Confirmat zilele trecute cu Covid-19, profesorul universitar orădean Adrian Timofte, de la Facultatea de Protecţia Mediului, a publicat miercuri pe pagina sa de Facebook detalii despre starea sa, despre simptomele pe care le-a avut și despre îngrijirea pe care a primit-o în Spitalul Municipal din Oradea. Totodată, el atrage atenţia asupra cazurilor grave și răspândirii virusului, criticându-i pe cei care nu fac nimic să împiedice înteţirea pandemiei.
"Am avut noroc"
În postarea pe care a intitulat-o "Jurnal de Covid, la cald", Adrian Timofte a spus că simptomele i-au debutat cu "dureri abdominale crunte, apoi brusc 2-3 ore de frisoane groaznice şi febră”. „Nu puteam să mă ţin pe picioare, nu puteam ţine o cană în mână. Dureri groaznice în zona apendicelui. 2 testări, una rapidă şi una PCR pe Republicii: luni dimineaţă am primit a 2-a confirmare COVID".
El a spus că a fost internat la începutul săptămânii pentru evaluarea medicală, iar în urma CT-ului s-a descoperit că are pneumonie virală provocată de Covid-19, dar o formă uşoară. "Am avut noroc!", subliniază el.
Până miercuri, Timofte a rămas în spital şi a fost investigat, respectiv a primit medicaţie. El a lăudat personalul de la Spitalul Municipal din Oradea, spital Covid, spunând că medicii, asistentele şi infirmierele au avut un comportament "ireproşabil".
"Chiar dacă am fost pe etajul "uşor" faţă de alţi bolnavi, munca personalului medical era extenuantă. Echipamentul: 3 rânduri de mănuşi, 2-3 măşti, viziere... infernal", a scris profesorul universitar, avertizând totodată că, în spital, "sunt compartimente full deja".
"Feriţi-vă de melteni"
Cadrul universitar îi critică pe cei care nu vor să înţeleagă riscurile în vreme de pandemie. "Aveţi grijă, dragi prieteni, feriţi-vă de melteni, de ciumeţi, de specialiştii din spatele tastaturii care ştiu de toate! Da, e o ţară cu mulţi analfabeţi, o ţară cu caterincă (cacofonie intenţionată), o ţară cu profile fake şi anonimi care 'se ştie' în toate, dinozauri în politică şi în administraţie, şmecheri, şefi care dau ordine verbal şi nu îşi asumă nimic! Toţi au devenit în ochii lor şefi şi şefuţi de parcă s-au născut aşa! Vă invităm pe toţi ăştia să intraţi într-un spital, fiţi voluntari 24 ore. Şi după vedem dacă există sau nu COVID... Să ne ziceţi că e făcătură, că oricum mor oamenii ăia, că...că...", a scris Timofte.
El a mai atras atenţia asupra riscurilor la care se supune şi personalul medical: "Din câte am înţeles, cel care m-a preluat luni până la salon, cu dezinfectant şi echipat ca un cosmonaut, azi nu mai era la lucru, era internat. O altă doamnă dr. de la ATI a dus boala acasă şi o fetiţă a fost grav bolnavă".
Profesorul universitar a continuat să-i critice pe cei care nu cred că virusul Covid-19 i-ar putea afecta. "V-aţi întrebat voi cei puternici: dacă transmiteţi virusul? Voi ăştia puternici pe care nu vă mişcă virusul ăsta inofensiv nici un fir de păr, dacă îl daţi unui copil sau unei bunici? Selecţie naturală, veţi spune. Aţi decis voi cum să faceţi selecţia naturală?".
"Mi-au rămas în minte gemetele"
Într-una dintre nopţile în care a fost în spital, Timofte spune că "a fost forfotă mare": "La urgenţe au ajuns tot mai mulţi, exponenţial. Bătrânii gemeau astă-noapte, saturaţie oxigen 70%, personalul prompt, dar este o situaţie alarmantă, îngrijorătoare".
El a vorbit şi despre simptomele sale, despre faptul că a primit "vreo 5 injecţii în burtă pentru anticoagulant, să nu plece de la plămâni ceva cheag de sânge să blocheze altceva. Am avut un coleg care a murit de aşa ceva la 40 de ani".
Adăugând că nu se plânge, Adrian Timofte a subliniat încă o dată felul în care virusul îi afectează pe cei vârstnici: "Mi-au rămas în minte gemetele şi respiraţia grea a bătrânei care a ajuns azi noapte şi a fost mutată la cazuri grave cu siguranţă. Oare acea bunică îşi mai vede vreodată nepoţii? Iar altora li se rupe de spirt, de clor, de aerisire, de simplă igienă...".
Colegul lui de salon a avut o "formă moderată" de Covid, dar a putut fi externat din spital abia după 14 zile, după "antibiotice, boabe multe, perfuzii şi griji", a mai subliniat cadrul universitar.
"Fac şi eu un apel către prietenii de pe Facebook să respecte tot! Tineri foarte mulţi infestaţi! Sunt şi multe cazuri uşoare, sau aparent uşoare, dar bătrânii, bolnavii cronici sau cu alte afecţiuni grave nu au nicio vină pentru că alţii ignoră reguli de bun simţ. Nu ne respectăm bătrânii, părinţii, bunicii? Sau nu sunt ai noştri?", a scris el.
"Hai la ATI o zi"
Totodată, Timofte i-a "invitat" pe cei care nu cred în virus să se convingă... la Terapie Intensivă: "Vreţi caterincă, manelisme, mici după bloc? Nu credeţi în COVID? Hai la ATI o zi? Hai la urgenţe la primiri să auziţi tuse la tineri? E viroză? Nuuu, boss. Nu 'e' toate viroze. Nu se stinge cu bere", a scris el, persiflând persoanele care minimalizează riscurile.
În fine, Adrian Timofte a prevestit că "spitalele vor fi pline curând" şi a apelat la bunul simţ al fiecăruia. "Fiecare dintre noi este obligat să evite o iarnă de coşmar, un film de groază cu noi drept actori. Suntem buni, ajutăm, criticăm constructiv, nu dăm mizeria sub preş, suntem cetăţeni responsabili şi oameni!", a transmis el.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.