URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iunie 2024, 11:21

Klimt la Oradea: Ziua Mondială Art Nouveau, cu proiecția specială a unor opere ale celebrului Gustav Klimt

Klimt la Oradea: Ziua Mondială Art Nouveau, cu proiecția specială a unor opere ale celebrului Gustav Klimt SĂRBĂTOARE INEDITĂ. Pe biserica "Sfântul Ladislau" din Piaţa Unirii va fi proiectat un "spectacol imersiv" ce reproduce lucrări ale pictorului simbolist Gustav Klimt, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti Art Nouveau
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea sărbătoreşte, pe 15 iunie, stilul artistic şi arhitectural Art Nouveau, vizibil pe câteva dintre cele mai importante clădiri care dau farmec urbei de pe Crişul Repede.

Sărbătoarea se va întinde pe parcursul întregii zile, cuprinzând de la tururi ghidate şi ateliere, până la vizionări de filme în fostul cinema Libertatea, mai multe proiecţii pe clădiri şi un concert de jazz.

"La Lumière"

Evenimentele, toate cu acces gratuit, sunt organizate de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, care se prezintă şi cu numele Oradea Heritage. Acestea vor marca Ziua Mondială Art Nouveau (10 iunie), dar sunt programate sâmbătă, 15 iunie, tocmai pentru ca de ele să se poată bucura cât mai mulţi orădeni. Tema principală a ediţiei 2024 este "Lumina/The Light/La Lumière".

De la orele 10 şi 17, pe pietonala Libertăţii, în spatele Casei Darvas-La Roche, Alexandra Comanici, ilustratoarea cărţii "Coloradea", va ţine un atelier de pictură în aer liber. Ea va pregăti ilustraţii cu palatele orădene, pe şevalete, iar participanţii le vor colora sub îndrumarea ei.

De la ora 10, arhitecta orădeană Mara Vida va susţine, în Casa Darvas, un atelier de vitralii create din hârtie colorată, inspirate de elementele Art Nouveau de pe clădirile din Oradea. De la ora 11, conferenţiarul universitar Deodáth Zuh va susţine prezentarea "Art Nouveau - stil sau mişcare?", iar de la ora 16, pe terasă, artizanii de la Manufactura Lüster organizează un atelier de ceramică şi porţelan.

La film, la "Libertatea"

Anume pentru Ziua Mondială Art Nouveau, fostul cinematograf "Libertatea" din Palatul Vulturul Negru îşi redeschide porţile. Sala Mare va găzdui, de la orele 10, 15 şi 19, proiecţii ale filmului "Klimt" (2006), realizat ca un portret al celebrului artist austriac Gustav Klimt, cu John Malkovich în rol principal.

În aceeaşi zi se vor organiza tururi gratuite, cu pornire de la Palatul Vulturul Negru, pentru cei care vor să descopere patrimoniul arhitectural Art Nouveau din Oradea, programul fiind următorul: orele 10, 11, 12 (în limba maghiară), 13, 15 (în limba engleză), 16, 17, 18, 21 şi 22 (în limba română). De asemenea, fotograful orădean Remus Toderici îi va ghida pe cei interesaţi de fotografie în două tururi anume croite, cu pornire de la orele 17 şi 18.

Trebuie spus că pentru atelierele de creaţie, prelegerea Art Nouveau, proiecţiile de la "Libertatea" şi tururile foto este nevoie de înscriere prealabilă online, detalii putând fi găsite pe pagina de Facebook Oradea Heritage.

"Sărutul"

De la ora 21.30, în premieră, orădenii vor putea vedea pe faţada bisericii romano-catolice Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii proiecţii animate, inspirate de lucrările celebre ale lui Gustav Klimt, unul dintre fondatorii secesiunii vieneze. "Descoperă operele lui Gustav Klimt într-un spectacol imersiv care dă viaţă lucrărilor renumitului pictor simbolist şi te poartă prin Epoca de Aur, inspirată de stilul Art Nouveau şi simbolurile bizantine", îndeamnă organizatorii.

Tot ei detaliază că este vorba despre o producţie multimedia care reproduce, la scară mare, unele dintre cele mai cunoscute opere ale celebrului artist, "Doamna cu Evantai", "Sărutul" şi "Portretul Adelei Bloch-Bauer". Proiectul este realizat în parteneriat cu MINA - Museum of Immersive New Art din Bucureşti.

Clădiri animate

Tot de la ora 21.30, palatele Art Nouveau orădene "vor prinde viaţă prin proiecţii multimedia, instalaţii de lumină arhitecturală şi instalaţii interactive".

"Participanţii pot admira într-o lumină nouă Pasajul Vulturul Negru (Piaţa Unirii), Casa Deutsch (str. Vasile Alecsandri), Casa Poynár (Piaţa Ferdinand), Casa Centrală de Economii (clădirea BRD din Piaţa Ferdinand), Palatul Sztarill (Astoria, Piaţa Ferdinand), pasaj Bazar (str. Madách/Republicii), Palatul Stern (str. Republicii), Palatul Apollo (str. Republicii), Palatul Moskovits (str. Republicii) şi Casa Adorján (str. Patrioţilor/Moscovei)", precizează reprezentanţii Oradea Heritage.

Evenimentele dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau se vor încheia cu un concert de jazz susţinut de Luiza Zan în piaţeta din spatele Teatrului de Stat, de la ora 22. Locul a fost ales "pentru a scoate în evidenţă superba casă Adorján, aflată la intersecţia străzilor Patrioţilor şi Moscovei, recent readusă la splendoarea de odinioară", spun organizatorii. Căci, fiind unicul oraş din România care face parte din reţeaua europeană Art Nouveau, Oradea are ce celebra...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON