URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Noiembrie 2024, 14:01

Jurnalistul Florin Ardelean își lansează cartea „Istoria presei culturale din Oradea. Studii (II)”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnalistul Florin Ardelean își lansează cartea „Istoria presei culturale din Oradea. Studii (II)”, joi, 7 noiembrie, de la ora 17, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” (Str. Iosif Vulcan nr. 16). Volumul a apărut la Editura Eikon, București, 2024, și va fi prezentat de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Studiile prezente în carte „sunt rodul cercetărilor întreprinse, cele mai multe dintre ele, în domeniul istoriei presei culturale și al presei bihorene. Cele trei studii cu privire la Familia, seriile II, III și IV, sunt elaborate special pentru acest volum. Ele reprezintă o tentativă de evaluare a eforturilor întreprinse de Mihail G. Samarineanu, anume de a continua munca întemeietorului Familiei, de a edita la Oradea o revistă culturală de înaltă ținută, seria a III-a (1934-1940) având un nucleu de colaboratori de valoare excepțională”, a transmis Florin Ardelean, citat în comunicatul Muzeului Țării Crișurilor.

Florin Ardelean este lector universitar doctor la Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde susține cursurile de Teoria mass-media, Jurnalism Radio-TV şi Istoria Presei Româneşti. Din 1990 până în 2001 a fost redactor al revistei Familia. A condus publicații din Oradea (Gazeta de Vest – 1990-1991 și Vest – 1998-2000), precum și studioul de televiziune locală – TVS (2000-2008).

Este autor al unor cronici de carte, eseuri și proză scurtă apărute în revistele Familia și Vatra, a publicat literatură, lucrări de istoria presei și foiletonistică (Dogmă şi opinie, 2007; Jurnalism și tranziție, 2007; Insectar I şi II, 2008) şi a coordonat, împreună cu Ioan Laza, volumele Familia – 150, 2015; Iosif Vulcan. La judecata urmaşilor, 2016; Mass-media în post-comunism, 2016.

„În haosul editorial din zilele noastre, cărțile lui Florin Ardelean sunt adevărate evenimente. Abordările sale multi, inter și transdisciplinare din zonele istoriei, jurnalismului, filosofiei și ale literaturii dovedesc erudiție și o rară capacitate de sinteză”, consideră prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării.

În ceea ce privește volumul care urmează să fie lansat, Petcu apreciază că „Florin Ardelean așază personalitățile și periodicele evocate la locul cuvenit, cu argumente indubitabile. Cu alte cuvinte, procedează așa cum se cuvine, cu mijloace cuvenite și cu tonul cuvenit. Sunt amintite aici atât chestiuni-reper pentru istoria noastră, cât și evenimente adesea ignorate, cum ar fi faptele diverse, deși acestea spun foarte multe despre istoria socială, despre cristalizarea regulilor în societate, succese și eșecuri, despre iubire și suferință - a se vedea cronicile din Familia”.

Intrarea la evenimentul de joi este liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON