Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, anunță că Rusia este dispusă să ajute Transnistria, ai cărei cetățeni ar fi persecutați de autoritățile Republicii Moldova. Oficialul rus susține că în Moldova rusofobia ar fi un „bacil” care se dezvoltă, iar integrarea acesteia în UE în detrimentul Rusiei ar fi o decizie „catastrofală” și „monstruoasă”.
Un alt oficial rus, cunoscut pentru atitudinea belicoasă și disprețuitoare la adresa românilor, reia declarațiile șefei partidului SOS din România, Diana Șoșoacă, care și ea acuză guvernul de la Chișinău că ar fi „la cheremul stăpânilor euroatlantici”.
„Rusia este deschisă...”
„Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiţii foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic”, a spus Dmitri Peskov la o întâlnire cu un grup de studenţi, arată hotnews.ro, citând Agerpres.
Publicația amintește că la așa-zisul Congres al „deputaților de la toate nivelurile”, ținut la finele lunii trecute la Tiraspol, la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a fost adoptată o rezoluție prin care se cerea „protecţia” Rusiei în faţa a ceea ce adunarea a descris ca fiind o presiune asupra economiei transnistrene din partea autorităților de la Chișinău, după ce acestea au impus ca și firmele din Transnistria să achite taxe vamale, la fel ca toate celelalte din Republica Moldova.
„Va duce la o catastrofă”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat că în Transnistria „locuiesc oameni care în mare măsură nu sunt de acord cu ceea ce fac autorităţile de la Chişinău”, iar Rusia „speră” că acestea „vor ţine cont de părerea acestor oameni” și că Republica Moldova „nu va urma sfaturile niciunei puteri din afara regiunii”, astfel că nu va alege „calea confruntării şi represiunii poporului”.
„Acest lucru va duce la o catastrofă”, a adăugat Dmitri Peskov, susținând însă că „bacilul rusofobiei se înmulţeşte” în Republica Moldova. El a criticat şi faptul că unii lideri de la Chișinău consideră că a paria pe apropierea de UE înseamnă a fi „duşmani” ai Rusiei. „Este o greşeală teribilă. Sperăm ca la Chişinău să se înţeleagă cât de monstruos este”, a spus oficialul de la Kremlin.
Șoșoacă: Moldova e la cheremul unor „stăpâni euroatlantici”
În aceeași zi, un alt oficial rus, Dmitri Rogozin, acum senator al regiunii Zaporojie, din Ucraina ocupată, a dezvăluit că senatoarea Diana Șoșoacă, șefa partidului SOS în România, i-a cerut să publice pe contul său VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook, un mesaj în care critică și ea autoritățile legitime de la Chișinău pentru politica față de „poporul” transnistrean.
În mesajul ei, Șoșoacă susține că „Moldova face presiuni asupra Transnistriei, dar nu de capul ei, ci la îndemnul stăpânilor euroatlantici”, și că „Moldova riscă să devină o nouă Ucraina, împinsă pe calea războiului de Soros, un apropiat al Maiei Sandu, de fapt stăpânul ei”, motiv pentru care Republica Moldova „poate atrage România în același conflict”, din care „vom ieși distruși”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.