URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Iunie 2024, 18:36

Judecătoarea bihoreancă din dosarul „2 Mai” a fost trimisă în judecată disciplinară

Judecătoarea bihoreancă din dosarul „2 Mai” a fost trimisă în judecată disciplinară foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspecţia Judiciară a anunţat marţi că a trimis-o în judecată disciplinară pe judecătoarea bihoreancă Ioana Ancuţa Popoviciu, cea care a scandalizat opinia publică în procesul accidentului din stațiunea 2 Mai, accident în care doi tineri au murit după ce au fost izbiți în plin de Vlad Pascu, un tânăr drogat la volan. 

După cum se știe, între altele, magistrata a întrebat, la primul termen de judecată, dacă unul dintre cei doi tineri decedați este în sală.

Lui Popoviciu i se impută exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, inspectorii judiciari arătând că îi reproşează nu soluţiile adoptate, ca atare, "ci faptul că acestea fie nu au fost puse în discuţia părţilor, fie nu au fost puse în discuţie la momentul procesual potrivit, fie nu au fost motivate în niciun fel”.

Potrivit comunicatului transmis de Secretariatul general al Inspecţiei Judiciare, lui Popoviciu i se impută maniera neprofesionistă în care a condus procesul "2 Mai", în timpul căruia ar fi ignorat dispozițiile referitoare la studiul dosarului și pregătirea judecății, a dispus măsuri fără nicio legătură cu procesul penal şi soluţii pe care nu le-a argumentat. Totul cu "nesocotirea dispozițiilor procesuale care reglementează judecata în cameră preliminară și în primă instanță", deşi acestea "nu comportă niciun fel de dificultate, nu sunt dispoziții legale recente ori cu totul deosebite, nu pun în discuție probleme de drept deosebite, fiind aplicate în mod constant și uniform la nivel național".

În opinia inspectorilor judiciari, judecătoarea nu are nicio justificare pentru atitudinea şi faptele sale "cu consecințe grave asupra drepturilor procesuale ale părților, a înfăptuirii actului de justiție, deteriorarea încrederii și a respectului justițiabililor față de magistrat, afectarea imaginii justiției ca serviciu public". 

"Acceptând faptul că litigiul dedus judecății a fost unul cu o expunere mediatică  considerabilă, că o atare expunere ar fi putut fi de natură să determine o presiune pe  judecătorul cercetat disciplinar, totuși nu se poate reține ca o cauză exoneratoare de răspundere, cu atât mai mult cu cât magistratul a mai fost sancționat anterior pentru comportament similar", se spune în comunicat.

O nepregătită

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în luna aprilie, la primul termen al procesului în care autorul accidentului, Vlad Pascu, este judecat în prezent pentru omor din culpă, judecătoarea cu origini în Beiuș, Ancuța Ioana Popoviciu, a stârnit nemulțumirea părinților și revolta publică, după ce a demonstrat că nu a studiat defel cazul pe care îl avea în cercetare judecătorească.

„Olariu Sebastian Andrei e prezent?”, a întrebat Popoviciu, cu referire la unul dintre cei doi tineri care au murit loviți de mașina condusă de Pascu.

Observând rumoarea din sală și faptul că părinții tânărului au izbucnit în plâns, Popovici a părut surprinsă: „A decedat o victimă?”, a întrebat ea, iar o voce din public i-a răspuns: „Au decedat două”.

Ulterior, la o altă dezbatere a cauzei, ea a întrebat-o pe mama uneia dintre victimele decedate dacă a fost la înmormântare şi a răstălmăcit depoziţiile date în faţa ei de martori. 

Comportamentul judecătoarei i-a atras anchetarea disciplinară, inclusiv ministra justiției, Alina Gorghiu, făcând declarații dure la adresa ei. Gorghiu a spus că „tot acel incident din instanță a lovit în încrederea justiției” și că Popoviciu a avut o atitudine nepotrivită.

„Niciun judecător nu are nicio scuză că are o zi proastă, că nu are timp să-şi pregătească un asemenea dosar cu atât mai mult cu cât speţa în sine era una foarte, foarte sensibilă, cu o încărcătură emoţională la nivel naţional”, a declarat între altele Alina Gorghiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON