Noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, pare că vrea cu adevărat să cureţe învăţământul românesc de impostori, şi nu doar de plagiatorii-vedetă, precum fostul premier Victor Ponta ori fostul vicepremier Gabriel Oprea, ci şi de cei celebri în plan local.
Dumitru a decis revocarea titlului de conferenţiar deţinut de Daniela Ionescu, fosta decăniţă a Facultăţii de Textile din Oradea, care, deşi a fost condamnată penal pentru plagiat în 2003, n-a fost niciodată sancţionată pe linie universitară, ba chiar în 2005 a promovat ca şi conferenţiar universitar.
Probleme vechi
Ordinul ministrului, cu numărul 4751/2016, a fost semnat pe 19 iulie, dar nu a fost încă transmis Universităţii din Oradea, urmând să fie comunicat. Asta înseamnă că, din acel moment, Daniela Ionescu va avea gradul de şef de lucrări.
Ministrul Mircea Dumitru a luat această decizie în baza unei hotărâri din 2012 a Consiliului Naţional de Etică, care a constatat că în 2005 Daniela Ionescu a folosit în dosarul de promovare inclusiv cartea plagiată. CNE a constatat atunci că universitara nu a fost niciodată sancţionată pe linie profesională, iar pe 6 februarie 2012 a emis o hotărâre prin care a impus retragerea gradului didactic de conferenţiar, măsură ce trebuia aplicată de Ministerul Educaţiei, respectiv desfacerea contractului de muncă, sarcină trasată Universităţii orădene. Decizia CNE a fost atacată în instanţă de Daniela Ionescu, dar fără succes.
Ce va urma?
Totuşi, până acum, nici una dintre aceste măsuri nu a fost aplicată. În timp ce Ministerul Educaţiei pur şi simplu nu a reacţionat, Universitatea a păstrat-o ca dascăl sub pretextul unor vicii procedurale, invocând faptul că hotărârea CNE a fost comunicată Universităţii cu întârziere şi fără viza juridică a Ministerului Educaţiei, obligatorii conform legii.
Rămâne de văzut acum, dată fiind decizia fermă a lui Dumitru, dacă Universitatea va rămâne pasivă şi o va păstra în continuare pe fosta decăniţă la catedră.
Pe de altă parte, ordinul Ministrului Educaţiei nu stabileşte nicio măsură pecuniară faţă de Daniela Ionescu, dat fiind că aceasta a încasat nemeritat, din 2005 încoace, şi salariile aferente gradului didactic de conferenţiar. O astfel de decizie revine Universităţii din Oradea, care trebuie să decidă dacă îi cer fostei decane şi banii înapoi sau nu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.