URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2024, 13:21

L-au prins pe Jon! Ministrul Justiției a anunțat că un tâlhar din Bihor a fost capturat în Spania. A furat de la alt hoț 25.000 de euro

L-au prins pe Jon! Ministrul Justiției a anunțat că un tâlhar din Bihor a fost capturat în Spania. A furat de la alt hoț 25.000 de euro (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei doi tâlhari din Bihor urmăriţi internaţional pentru că au jefuit un hoţ de peste 25.000 euro, bani pe care acesta din urmă, la rândul său, îi furase din casa unui avocat, a fost prins în Spania şi a fost adus în ţară. Răzvan Murari, alias "Jon", fusese condamnat la 8 ani şi 2 luni de detenţie. Complicele lui, Călin Oancea, care a primit o pedeapsă de 5 ani de detenţie, este încă fugar.

Anunţul a fost făcut vineri, chiar de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Un hoţ din Bihor care a prădat casa unui avocat a fost jefuit de doi tâlhari. Aşa suna titlul ştirilor care anunţau un caz ilar din anul 2015. Unul dintre autorii acelui jaf, Răzvan Lucian Murari, condamnat ulterior definitiv pentru complicitate la tâlhărie calificată, a fugit în Spania. S-a înşelat însă când a crezut că va scăpa de executarea pedepsei de opt ani şi două luni de închisoare. Astăzi, el a fost adus în ţară", a scris Gorghiu. 

Răpit din faţa barului

Răzvan Lucian Murari, alias "Jon" şi complicele său, Călin Oancea, zis "Chinezu", au fost daţi în urmărire în ianuarie 2023, după ce, pe 28 decembrie 2022, au fost condamnaţi definitiv la detenţie de Curtea de Apel Oradea, pentru tâlhărie calificată. 

Cei doi tâlhari sunt ambii din oraşul Ştei, membri ai unei bande care a terorizat locuitorii oraşului, spărgând câte o locuinţă la fiecare două - trei săptămâni. Victima e un hoţ din Vaşcău, Valentin Covaciu, membru al unei alte bande de hoţi din zonă, care, în februarie 2015, a prădat casa unui avocat pensionar din satul Sârbeşti, furând o geantă cu 23.000 de euro, 1.000 de dolari şi 8.700 de lei, pe care acesta o ţinea ascunsă într-un dulap.

Răzvan Murari (stânga) şi Călin Oancea (dreapta), foto: Facebook

Aflând de pradă, cei doi şteieni au decis să i-o fure, fiind convinşi că nu îi va reclama, deoarece nu ar fi avut cum să justifice provenienţa banilor, iar oamenii legii ar fi făcut imediat legătura între el şi furtul din casa avocatului. 

Ca atare, la o zi după ce Covaciu a prădat casa avocatului, împreună cu un bărbat rămas neidentificat, Murari şi Oancea l-au aşteptat pe hoţ în faţa unui bar din Vaşcău. Covaciu a fost forţat să urce în maşina tâlharilor, pe bancheta din spate unde se afla un bărbat care l-a luat imediat la pumni, l-a înţepat în mai multe locuri cu un cuţit şi l-a ameninţat că va sfârşi cu gâtul tăiat dacă nu le va da banii furaţi.

Înspăimântat, hoţul a acceptat. Ca atare, tâlharii l-au dus acasă, unde Covaciu a intrat în locuinţă şi s-a întors cu geanta, pe care le-a predat-o, după cum se precizează în decizia de condamnare pronunţată de Curtea de Apel Oradea.

Hoţul strigă hoţii

Problemele au apărut după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş au descoperit cine a fost autorul furtului din casa avocatului şi au reuşit să-l prindă, Covaciu sfârşind condamnat la 4 ani de închisoare. Cum, însă, banii nu au fost găsiţi, iar hoţul a refuzat iniţial să spună ce a făcut cu ei, anchetatorii au continuat investigaţiile, aflând şi despre atacul asupra lui Covaciu. Chemat din spatele gratiilor, ca să le confirme informaţiile, bărbatul a recunoscut. 

Aşa au ajuns în anchetă, în 2018, Murari şi Oancea, iar în acelaşi an au şi fost trimişi în judecată pentru tâlhărie calificată. Anchetatorii nu au reușit să dovedească, deși au avut un suspect, cine a fost cel de-al treilea tâlhar, bărbatul care l-a bătut pe Covaciu.

În pofida dovezilor, Murari şi Oancea au negat acuzaţiile pe tot parcursul procesului, dar au sfârşit condamnaţi, primul la 8 ani şi 2 luni de inchisoare, iar Oancea la 5 ani de detenţie, întâi la Judecătoria Beiuş, iar apoi, în decembrie 2022, şi la Curtea de Apel Oradea. Între timp, însă, cei doi au fugit din ţară, fiind daţi în urmărire naţională şi europeană. 

În final, după un an de căutări, Răzvan Murari a fost găsit, în Spania, şi a fost predat autorităţilor române.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON