URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2024, 15:07

Județul Bihor va avea sistem de rachete anti-grindină, cu puncte de lansare în șase localități

Județul Bihor va avea sistem de rachete anti-grindină, cu puncte de lansare în șase localități foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După aproape doi ani de la o solicitare făcută în acest sens de prefectul Dumitru Țiplea, județul Bihor va avea un sistem de protecție anti-grindină, alături de încă un județ din zona de nord-vest a țării.

Șase dintre cele 15 puncte de lansare a rachetelor anti-grindină care vor fi amplasate în tot atâtea localități din Bihor.

Primarii din Marghita, Săcueni, Tarcea, Tăuteu, Boianu Mare și Suplacu de Barcău au participat joi la o ședință organizată la Prefectura Bihor cu participarea unor reprezentanți ai Societății Intervenții Active în Atmosferă (SIIA) din subordinea Ministerului Agriculturii și ai centrelor de lansare a rachetelor anti-grindină din Vrancea și Maramureș, pentru a pregăti înființarea unui așa-numit Grup de Combatere Sălaj-Bihor.

Potrivit unei informări a Prefecturii Bihor, în Bihor și Sălaj vor fi amplasate, în cadrul Grupului de Combatere, 15 puncte de lansare a rachetelor anti-grindină.

„Cei șase primari din județul Bihor au fost invitați la Prefectură deoarece în localitățile respective vor fi amplasate platforme pentru lansarea rachetelor. Pentru construirea acestor platforme, unitățile administrativ-teritoriale vor trebui să pună la dispoziția SIIA terenuri de câte 2.000 metri pătrați”, a explicat BIHOREANULUI Ligia Oala, șefa Cancelariei prefectului Dumitru Țiplea.

Aceasta a mai precizat că în prezent SIIA elaborează un Studiu de Fezabilitate pentru înființarea Grupului de Combatere Sălaj-Bihor, iar finanțarea necesară va fi asigurată tot de SIIA. Acest Grup de lucru ar urma să protejeze împotriva grindinei o suprafață totală de circa 356.000 hectare, iar conducerea lui ar urma să fie asigurată de Unitatea de Combatere Maramureș.

Înființarea Grupului de Combatere Sălaj-Bihor este concretizarea unei inițiative a prefectului de Bihor, Dumitru Țiplea, demarată în 2021, când la Prefectura județului reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor au prezentat beneficiile acestui sistem.

„Trebuie să ne adaptăm condițiilor meteo actuale, atât pentru protejarea populației, cât și pentru sprijinirea agricultorilor, care aduc un aport consistent în economia județului. Voi depune toate diligențele pentru ca acest centru de combatere a grindinei să fie realizat”, a transmis prefectul.

Grupul anti-grindină Sălaj-Bihor ar urma să fie realizat anul acesta, pentru a deveni operațional cel târziu anul viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
No vezi mă câte face Bolojan pt județul ăsta su tu nu-ți arăți recunoștința. Să-ți fie rușine.
Postat 08 Martie 2024, 10:26 de Sandu2100
La câți meteoreologi profesioniști are Bihorul, conduși de "uraganul" Țiple ...
... rachetele se vor consuma la prima adiere de furtună pe care geniile vremii o vor previziona ca fiind aducătoare de grindină. Din banii dați pe astfel de sisteme și rachete, dovedite deja în perioada Dragnea că nu sunt ceea ce trebuie, mai bine ați fi subvenționat sămânța de usturoi pe 2-3 ani în tot județul. Că o să aveți nevoie, liberali neomarxiști și socialiști progresiști, ca să îl alungați pe Michiduță dintre voi în campaniile electorale ale sezonului.
Postat 08 Martie 2024, 06:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON