Şase luni au trecut de când Bihorul are un sistem integrat de colectare a deşeurilor în mai multe fracţii, iar rezultatele încep să apară. La distanţă de câteva zile, doi înalţi oficiali au lăudat judeţul pentru felul în care gestionează problema deşeurilor: ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a spus că Bihorul ar putea fi un model şi pentru Capitală, şi secretarul de stat din acelaşi minister, Raul Pop, care a publicat un raport ce arată că suntem fruntaşi pe ţară la colectarea separată.
Lăudaţi de ministru
În prima vizită oficială în Bihor, ministrul Tánczos Barna a felicitat autorităţile publice locale şi Consiliul Judeţean pentru sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID), care a instituit colectarea separată în toate oraşele şi comunele din judeţ. "Sunt puţine judeţe care se pot mândri cu o asemenea performanţă şi am constatat cu plăcere că în continuare există o implicare serioasă în perfecţionarea sistemului. Bihorul poate fi un exemplu pentru foarte multe judeţe şi chiar pentru capitala României", a declarat Tánczos.
Potrivit regulilor SMID, în toate oraşele din judeţ, cu excepţia Oradiei, locuitorii aruncă deşeurile în cinci fracţii, separându-le pe cele din plastic şi metal, hârtie şi carton, sticlă, reziduale şi biodegradabile. Acestea sunt colectate tot separat de operatorii de salubritate desemnaţi în urma licitaţiilor (RER Vest, Salubri Aleşd şi AVE Bihor) şi transportate la depozitul judeţean din Episcopia, unde Eco Bihor valorifică deşeurile de ambalaje prin reciclare, iar pe cele organice le transformă în compost, aşa că doar deşeurile reziduale rămân pe haldă.
Harta reciclării
Laudele lui Tánczos au venit la scurt timp după ce Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului, a făcut public un raport ce confirmă că Bihorul e pe locul I la colectarea selectivă. "Harta colectării separate a deşeurilor pe judeţe", publicată de Pop pe pagina sa de Facebook, arată situaţia colectării pe fracţii în fiecare unitate administrativ-teritorială, din toate judeţele României, conform datelor furnizate de UAT-uri şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Primăriile au trebuit să răspundă în câte fracţii colectează deşeurile, iar în urma rezultatelor, Bihorul a fost colorat în verde, ceea ce înseamnă că aici colectarea se face în cinci sau patru fracţii. Fac excepţie Oradea (unde deşeurile se colectează în trei fracţii) şi comunele Tileagd, Ţeţchea, Auşeu, Viişoara, Sâniob, Avram Iancu, Batăr şi Rieni, unde cel mai probabil a fost vorba de o eroare de comunicare. "În mediul urban din Bihor (n.r. - cu excepţia Oradiei) se colectează pe cinci fracţii, în timp ce în mediul rural sunt patru fracţii", a confirmat Consiliul Judeţean Bihor, în completarea datelor din raport.
CJ a anunţat că Bihorul stă foarte bine şi la gradul de colectare selectivă, care a ajuns la o medie de 30% în doar 6 luni de la implementarea efectivă a SMID. Covasna, judeţul dat ca exemplu de bună practică în acest domeniu, a atins un grad de colectare selectivă de 38% în patru ani.
Şi mai bine
Autorităţile au în continuare planuri pentru îmbunătăţirea sistemului judeţean de gestionare a deşeurilor.
"În primul rând, am pregătit un proiect de 57 milioane de euro, etapa a doua a SMID, prin care vrem să facem o reţea de centre cu aport voluntar, unde bihorenii să ducă gratuit deşeurile voluminoase care nu se colectează de operatori", spune vicepreşedintele CJ Mircea Mălan. Amenajate pe modelul celor pe care RER Vest le-a realizat în Oradea, primele asemenea centre vor fi făcute în Aleşd, Marghita, Beiuş şi Salonta, iar apoi în celelalte oraşe şi în comunele mari, urmând ca pentru comunele mici să existe câte un centru la trei UAT-uri.
De asemenea, CJ va amenaja platforme subterane pentru colectarea deşeurilor în zonele turistice şi va angaja un operator care să adune gunoaiele de-a lungul celor 930 km de drumuri judeţene şi din staţiile de autobuz şi refugiile de pe aceste şosele. În plus, se ia în calcul inclusiv schimbarea regulilor de colectare a deşeurilor de la gospodăriile din mediul rural, unde ar urma să se introducă a cincea fracţie, cea a deşeurilor biodegradabile.
"Am convenit cu operatorii şi primarii că după perioada de concedii vom face o analiză consistentă pe stadiul implementării SMID şi vom lua măsuri unde se impun", mai spune Mălan. Aşadar, sistemul va fi în continuare îmbunătăţit, pentru ca Bihorul să fie mai curat şi mai grijuliu cu natura...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.