URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
07 Iunie 2024, 15:50

Judecată pentru o tentativă de omor, primărița din Brusturi a fost trimisă în judecată pentru încă un atac mafiot comandat împotriva unui adversar de la PNL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faimoasa primăriță PSD a comunei Brusturi, Livia Bârlău, judecată de doi ani pentru tentativă de omor asupra unui fost procuror, căruia i-a administrat o bătaie soră cu moartea împreună cu soțul ei, Petrică Bârlău, a fost trimisă în judecată, din nou. ​​​​​​

De astă dată, pentru un atac comandat asupra locuinței unui adversar liberal care îi fusese contracandidat în urmă cu 4 ani și care o concurează și la alegerile de duminica aceasta.

A dat 200 de euro

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Livia Bârlău a fost trimisă în fața Judecătoriei Oradea la 3 iunie a.c., în baza unui rechizitoriu întocmit de Parchetul local cu câteva săptămâni în urmă, pe 22 mai.

Rechizitoriul procurorilor arată că Bârlău a plătit 200 euro unui rom din comună și unui amic al acestuia ca să-l terorizeze pe liberalul Radu Gavra și familia sa, vandalizându-le mașina și casa.

Documentul consultat de BIHOREANUL arată că primărița din Brusturi a fost pusă sub inculpare pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de distrugere, faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În acelaşi dosar sunt judecaţi şi „executanţii”, Aurel Varga și Sorin Balotă, acuzați pentru atacul care a vizat locuinţa lui Gavra.

Consilier PNL în cadrul Consiliului Local al comunei Brusturi, Radu Gavra i-a criticat PSD-istei în dese rânduri prestația ca primar, dar a și candidat-o la alegerile locale din 2020, iar acum, din nou, la scrutinul din 9 iunie.

Atac la domiciliu

După cum BIHOREANUL a mai scris la acea vreme, în seara de 31 martie 2021, persoane necunoscute au vandalizat mașina lui Gavra, parcată în fața casei din Oșorhei, fiindu-i tăiată o anvelopă, iar în fațada imobilului atacatorii au aruncat cu pietre, deteriorându-i tencuiala și spărgând o fereastră.

Încă de atunci, victima atacului - după cum rezultă din rechizitoriu - a bănuit-o de comandarea acțiunii pe primărița comunei Brusturi, în condițiile în care și alți contestatari ai acesteia au suferit agresiuni fizice sau li s-a dat foc proprietăților.

Într-o primă fază a anchetei, dosarul a fost trecut „în evidența cu autori neidentificați, cercetările urmând să fie reluate în cazul apariției unor elemente noi”.

„L-am terorizat”

Aceste elemente noi au apărut în ianuarie 2022, când cercetările au fost reluate de Serviciul de Investigații Criminale al Poliției Oradea, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul Oradea.

Într-o altă anchetă, desfășurată în Beiuș, în telefonul unei persoane suspectate pentru o altă infracțiune, Gencsy Gregorian, polițiștii au găsit o înregistrare audio care aducea probe: o discuţie între Gencsy și unul dintre cei doi bărbați puși sub inculpare pentru atacul asupra locuinței lui Gavra, Sorin Balotă.

Potrivit înregistrării, Gencsy l-a întrebat pe Balotă dacă un anume Varga Aurel va veni să-l bată, iar acesta i-a spus că el și acest Varga „a avut de primit niște bani” de la primărița din Brusturi și de la soțul ei, povestind - fără a fi provocat - și pentru ce anume.

„Ți-am spus că am avut de primit niște bani de la ei... Îi primărița de la Brusturi, care l-o bătut pe procuroru ăla... Noi pentru ea am făcut fapta... pentru Ligia, Livia... și el (n.r. - Varga) vine să-mi dea 200 de euro că ne-am dus la ăla acasă, i-am spart geamurile, i-am tăiat cauciucurile la mașină, l-am p... mea, l-am terorizat...”.

Unul a mințit, doi au tăcut

Procurorul de caz a reținut în rechizitoriu „relatarea liberă a inculpatului Balotă Sorin cu Gencsy Gregorian cum a participat împreună cu inculpatul Varga Aurel, în numele inculpatei Bârlău Livia, la terorizarea și la producerea de pagube materiale în dauna persoanei vătămate Gavra Radu în schimbul unui câștig material de 200 euro”, arătând, de asemenea, că în ziua atacului Varga a fost văzut împreună cu soțul primăriței în cafeneaua pe care familia Bârlău o deține în Brusturi.

Rechizitoriul menționează că Balotă „nu a recunoscut fapta” și a mințit pentru a-și crea un alibi, susținând că la ora atacului ar fi fost la muncă, ceea ce s-a dovedit neadevărat, dar și că „inculpații Varga Aurel și Bârlău Livia au înțeles să uzeze de dreptul la tăcere” în timpul anchetei, refuzând să facă orice fel de declarații.

Deocamdată, Judecătoria Oradea nu a stabilit și data la care va începe acest proces.

Făptaşi cu antecedente

În timp ce Varga Aurel (fost Lingurar înainte să-și schimbe numele) are cazier, fiind condamnat în trecut la 5 ani și 8 luni de închisoare tot pentru infracțiuni cu violență, fiind eliberat înainte de ispășirea pedepsei și având un rest neexecutat de 808 zile, primărița Livia Bârlău și soțui ei sunt judecați de Tribunalul Bihor pentru tentativă de omor, faptă pentru care riscă închisoare între 10 și 20 de ani.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în 29 septembrie 2021 Bârlău și soțul ei l-au bătut crunt pe un fost procuror, în propriul lor magazin din Brusturi, scena fiind înregistrată de camerele de supraveghere ale acestuia. Cei doi au șters înregistrările, dar anchetatorii au reușit să recupereze imaginile ulterior.

Victima soților Bârlău a avut nevoie de 100 zile de îngrijiri, iar medicii au confirmat că viața i-a fost pusă în pericol. Bărbatul bătut a încasat de la Petrică Bârlău 8 lovituri cu pumnii, 3 cu picioarele şi nu mai puţin de 35 cu un cleşte metalic uriaş, lung de 40 centimetri, iar Livia Bârlău a dat și ea 15 lovituri cu piciorul, dintre care 12 în regiunea capului, şi 6 lovituri cu pumnii, din care 4 spre capul victimei.

Partidul o vrea

Cei doi soți au fost arestați preventiv pe 4 noiembrie 2021, dar primărița a fost eliberată după 6 zile, când a fost trimisă în arest la domiciliu, pentru ca în 19 mai 2022 Curtea de Apel Oradea s-o pună sub control judiciar. Anul acesta, în februarie, ea a scăpat și de această măsură.

Petre Bârlău a rămas în arest până în martie 2022, când a fost pus în arest la domiciliu, iar din iulie 2022 se află sub control judiciar.

Livia Bârlău mai este urmărită în cel puțin un alt dosar penal, fiind suspectată pentru falsuri într-un proiect cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru rețeaua de apă și canalizare a comunei Brusturi.

De asemenea, Biroul Electoral de Circumscripție Brusturi a decis săptămâna trecută să sesizeze Parchetul Aleșd în legătură cu o posibilă infracțiune de mită electorală, primărița fiind reclamată că a împărțit lemne de foc persoanelor care i-au promis că o vor vota duminica aceasta, pe 9 iunie.

În ciuda isprăvilor sale, Livia Bârlău este susținută de PSD pentru un al treilea mandat în fruntea comunei Brusturi, fiind sprijinită în campanie atât de fostul președinte al organizației județene, Ioan Mang, cât și de actualul președinte interimar, Aurel Mohan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Postacii rosii
Vad ca propagandistii PZD au morcovi in gura , PINONEL , KP , Adi13 , etc.., postacii care la orice articol unde pot comenta de Bolojan sunt prezenti la aruncat cu pietre , iar acum ca e cineva din ograda sefului lor , herr Mango , si-au inghitit limba .
Postat 08 Iunie 2024, 14:06 de Mare_blue17
Dupa chipul si asemanarea...
schMangNelule, asa ceva ai promovat si sustinut! La fel ca si tine, abil si cu o minte diabolica, deosebit de periculos! Sa VOTAM!
Postat 08 Iunie 2024, 10:26 de vineri
o matracuca buna de puscarie !
Pesedisti idioti ! Cum dracu' ma, sa sustii o astfel de penala, pe deasupra si cu un comportament de patru clase ? O hoata, o (aproape) criminala, o mincinoasa ordinara ? Poate se trezesc naibii si tembelii aia de brustureni, sa voteze pe altcineva (pe oricine, ca nici ala de la PeNeLe nu pare mai breaz, oricum), sa scape de tuta asta.
Postat 07 Iunie 2024, 23:52 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON