competente de nivel mediu si peste mediu. Eu nu bag mana-n foc pt corectitudinea unor astfel de teste. Fiecare tara raporteaza ce vrea. Cine ii verifica? Asa cum mai scria cineva, competitia intre tari se face fata-n fata cu aceleasi subiecte, aceeasi supraveghere si aceeasi corectare, cum sunt concursurile scolare internationale. In cazul de fata, fiecare tara, raporteaza ce vrea. O buna ocazie pt multe tari avide de imagine sa-si faca propaganda. Rezultatul asta e egal cu o frectie cu ceai la un picior de lemn. Egal cu zero.
Postat 11 Decembrie 2023, 09:28 de Riviera
@simonette
20 % din elevi sant foarte buni , 40 % sant OK si 40 % sant viitorii ratati (loseri ) ai societatii . Articolul se concentreaza pe acesti 40 % loseri . In general acesti 20 % trag in sus societatea si cei 40 % =ratatii trag in jos societatea.Din acei 20 % foarte buni = avem inginerii foarte buni de care vorbesti .Dar nu numai ingineri , avem si doctori foarte buni , profesori foarte buni si multi altii ...
Postat 10 Decembrie 2023, 18:41 de richard
Inginerii
Cum se explica faptul ca inginerii romani sunt buni si foarte buni? Sunt ei mai silitori?
Postat 10 Decembrie 2023, 18:05 de Simonette
Ce te miri!?
Ce te miri de elevi și profesori, când întreaga noastra societate este varză, chiar jurnalismul românesc este așa. Bunăoară, din articol s-ar putea trage concluzia că halul în care a ajuns învățământul ar fi din cauza programului România educată, ba încercarea președintelui este numită jenantă. Jenantă pentru faptul că un singur neamț între atâta spor de români și-a putut imagina ca România chiar poate fi edunată!?
Postat 10 Decembrie 2023, 17:10 de marginan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON