URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2021, 11:20

Judeţ pe "verde": Cu o treime din deşeuri colectate separat, Bihorul e fruntaş în ţară. Ce planuri mai au autorităţile

Judeţ pe 'verde': Cu o treime din deşeuri colectate separat, Bihorul e fruntaş în ţară. Ce planuri mai au autorităţile ÎN FRUNTE. Pe harta colectării separate a deşeurilor, Bihorul iese în evidenţă, deoarece doar judeţul nostru şi Covasna nu au nicio comună "roşie", în care deşeurile să fie aruncate de-a valma, indiferent dacă pot fi reciclate sau nu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şase luni au trecut de când Bihorul are un sistem integrat de colectare a deşeurilor în mai multe fracţii, iar rezultatele încep să apară. La distanţă de câteva zile, doi înalţi oficiali au lăudat judeţul pentru felul în care gestionează problema deşeurilor: ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a spus că Bihorul ar putea fi un model şi pentru Capitală, şi secretarul de stat din acelaşi minister, Raul Pop, care a publicat un raport ce arată că suntem fruntaşi pe ţară la colectarea separată.

Lăudaţi de ministru

Tanczos Barna, ministrul MediuluiÎn prima vizită oficială în Bihor, ministrul Tánczos Barna a felicitat autorităţile publice locale şi Consiliul Judeţean pentru sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID), care a instituit colectarea separată în toate oraşele şi comunele din judeţ. "Sunt puţine judeţe care se pot mândri cu o asemenea performanţă şi am constatat cu plăcere că în continuare există o implicare serioasă în perfecţionarea sistemului. Bihorul poate fi un exemplu pentru foarte multe judeţe şi chiar pentru capitala României", a declarat Tánczos.

Potrivit regulilor SMID, în toate oraşele din judeţ, cu excepţia Oradiei, locuitorii aruncă deşeurile în cinci fracţii, separându-le pe cele din plastic şi metal, hârtie şi carton, sticlă, reziduale şi biodegradabile. Acestea sunt colectate tot separat de operatorii de salubritate desemnaţi în urma licitaţiilor (RER Vest, Salubri Aleşd şi AVE Bihor) şi transportate la depozitul judeţean din Episcopia, unde Eco Bihor valorifică deşeurile de ambalaje prin reciclare, iar pe cele organice le transformă în compost, aşa că doar deşeurile reziduale rămân pe haldă.

Harta reciclării

Laudele lui Tánczos au venit la scurt timp după ce Raul Pop, secretar de stat în Ministerul Mediului, a făcut public un raport ce confirmă că Bihorul e pe locul I la colectarea selectivă. "Harta colectării separate a deşeurilor pe judeţe", publicată de Pop pe pagina sa de Facebook, arată situaţia colectării pe fracţii în fiecare unitate administrativ-teritorială, din toate judeţele României, conform datelor furnizate de UAT-uri şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Primăriile au trebuit să răspundă în câte fracţii colectează deşeurile, iar în urma rezultatelor, Bihorul a fost colorat în verde, ceea ce înseamnă că aici colectarea se face în cinci sau patru fracţii. Fac excepţie Oradea (unde deşeurile se colectează în trei fracţii) şi comunele Tileagd, Ţeţchea, Auşeu, Viişoara, Sâniob, Avram Iancu, Batăr şi Rieni, unde cel mai probabil a fost vorba de o eroare de comunicare. "În mediul urban din Bihor (n.r. - cu excepţia Oradiei) se colectează pe cinci fracţii, în timp ce în mediul rural sunt patru fracţii", a confirmat Consiliul Judeţean Bihor, în completarea datelor din raport.

CJ a anunţat că Bihorul stă foarte bine şi la gradul de colectare selectivă, care a ajuns la o medie de 30% în doar 6 luni de la implementarea efectivă a SMID. Covasna, judeţul dat ca exemplu de bună practică în acest domeniu, a atins un grad de colectare selectivă de 38% în patru ani.

Şi mai bine

Autorităţile au în continuare planuri pentru îmbunătăţirea sistemului judeţean de gestionare a deşeurilor.

Mircea Mălan, vicepreședinte Consiliul Județean Bihor "În primul rând, am pregătit un proiect de 57 milioane de euro, etapa a doua a SMID, prin care vrem să facem o reţea de centre cu aport voluntar, unde bihorenii să ducă gratuit deşeurile voluminoase care nu se colectează de operatori", spune vicepreşedintele CJ Mircea Mălan. Amenajate pe modelul celor pe care RER Vest le-a realizat în Oradea, primele asemenea centre vor fi făcute în Aleşd, Marghita, Beiuş şi Salonta, iar apoi în celelalte oraşe şi în comunele mari, urmând ca pentru comunele mici să existe câte un centru la trei UAT-uri.

De asemenea, CJ va amenaja platforme subterane pentru colectarea deşeurilor în zonele turistice şi va angaja un operator care să adune gunoaiele de-a lungul celor 930 km de drumuri judeţene şi din staţiile de autobuz şi refugiile de pe aceste şosele. În plus, se ia în calcul inclusiv schimbarea regulilor de colectare a deşeurilor de la gospodăriile din mediul rural, unde ar urma să se introducă a cincea fracţie, cea a deşeurilor biodegradabile.

"Am convenit cu operatorii şi primarii că după perioada de concedii vom face o analiză consistentă pe stadiul implementării SMID şi vom lua măsuri unde se impun", mai spune Mălan. Aşadar, sistemul va fi în continuare îmbunătăţit, pentru ca Bihorul să fie mai curat şi mai grijuliu cu natura...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ipocriti
Adica devin fruntasi in meseria de gunoier !!!
Postat 07 Octombrie 2021, 18:55 de User anonimizat
centrele de depozitare trebuie extinse in toti micii poli judeteni (orase si comune, chiar in mai mult de 3 UATuri, mai degraba in vreo 12 orase si comune)
as vrea sa vad masuri insa si pentru coloniile de tigani, de multe ori pe albia raurilor, care nu au contract pentru deseuri si care polueaza mai mult decat 10 orase la un loc!
Postat 04 August 2021, 18:18 de unu
reciclarea si refolosirea e foarte buna!
fractia 5a biodegradabil/compost, la tara ar fi bine sa fie doar voluntara, doar pentru cine Nu face compost acasa, inca avem fermieri si agricultura de hobby in judet. In suburbii precum Santandrei si Sanmartin insa, desi unii le considera comune/sate rurale, poate e mai ca la oras, curtile sunt doar un mic parc de bloc cu loc de joaca pentru copii.
Postat 04 August 2021, 18:15 de unu
contractare colectare deseuri langa statii de autobuz, refugii
e o idee foarte buna: Macar asa se mai golesc din cand in cand cosurile de gunoi. E bine sa se curete si marginile drumurilor, dar e mai bine sa nu fie nevoie sa se curete mai des de odata-de 2 ori pe an. Nu aruncati gunoaie din masina ca badaranii! In rest, doar sa se monteze cosuri de gunoi la toate refugiile si statiile de autobuz.
Postat 04 August 2021, 18:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON