URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Decembrie 2022, 19:00

Judecătorul Cristi Danileț a câștigat definitiv procesul privind excluderea din magistratură pentru că a postat filmulețe pe TikTok

Judecătorul Cristi Danileț a câștigat definitiv procesul privind excluderea din magistratură pentru că a postat filmulețe pe TikTok foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Cristi Danileț, considerat unul dintre magistrații reformiști și stabilit în ultima perioadă, la Oradea, a anunțat, luni, pe Facebook, că a câștigat, prin sentință definitivă, unul dintre cele 3 procese pe care le are cu Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că l-a exclus din magistratură. Este vorba despre cel în care era acuzat pentru niște filmulețe pe TikTok: într-unul tăia gardul viu, iar în altul curăța o piscină.

„Am fost suspendat degeaba”

„Pe data de 13 dec 2021 eram sancționat de CSM la modul cel mai drastic: pentru două filmulețe ce țin de viață privată postate pe TikTok am fost sancționat cu EXCLUDEREA. Din cele 6 sancțiuni aplicabile unui magistrat, mi s-a dat cea mai aspră. Deși soluția nu era definitivă, am fost imediat suspendat din funcție: adică mi s-au luat dosarele penale (astfel că judecata a fost reluată de la zero de alți judecători), am fost oprit să mai merg la serviciu și am fost lăsat fără niciun fel venituri (deși am o mamă și o fiică în întreținere). Noroc cu bunii mei colegi care au făcut, lunar, chetă ca să mă pot descurca”, a scris magistratul, luni, pe Facebook.

Judecătorul a acuzat inclusiv tergiversări în cazul său. Luni, Înalta Curte de Casație și Justiție, i-a schimbat sancțiunea, în avertisment.

„Legea spune că CSM trebuie să motiveze soluția în mod OBLIGATORIU în 20 de zile. Am primit motivarea după... 6 luni. Am declarat recurs, a venit vacanța de vară, apoi în toamnă a fost primul termen de judecată când mi-am angajat avocat, pe doamna Nicoleta Popescu, iar azi, 12 dec. 2022, s-a judecat definitiv recursul. Completul de 5 judecători al ICCJ a decis că sancțiunea dată de CSM este greșită și a schimbat-o în AVERTISMENT, adică cea mai puțin severă din cele șase sancțiuni posibile”, a mai precizat judecătorul.

Culmea, asemenea fapte nici nu vor mai fi sancționate în România. Danileț a mai explicat și că pe 16 decembrie intră în vigoare o nouă lege privind statutul magistraților, iar „fapte de genul celei comise de mine și pentru care am fost sancționat, totuși, NU VOR MAI FI ABATERI”. 

Totuși, Cristi Danileț nu se poate întoarce, încă, la serviciu.

„Așadar, am fost suspendat degeaba. Și, totuși, nu pot să mă întorc la locul de muncă, pentru că între timp CSM a mai dat două sancțiuni împotriva mea, tot cu excludere și tot cu suspendare pe parcursul soluționării recursului. Urmează recursurile și acolo, după ce CSM mi-a comunicat cu mare întârziere motivarea soluțiilor”, a mai arătat judecătorul pe Facebook.

Sancțiuni după sancțiuni

În decembrie 2021, el explica, într-o postare pe Facebook, că filmulețele la care făcea referire CSM erau complet inofensive.

”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală”, scria, la vremea respectivă, Danileț.

O doua excludere decisă de CSM a fost dată, în luna martie a acestui an, într-o nouă acţiune disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară. La vremea respectivă, Dănileț activa la Tribunalul Cluj.

Atunci, CSM i-a reţinut lui Cristi Dănileţ mai multe abateri disciplinare, iar decizia de excludere a fost luată cu majoritate şi o opinie separată, în sensul respingerii în
totalitate a acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară, potrivit site-ului consiliului. 

După decizie, Dănileţ a declarat pentru Hotnews.ro că este victima unei "execuţii", menite să-i sperie pe judecătorii reformişti din sistem.

Cristi Dănileț este cunoscut ca unul dintre judecătorii care au militat permanent pentru reforma Justiției și unul dintre magistrații care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către CSM. El a mai fost sancționat pentru postări făcute pe rețele de socializare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect pentru domnia sa!
A avut curajul să nu fie ghiocel ca majoritatea! Este un om adevărat, nu un "Yes man" !
Postat 13 Decembrie 2022, 12:07 de Jianu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON