În PNL şi PDL nu se votează cum spune partidul, ci cum vor consilierii judeţeni. Cel puţin aşa s-a întâmplat marţi, la reuniunea deliberativului judeţean, când preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a pus pe ordinea de zi un proiect care, înainte cu o zi, nu era programat pentru dezbatere: "proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervenţiilor medicale de urgenţă".
Sub această denumire care nu spune nimic, ar urma ca între localităţile Şuşti (judeţul Bihor) şi Moneasa (judeţul Arad) să fie construit, pe munte, un drum de peste 15 kilometri (10,2 km pe teritoriul Bihorului şi 5 km pe teritoriul Aradului), iar la Vârtop să fie amenajat un heliport, motivaţia fiind îmbunătăţirea accesului în zona montană a judeţului pentru turiştii maghiari şi polonezi, precum şi reducerea timpilor de intervenţie în cazul unui accident înregistrat în această zonă.
Proiectul ar urma să fie depus pentru obţinerea finanţării în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Hu-Ro, la o valoare de peste 10 milioane euro, cu o cofinanţare de alte circa 2,5 milioane euro din partea beneficiarului, adică a CJ Bihor.
Două abţineri contra
Înaintea şedinţei, se aştepta ca noua majoritate - formată din consilierii PSD şi UDMR - să "trântească" proiectul, pentru a propune un altul, mult mai convenabil pentru primarii celor două partide. Cei care şi-au exprimat dezacordul au fost, însă, tocmai doi reprezentanţi ai PNL - Dacian Foncea - şi PDL - Carmen Pantiş.
Înainte ca proiectul să fie supus votului în plen, preşedintele Comisiei juridice, Alexandru Kiss (UDMR), şi cel al Comisiei economice, Traian Bulzan (PNL), au arătat că acestea au exprimat un aviz pozitiv. În schimb, Dacian Foncea (PNL), preşedintele Comisiei pentru sănătate, a arătat că avizul acesteia este, unanim, negativ. Ca atare, în favoarea proiectului, în plen, au votat reprezentanţii PNL (cu excepţia lui Foncea), PSD, UDMR şi PDL (cu excepţia doctoriţei Carmen Pantiş), proiectul fiind considerat adoptat, întrucât avizul comisiilor de specialitate este consultativ, nu conform, obligatoriu.
Foncea: "un proiect aberant"
După încheierea reuniunii, liberalul Dacian Foncea a explicat de ce s-a abţinut, manifestându-şi astfel opoziţia faţă de acest proiect. În primul rând, a spus el, pentru că proiectul era discutat de peste un an şi jumătate de conducerea Consiliului Judeţean, dar membrii Comisiei pentru sănătate au fost informaţi cu privire la existenţa lui doar cu 15 minute înaintea şedinţei în plen de marţi.
Pe fond, Foncea spune că proiectul este aberant, deoarece presupune cheltuirea unei sume uriaşe de bani în mod nesocotit, fără un impact serios asupra bihorenilor. "Eu, Foncea, consider inoportun a se construi un drum de 10 milioane de euro, de 18 kilometri, în munte, când judeţul Bihor are mult mai multe alte priorităţi", a explicat liberalul, arătând că este vorba despre crearea a noi locuri de muncă, satisfacerea nevoilor sanitare şi sociale ale bihorenilor.
"E adevărat, se estimează că în cadrul proiectului se vor investi 3 milioane euro în sănătate, dar nu există o listă, să aflăm dacă spitalul din Beiuş sau cel din Ştei vor beneficia cu ceva de aceşti bani. Nu se spune în proiect decât că va fi amenajat un heliport la Vârtop", a spus Foncea.
"Nu votez cum dictează partidul"
Liberalul a dezvăluit că în şedinţa Comisiei pentru sănătate toţi membri (de la toate partidele) s-au abţinut, dând astfel aviz negativ proiectului, şi că nu a crezut că în acest condiţii el va fi pus pe ordinea de zi, fiind prima oară când se întâmplă un astfel de lucru.
"Eu am votul popular, nu votez cum îmi dictează partidul, ci cum îmi dictează conştiinţa", a mai spus Foncea, precizând că alţi colegi au încercat să-l determine să voteze în favoarea proiectului.
De asemenea, liberalul a opinat că, în locul acestui proiect, care nu va aduce beneficii decât turiştilor maghiari şi polonezi, ar fi fost mai util ca şefii Consiliului Judeţean - Cornel Popa, Alexandru Kiss şi Ioan Mang - să îşi însuşească proiectul de realizare a şoselei de centură metropolitane dorit de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi de cei ai comunelor învecinate municipiului, deoarece acesta ar fi avut cu adevărat efecte economice şi sociale pozitive pentru mai mult de jumătate din populaţia judeţului. "Dar colegii erau deja setaţi cum să voteze...", a încheiat Foncea.
BIHOREANUL a încercat să o contacteze şi pe doctoriţa Carmen Pantiş, ca să-şi explice poziţia, dar aceasta nu a răpuns la telefon.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.